FED kup: Najbolje srpske teniserke u pohodu na novi istorijski uspeh

Jači sastav srpske FED kup selekcije trenutno ne postoji: Ana, Jelena, Bojana i Aleksandra su pred novim velikim testom, dok okosnica ruske reprezenzacije smatra da neće biti puno posla za njen tim. U subotu dva singl meča, prvi počinje u 13 časova po srednjoevropskom vremenu

  • 0

Došao je i taj trenutak, istorijski za FED kup reprezentaciju Srbije. Pred najboljim srpskim teniserkama je vikend posle kojeg mogu da ostvare najveći uspeh i bore se za trofej šampiona sveta. Iako su Ruskinje bolje pozicionirane na VTA listi, Srpkinje nisu otišle u Moskvu sa belom zastavom, već se na njima vidi sigurnost kojima može da se zapreti udarnim snagama "Zbornaje".

Posle herojskog podviga protiv Belgije početkom februara, od Jelene Janković, Bojane Jovanovski, Aleksandre Krunić i Ane Ivanović koja se u međuvremenu pridružila, očekuje se još veća želja za pobedom i samopouzdanje koje ne kriju u izjavama prethodnih dana. Naše devojke su kompletne i spremne za nove pobede nad vrlo neugodnim rivalkama. Sa druge strane mreže u Megasport areni čekaju ih Marija Kirilenko (21. teniserka sveta), Anastasija Pavljučenko (22), Svetlana Kuznjecova (27) i Elena Vesnina (28).

Da se prisetimo, u samo jednom dosadašnjem susretu u okviru ovog takmičenja, reprezentacija Rusije je eliminisala Srpkinje pre dve godine posle velike borbe u četvrtfinalu u Beogradskoj Areni.

Tada su reprezentaciju Srbije činile iste igračice kao i ove godine, dok su danas domaće teniserke uskraćene za Klejbanovu, koja je nedavno pobedila rak, i najbolju teniserku Mariju Šarapovu i Veru Zvonarevu, koje su otkazale zbog povreda.

Još jedna razlika je što će selektor Dejan Vraneš s razlogom dati veću šansu Krunićevoj i Jovanovski da stanu na crtu prošlogodišnjim finalistkinjama FED kupa. Svakako i da je zaslužuju posle odlučujuće pobede u dublu protiv Belgijanki u četvrtfinalnim mečevima. Borbom za svoju zemlju obe pokazauju da su na putu ka svetskom vrhu.

Selektor Rusije Šamil Tarpiščev rekao je da je najjače oružje Srbije forhend Ane Ivanović i pokretljivost Jelene Janković. Međutim, bivša dvostruka Gren selm šampionka Svetlana Kuznjecova ne misli da će ovo polufinale biti problem za "Zbornaju".

- Jankovićeva ima problem sa motivacijom. Bila je prva teniserka sveta, ali njen stil igre, sa dosta trčanja po osnovnoj liniji, nije mogao duže da je zadrži na vrhu. Neće ponoviti uspehe iz tog doba kada je bila najbolja na svetu. Od Ivanovićeve su posle osvajanja Rolan Garosa svi počeli previše da očekuju, pa i ona sama. Bila je pod pritiskom i morala je da krene praktično od nule. Daleko je od vrhunskog nivoa na kojem je bila pre nekoliko godina - izjavila je Kuznjecova, koja sa Anom u međusobnim duelima ima negativan skor 6-2, a sa Jelenom izjednačen 5-5.

Da ima donekle istine u surovoj oceni najiskusnije Ruskinje, njen preterani optimizam ipak ne bi trebalo toliko da se uzima za ozbiljno. Naše dve igračice ove sezone popravljaju svoje forme, koje su od 2008. bile u padu i stagnaciji. To potvrđuju i ovogodišnji rezultati, dok je nekada druga teniserka sveta Kuznjecova samo  jednom u 2012. zabeležila bolji rezultat od trećeg kola. Pavljučenkova ove sezone ima skor od tri pobede i čak osam poraza, dok je Vesnina samo jednom pobedila u dva uzastopna meča. Na kraju, Mariju Kirilenko je ove godine u Majamiju zdrobila Marion Bartoli, ali je zato prelepa Ruskinja osvojila "peti Gren slem" u konkurenciji dublova sa Nađom Petrovom, tako da je možemo očekivati i u eventualnom petom meču kao poseban izazov za Srpkinje.

Ono što je izvesno je da će u moskovskoj Megasport Areni reprezentacije ove dve zemlje koje su iznedrile igračice vrhunskog kvaliteta  prirediti pravi spektakl. Problematičan je jedino teren, na koji su se žalile i Srpkinje i Ruskinje, ali bi do subote trebalo da ga organizatori poprave.

Prvog dana se igraju dva singl meča: prvi počinje od 13.00 po srednjeevropskom vremenu. Drugog dana su na programu još dva singl meča od kojih prvi počinje u 12č, i ukoliko bude bilo neophodno, pobednika rešava peti dubl meč.

Pobednice iz Moskve u finalu će igrati protiv boljih iz drugog polufinala, u kom se sastaju branilac trofeja Češka i Italija, koja je trijumfovala 2009. i 2010. godine.

(B.Mekić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA