ĐOKOVIĆ U FINALU SINSINATIJA: Nole bio na ivici poraza protiv čoveka koji je odigrao meč života

Srpski teniser gubio 1:0 u setovima i 3:0 u taj brejku, ali je uspeo da preokrene protiv Dolgopolova

  • 11

Novak Đoković je u finalu Sinsinatija!!! Iako je Aleksandar Dolgopolov odigrao meč karijere, srpski teniser je pokazao zašto je najbolji na svetu - izvukao se iz ponora u taj-brejku drugog seta, a zatim u potpunosti preokrenuo tok meča - 2:1 (4:6, 7:6, 6:2).

Kao ''lud'' igrao je ukrajinski teniser svestan da nema šta da izgubi. Šetao je Đokovića po terenu i dovodio ga do ludila. Taman kada Srbin osvoji brejk, Dolgopolov odmah vrati. Tako je bilo i u finišu prvog seta koji je dobio, ali i u drugom kada je Nole servirao za izjednačenje.

Veliki uspeh je napravio samim tim što je kao kvalifikant stigao u polufinale Mastersa i malo ga je delilo da napravi najveći uspeh u karijeri - pobedi Đokovića. Jer, u prethodna četiri meča to nije uspevao.

Đoković nije ličio na sebe, ali vredi pomenuti da je tokom čitavog meča imao problema sa povredom desne ruke koja mu je otežavala posao prilikom servisa. Isti ga je, doduše, poslužio u taj brejku drugog seta kada je bio na ivici ponora. Gubio je sa 3:0, ali je izjednačio na 3:3 i potom na 5:5. Neverovatan 11. poen su odigrali, a on je na kraju pripao Srbinu, što je donekle i promenilo tok meča.

Jer, treći set je pripao Đokoviću uz dva osvojena brejka. Ikao je Srbin igao ispod proseka, uspeo je da ''slomi'' psihički poljuljanog protivnika i obezbedi finale Mastersa koji nikada do sada nije osvajao. Protivnik će mu biti Rodžer Fedrer koji je savladao Endija Marija sa 2:0 u setovima.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Srpski teniser je odlično počeo meč i sa nulom stigao do vođstva od 1:0 u gemovima. Usledio je identičan udar Ukrajinca i na semaforu je stajalo 1:1. Neočekivano je Dolgopolov dobio šansu za brejk u trećem gemu i iskoristio je. Od 15:30 stigao je do 40:30 i poveo sa 2:1.

Samouveren je Ukrajinac od početka što mu donosi novi gem na svoj servis bez većih problema (3:1). To nije slučaj sa Đokovićem koji se mučio na svoj. Ipak, posle 30:30 smanjio je na 3:2. Ubrzo je bilo 3:3 pošto je Đoković uspeo da vrati brejk. Ukrajinac je imao 30:15 u šestom gemu, ali je Nole vezao tri vezana poena i vratio se u meč.

Čelendž je bio na strani Dolgopolova u sedmom gemu kada je pokazao da je Đoković izbacio lopticu u aut. Tada je na semaforu stajalo 40:30 za Ukrajinca koji je jednom kratkom loptom nasamario Noleta i poveo sa 4:3. Potvrdio je Dolgopolov svoj brejk odličnim servisom (5:3), iako je u jednom momentu bilo 30:30.

Za nekoliko sekundi Srbin je u devetom gemu stigao do 40:0 i potom odservirao za 5:4. Činilo se kao da se protivnik nije puno ni trudio, svestan da će servirati za set. I osvojio ga je agresivnom igrom u polju, sa nekoliko dobrih poteza - 6:4.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Dve brejk lopte imao je Dolgopolov na početku drugog seta. Drugu je morao da iskoristi, ali je ispucao paralelu u aut što ga je koštalo vođstva na Noletov servis. Srbin je sačekao dve greške protivnika i poveo sa 1:0. Međutim, Ukrajinac je potom izjednačio na 1:1. Nekoliko lakih poena doneli su Noletu vođstvo od 2:1, nakon što je dobio gem uz samo jedan izgubljen poen.

Sudija opomenuo Novakove navijače: Celo vreme pričate, pustite druge da gledaju tenis!

Imao je Đoković 30:30 u četvrtom gemu i šansu da stigne do brejka, ali je Dolgopolov dva puta odlično odservirao i izjednačio na 2:2. Potom je usledio gem za Đokovića (3:2) koji se požalio na povredu i viđen je medicinski tajm-aut. Dobio je Đoković neke tablete i meč je nastavljen posle nekoliko minuta.

Srbin nije imao problema tokom igre, nego je povreda više dolazila do izražaja kada servira. Prišao je na 40:30 u šestom gemu, ali je Ukrajinac odservirao za 3:3. Dobio je Dolgopolov šansu za brejk u narednom gemu. Imao je 40:30, ali je Srbin vezao dva poena i izvukao se. Za kratko, jer je Dolgopolov izjednačio, ali je Nole dobrim servisom stigao do 4:3.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Četiri greške Ukarjinca bile su dovoljne da Đoković napokon oduzme servis protivniku i povede sa 5:3 u drugom setu. Međutim, Dolgopolov je sa 30:0 krenuo i vraćanje brejka i uspeo je, bez izgubjenog poena 5:4. Zatim je dobro odservirao i izjednačio na 5:5. Oba tenisera su bila sigurna na svoj servis (6:6) i drugi set je otišao u taj-brejk. A, tamo? Ludilo! Po jedan mini brejk sve do 5:5 i fenomenalnog poena koji je pripao Noletu. Zatim još jedan i sa 7:5 je obezbedio treći set - 7:6

Dolgopolov je sjajno počeo treći set. Odservirao je za 1:0 i propisno je namučio Noleta na njegov servis. Ipak, Srbin se izvukao i na razliku stigao do 1:1. Tri greške Ukrajinca iz bekhenda prourokovale su dve brejk lopte za Srbina, koji je potvrđen novom greškom protivnika. Ovoga puta forhendom.

Foto: printskrin Foto: printskrin

Nedugo zatim usledio je medicinski tajm-aut zbog žuljeva koje je imao Dolgopolov. To kao da je malo poremetilo Srbina jer je njegov protivnik stigao do 30:0. Dva servisa bila su dovoljan za 30:30, ali je Đoković duplom greškom dao priliku Ukrajincu da vrati brejk. Ipak, Nole je poveo sa 3:1, a nedugo zatim usledio je i novi brejk za 4:1.

Siguran servis za 5:1, mada je Dolgopolov imao 30:0. Jeste Ukrajinac smanjio na 5:2, ali ništa nije mogao da promeni.

Od sada Telegraf možete da pratite i na Vajberu!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA