Priča dana iz Pekinga: Kapiten fudbalske reprezentacije, a trčala je na Svetskom prvenstvu u atletici! (VIDEO)

Zapamtite ime Kabange Mupopo Ova devojka istovremeno je kapiten ženskog fudbalskog nacionalnog tima Zambije i rekorderka te zemlje na 400 metara u atletici

  • 0

Priča dana na Svetskom prvenstvu u atletici u utorak nisu bili nikakvi rekordi ili neke komične situacije, već takmičarka iz Kenije po imenu Kabange Mupopo.

Ova devojka je predstavljala svoju zemlju u polufinalu šampionata planete u trci na 400 metara, međutim, ono što je zanimljivo kod nje jeste da se ne bavi samo atletikom i da nije uspešna samo u tom sportu. Kabange je podjednako dobra u fudbalu i štaviše ona je kapiten ženske fudbalske reprezentacije Zambije.

Česta je stvar u atletici recimo da jedan sportista ili sportistkinja se bave sa više atletskih disciplina (setimo se Merion Džouns prim. aut.), a ponekad smo imali i prilike da čujemo i za neki primer da se neko bavi sa dva različita sporta i da mu oba dobro idu, međutim, čini se da rezultati koje ostvaruje Kabange Mupopo su zaista jedinstveni u svetu sporta.

Ova Zambijka je rođena 1992. godine i njena prva ljubav je bila "bubamara", a fudbal je počela da trenira sa 11 godina zajedno sa svojim bratom u nacionalnoj akademiji Zambije. Profesionalnu karijeru je započela u klubu Grin Bafalos u kome je i dan danas.

Svojim partijama uspela je da izbori mesto i u nacionalnom timu, a vrlo brzo je postala i kapiten i predvodila nacionalni tim na Afričkom šampionatu 2014. godine gde su ispale u grupnoj fazi.

Koliki je njen talenat za atletiku i kolika je verovatno šteta što se od samog početka nije bavila ovime pokazuje i to da se "kraljicom sportova" bavi tek godinu i po dana. Kabange je važila za jednu od najbržih fudbalerki na afričkom kontinentu i verovatno je to bio razlog što je u proleće 2014. godine odlučila da se posveti i ovom sportu, a uspeh je odmah došao.

Opredelivši se za sprintersku disciplinu, trčanje na 400 metara, na svom prvom zvaničnom takmičenju ostvarila je vreme od 53,44 sekunde što joj je obezbedilo učešće na Igrama Komonvelta u Glazgovu, gde je popravila svoje vreme na 53,09 plasiravši se u polufinale.

Već u avgustu 2014. godine ostvarila je prvi značajniji uspeh na Afričkom prvenstvu gde je u neizvesnom foto finišu ostala bez zlatne medalje. I ona i Nigerijka Folašade Abugan su imale isto vreme 51,21 i presudio je foto finiš. To je istovremeno značilo i da se kvalifikovala da predstavlja "crni kontinent" na Kontinentalnom kupu u Marakešu iste godine, gde je bila četvrta i sa vremenom 50,97 sekundi oborila nacionalni rekord.

Shvatili su nakon toga u Olimpijskom komitetu Zambije da u svojim redovima imaju neverovatnog aduta za Olimpijske igre 2016. godine, pa su joj odmah obezbedili 18-mesečnu stipendiju, što je dovelo do toga da ona sve svoje raspoložive mogućnosti koncentriše na atletiku i ostavi fudbal više po strani.

Tokom ove godine nastupala je na mitingu Dijamantske lige u Dohi, a na mitingu u Francuskoj popravila svoj nacionalni rekord za stoti deo sekunde.

Na Svetskom prvenstvu u Pekingu je u kvalifikacijama istrčala 51,55 što joj je bilo dovoljno za treće mesto u kvalifikacionoj grupi i plasman i polufinale, gde bila dosta slabija i sa vremenom od 51,93 sekunde bila poslednja u svojoj polufinalnoj grupi.

Očigledno je su njeni rezultati sve bolji i da uz dosta rada može da se pridruži samom vrhu u svojoj disciplini, a to znači da će u potpunosti morati da zabatali fudbal. U svakom slučaju o njoj očekujemo ponovo da slušamo u Riju narednog leta.

Na kraju da ne zaboravimo su mnogi zbog njenog fizičkog izgleda još i dok je igrala fudbal upućivali razne optužbe da je ona ustvari muškarac, ali to je ostalo samo na glasinama i njihova reč protiv njene.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA