21 spektakularna fotka sa 21 najslavnijeg fudbalskog stadiona zbog kojih ćete se naježiti (FOTO)

Hramovi fudbala, koji se u Evropi i Južnoj Americi tretira kao religija, nedvosmisleno se povezuju sa klubovima za koje navijamo. Pred vama je dvadeset i jedna najvažnija katedrala ovog sporta na kojima se pisala njegova istorija, na kojima se piše njegova sadašnjost i na kojima će se pisati njegova budućnost

  • 19

Fudbal je religija u Evropi i u Južnoj Americi, to već i vrapci znaju, a stadioni na kojima se igra su pravi pravcati moderni hramovi, katedrale tog sporta. Stadioni pojačavaju i uveličavaju doživljaj i osećanja koja u nama fudbal stvara, oni su mesta koja nedvosmisleno povezujemo sa klubovima koje volimo.

Kod nas, stadioni Crvene zvezde i Partizana tretiraju se kao sveta mesta hodočašća od strane navijača naša dva najveća kluba, a isti je slučaj i u ostalim zemljama.

Pred vama je dvadeset i jedna najvažnija katedrala ovog sporta na kojima se pisala njegova istorija, na kojima se piše njegova sadašnjost i na kojima će se pisati njegova budućnost. Nismo ih poređali po važnosti jer mislimo da je to u ovom slučaju nemoguće, tako da ovo nije top lista u onom bukvalnom smislu već više u generalnom: ovaj dvadeset i jedan hram fudbala je dvadeset i jedan najvažniji hram fudbala. Vi ih ređajte kako vam je volja.

LA BOMBONJERA

Stadion Bombonjera u Buenos Ajresu na kome igra Boka Juniors. Foto: Wikimedia Commons/Steven Newton Stadion Bombonjera u Buenos Ajresu na kome igra Boka Juniors. Foto: Wikimedia Commons/Steven Newton

Zvanično, stadion Boke Juniors zove se "Alberto J. Armando" (pre toga se zvao "Kamilo Kićero"). Kapacitet mu je 49.000, a zbog svog neuobičajenog oblika ima moćnu akustiku pa je prozvan "La Doce", što znači "dvanaesti igrač". I zaista, "dvanaesti igrač" je ovom slavnom argentinskom klubu doneo 30 titula prvaka svoje zemlje, šest Kopa Libertadores, dva Kopa Sudamerikana, tri Interkontinentalna kupa i mnogo, mnogo drugih pehara.

MARAKANA

Stadion Marakanu u Rio de Žaneriru. Finalni meč SP 2014. godine između Nemačke i Argentine. Foto: Wikimedia Commons/Danilo Borges/copa2014.gov.br Stadion Marakanu u Rio de Žaneriru. Finalni meč SP 2014. godine između Nemačke i Argentine. Foto: Wikimedia Commons/Danilo Borges/copa2014.gov.br

Verovatno naslavniji stadion na svetu prvobitno je sagrađen za Svetsko prvenstvo 1950. godine, kada je Brazil u finalu izgubio od Urugvaja i kada je ceo stadion plakao. Broj gledalaca u toj utakmici je bio 199.854. Nakon rekonstrukcije 2010-13 može da primi 78.838 gledalaca. Glavna je kuća brazilske reprezentacije, kao i Flamenga i Fluminensea.

MONUMENTAL

Stadion Monumental u Buenos Ajresu, dom fudbalera River Plate. Foto: Wikimedia Commons/Uwebart Stadion Monumental u Buenos Ajresu, dom fudbalera River Plate. Foto: Wikimedia Commons/Uwebart

Puno sadašnje ime stadiona River Plate - osvajača 36 naslova prvaka, tri Kopa Libertadores, jednog Interkontinentalnog kupa i brojnih drugih trofeja - je "Antonio Vespućio Liberti"; prvobitno, kada je sagrađen 1938. godine, zvao se Monumental, ali se od 1986. godine zove po bivšem klupskom predsedniku. Kapacitet mu je 67.664 gledalaca.

SANTJAGO BERNABEU

Stadion Santjago Bernabeu na kome igra Real Madrid. Foto: Wikimedia Commons/Daniel Schroeder Stadion Santjago Bernabeu na kome igra Real Madrid. Foto: Wikimedia Commons/Daniel Schroeder

Sagrađen je 1947. godine i na njemu igra najtrofejniji španski, evropski i svetski fudbalski klub - Real Madrid. Njegov trenutni kapacitet je 85.454 gledaoca, a ime nosi po slavnom predsedniku ovog kluba. Četiri puta se na njemu igralo finale Kupa/Lige šampiona, kao i po jedno finale Evropskog i Svetskog prvenstva. Drugi je najveći stadion u svojoj zemlji.

KAMP NOU

Stadion Kamp Nou u Barseloni. Foto: Wikimedia Commons/Kieran Lynam Stadion Kamp Nou u Barseloni. Foto: Wikimedia Commons/Kieran Lynam

Ovo je najveći fudbalski stadion u Španiji i Evropi, kao i drugi najveći fudbalski stadion na svetu. Kapacitet mu je 99.354 gledaoca. Dom je fudbalera Barselone od 1957. godine (kada je tri godine ranije počela gradnja, 60.000 navijača je prisustvovalo polaganju temelja). Dva puta se na njemu igralo finale Lige šampiona, kao i finale fudbalskog turnira na Letnjim olimpijskim igrama 1992. godine.

SAN SIRO

Stadion Đuzepe Meaca, poznat i kao San Siro, u Milanu. Na njemu igraju gradski rivali Internacionale i Milan. Foto: Wikimedia Commons/oscar federico bodini Stadion Đuzepe Meaca, poznat i kao San Siro, u Milanu. Na njemu igraju gradski rivali Internacionale i Milan. Foto: Wikimedia Commons/oscar federico bodini

Zvanični naziv ovog stadiona od 1980. godine je "Đuzepe Meaca" i na njemu igraju AC Milan i Internacionale. Kapacitet mu je 81.277 gledalaca. Tri puta se na njemu igralo finale Kupa/Lige šampiona, a četvrto će se igrati ove sezone. Dva gradska rivala koja ga nazivaju svojim domom osvojili su zajedno 36 titula prvaka Italije, 12 nacionalnih kupova, deset titula prvaka Evrope i pet Kupova UEFA.

VEMBLI

Stadion Vembli u Londonu. Foto: Wikimedia Commons/Jbmg40 Stadion Vembli u Londonu. Foto: Wikimedia Commons/Jbmg40

Prvobitna verzija ovog najvećeg britanskog stadiona i drugog najvećeg na Starom kontinentu, sa trenutnim kapacitetom od 90.000 gledalaca, sagrađena je 1923. godine. Ona - zajedno sa dve kule koje su bile simbol ovog zdanja - srušena je i na njenom mestu je sagrađena nova.

Vembli je čuven po tome što se na njemu uvek igra finale FA kupa, a bio je i poprište pet finala Kupa/Lige šampiona, jednog finala Svetskog prvenstva i jednog finala Evropskog, kao i brojnih drugih finala. Pele je rekao da je "Vembli katedrala fudbala, prestonica fudbala i srce fudbala", ako vam nešto znači ono što je rekao Pele.

ENFILD

Enfild, dom fudbalera Liverpula. Foto: Wikimedia Commons/Eric The Fish Enfild, dom fudbalera Liverpula. Foto: Wikimedia Commons/Eric The Fish

Dom fudbalera Liverpula od 1892. godine, Liverpula koji je sveukupno gledano najtrofejniji engleski klub i jedan od najtrofejnijih evropskih, budući da u svom posedu ima 18 titala prvaka Engleske, sedam FA kupova, osam Liga kupova, 15 Komjuniti šildsa, pet titula prvaka Evrope, tri Kupa UEFA i tri Superkupa Evrope. Dakle, ovaj stadion je video nebrojeno pehara.

Mnogo puta je dograđivan i rekonstruisan, a njegov trenutni kapacitet je 45.276 gledalaca. Na njemu se nalazi čuveni Kop na kome su najvatrenije pristalice ovog kluba, Kop po kome su dobile ime sve slične navijačke tribine, ili njihovi delovi.

OLD TRAFORD

Old Traford, prozvan Teatar snova, na kome igra Mančester Junajted. Foto: Wikipedia/LiamUK Old Traford, prozvan Teatar snova, na kome igra Mančester Junajted. Foto: Wikipedia/LiamUK

"Teatar snova", kako ga je prozvao Bobi Čarlton, kuća je fudbalera Mančester Junajteda od 1910. godine. Kapacitet mu je 75.635 gledalaca, nakon brojnih proširenja i rekonstrukcija. Neke dodatne se već planiraju, a kada se završe ovo zdanje će primati 90.000 ljudi. Video je, slično Enfildu, nebrojeno mnogo pehara: njegov "žitelj" je osvojio 20 titula prvaka Engleske, 11 FA kupova, tri titule prvaka Evrope, jedan Kup UEFA i jedan Superkup Evrope.

VELODROM

Stadion Velodrom u Marseju. Foto: Wikimedia Commons/Hombrey Stadion Velodrom u Marseju. Foto: Wikimedia Commons/Hombrey

Marsejska lepotica je dom fudbalera Olimpika koji se nalazi nedaleko od stare luke ovog grada. Otvoren je 1937. godine, a nakon proširenja kapacitet mu je 67.344 gledaoca koji su u bogatoj istoriji ovog kluba i ovog zdanja mogli da vide osvajanje deset titula prvaka Francuske, deset kupova, jednu titulu prvaka Evrope i dva Kupa UEFA.

ASTEKA

Stadion Asteka u Meksiko Sitiju na kome igra Amerika i na kome su odigrana dva finala Svetskog prvenstva. Foto: Wikimedia Commons/GifTagger Stadion Asteka u Meksiko Sitiju na kome igra Amerika i na kome su odigrana dva finala Svetskog prvenstva. Foto: Wikimedia Commons/GifTagger

Od kako je sagrađen 1966. godine zvanični je nacionalni stadion meksičke reprezentacije i Amerike, pored Gvadalahare najtrofenijeg i najpopularnijeg fudbalskog kluba u toj zemlji. Službeni kapacitet mu je 115.000 ljudi, pa je tako najveći stadion u svojoj zemlji i treći najveći na planeti.

Smatra se jednim od najslavnijih i najikoničnijih zdanja ovog tipa globalno gledano: na njemu su odigrana dva finala Svetskog prvenstva, a odigran je i čuveni meč između Argentine i Engleske kada je Dijego Armando Maradona postigao gol "božijom rukom" i "gol veka" (onaj u kojoj je predriblao ceo tim Gordog Albiona).

DE KOJP

Stadion Fejnord, poznatiji kao De Kojp, u Roterdamu. Foto: Wikimedia Commons/Alonstoter Stadion Fejnord, poznatiji kao De Kojp, u Roterdamu. Foto: Wikimedia Commons/Alonstoter

Ako ste mlađi sada sebi postavljate pitanje zbog čega smo ovaj stadion uključili u ovu listu; ako ste stariji, to pitanje ne postavljate. Sagrađen 1937. godine, sa sadašnjim kapacitetom od 51.117 gledalaca, od samog početka je dom fudbalera Fejnorda koji su osvojili 14 titula prvaka Holandije, 11 kupova, jedan Kup šampiona i dva Kupa UEFA. Zvanično se naziva Stadion Fejnord, a nadimak koji nosi znači "kada".

VISENTE KALDERON

Stadion Visente Kalderon, dom fudbalera madridskog Atletika. Foto: Wikimedia Commons/BruceW. Stadion Visente Kalderon, dom fudbalera madridskog Atletika. Foto: Wikimedia Commons/BruceW.

Od 1966. godine dom je fudbalera Atletiko Madrida, kluba koji je u svojoj 112 godina dugoj povesti osvojio deset titula prvaka svoje zemlje, osam puta bio drugi, osvojio deset Kupova kralja, dva Superkupa Španije, jedan Kup evropskih kupova, dva puta bio u finalu Kupa/Lige šampiona, uzeo dve Lige Evrope i jedan Interkontinentalni kup.

Nalazi se u južnom delu prestonice Kraljevine Španije, ali u njenom srcu, i ima kapacitet od 54.907 gledalaca. Prvobitno, zvao se Manzanares, po reci na čijim se obalama nalazi, ali je to kasnije promenjeno pa tako sada nosi ime po slavnom predsedniku kluba.

OLIMPIKO

Stadion Olimpiko u Rimu na kome igraju gradski rivali Roma i Lacio. Foto: Wikimedia Commons/Gary Denham Stadion Olimpiko u Rimu na kome igraju gradski rivali Roma i Lacio. Foto: Wikimedia Commons/Gary Denham

Gradnja ovog stadiona trajala je skoro tri decenije, pa je tako okončana 1928. godine. Otvoren je tek 1937, renoviran 16 godina docnije, a proširen pre 25 godina. Trenutno može da primi 73.000 gledalaca. Na njemu igraju Roma i Lacio, ljuti prestonički rivali, a na njemu se igra i svako finale Kupa Italije. Četiri puta je bio poprište bitke finalnog meča Kupa/Lige šampiona, a jednom i finala Svetskog prvenstva - 1990. godine.

OLIMPIJSKI STADION U MINHENU

Olimpijski stadion u Minhenu na kome je pre izgradnje Alijanc Arene igrao Bajern. Foto: Wikimedia Commons/Jorge Royan Olimpijski stadion u Minhenu na kome je pre izgradnje Alijanc Arene igrao Bajern. Foto: Wikimedia Commons/Jorge Royan

Bavarska krasotica nalazi se u centru Olimpijskog parka u severnom delu glavnog grada ove nemačke pokrajine. Sagrađena je za potrebe Letnjih olimpijskih igara 1972. godine sa originalnim kapacitetom od 80.000 ljudi i praktično je 35 godina bila dom fudbalera Bajerna, za vreme njihovih najslavnijih dana kada su žarili i palili i svojom domovinom ali i Starim kontinentom. Bio je poprište jednog finalnog boja na Svetskom i jednog na Evropskom prvenstvu. Tri puta se na njemu igralo finale Kupa/Lige šampiona. Trenutno prima 69.250 gledalaca.

SELTIK PARK

Seltik Park, stadion u Glazgovu u Škotskoj. Foto: Wikimedia Commons/Sologoal Seltik Park, stadion u Glazgovu u Škotskoj. Foto: Wikimedia Commons/Sologoal

Najveći škotski stadion zdanje je koje svojom kućom zove Seltik, jedan od dva najveća fudbalska kluba iz svoje zemlje. Otvoren je 1892. godine, i od tada je mnogo puta dograđivan i rekonstruisan. Trenutno prima 60.411 ljudi na svoje tribine, ljudi koji su imali prilike da sa njih posmatraju osvajanje 46 titula prvaka Škotske, 35 kupova, 15 liga kupova, jednu titulu prvaka Evrope, jedno drugo mesto u tom nadmetanju, jedan Interkontinentalni kup, i druge trofeje.

AJBROKS

Ajbroks, stadion na kome igra Glazgov Rendžers. Foto: Wikimedia Commons/Brian Aitkenhead Ajbroks, stadion na kome igra Glazgov Rendžers. Foto: Wikimedia Commons/Brian Aitkenhead

Kako staviti na ovu listu Seltik Park a izostaviti Ajbroks, kuću Rendžersa koji su osvojili više državnih prvenstava od bilo koje druge ekipe na svetu (54), koji su osvojili 33 kupa svoje zemlje, 27 liga kupova i jedan Kup pobednika kupova?

Sagrađen je 1899. godine i kao i mnogi drugi stadioni na Ostrvu dograđivan je i rekonstruisan mnogo, mnogo puta. Trenutno prima 50.947 gledalaca, a britanski rekord po poseti je oborio (i i dalje ga drži) 1939. godine kada je u ligaški meč sa gradskim rivalom Seltikom posmatralo 118.567 ljudi. Ime nosi po distriktu u Glazgovu, čiji naziv na škotskom gelskom znači "jazavčev gaz".

LA LUŽ

Stadion La Luž, dom fudbalera lisabonske Benfike. Foto: Wikimedia Commons/Florent Dusonchet Stadion La Luž, dom fudbalera lisabonske Benfike. Foto: Wikimedia Commons/Florent Dusonchet

Njegovo ime na portugalskom jeziku znači "svetlost", tako da Benfika - osvajač 34 naslova prvaka Portugalije, 25 kupova, šest liga kupova, pet Superkupova i dva Kupa evropskih šampiona - igra na stadionu svetlosti; njeni navijači ga nazivaju i "Katedrala". Prvobitni je sagrađen 1954. godine sa kapacitetom od 120.000 ljudi, ali je taj srušen 2002. godine da bi naredne bio otvoren ovaj sadašnji. Trenutno prima 65.647 gledalaca i 2014. je proglašen za najlepši stadion u Evropi, u onlajn anketi francuskog L'Ekipa.

SAN PAOLO

Stadion San Paolo u Napulju. Fotografija je iz 1987. godine. Foto: Wikimedia Commons/Pino Alpino Stadion San Paolo u Napulju. Fotografija je iz 1987. godine. Foto: Wikimedia Commons/Pino Alpino

Ušuškan u zapadnom predgrađu Napulja, u Fuorigroti, treći je najveći stadion na Apeninima i dom fudbalera Napolija. Sagrađen je 1959. godine, a pre Svetskog prvenstva 1990. godine prošao je obimnu restauraciju. Trenutni mu je kapacitet 60.240 gledalaca, gledalaca koji stvaraju paklenu atmosferu za koju zna svaki ljubitelj fudbala.

Na njemu je Veliki Dijego doneo ovom klubu dve Serije A i jedan Kup UEFA, a to je takođe bio i jedini stadion 1990. godine na kojem se u Italiji himni Argentine nije zviždalo. Uzgred, Napoli je u ovom napolitanskom grotlu osvojio i pet Kupova Italije, četiri puta bio drugi, i pet puta bio drugi u Seriji A. Gradsko veće Napulja je htelo da promeni ime ovog zdanja i da ga nazove po Dijegu Maradoni, ali italijanski zakon ne dozvoljava da se javne građevine nazivaju po ljudima koji nisu mrtvi barem deset godina.

SENTENARIO

Stadion Sentenario u Montevideu. Foto: Wikimedia Commons/Jimmy Baikovicius Stadion Sentenario u Montevideu. Foto: Wikimedia Commons/Jimmy Baikovicius

Sagrađen je za potrebe prvog Svetskog prvenstva u fudbalu u Montevideu, pa je na njemu igrana većina utakmica tog turnira, ali i za potrebe proslave stogodišnjice urugvajskog ustava, te otud i ime. Ovaj stadion trenutnog kapaciteta od 76.609 gledalaca imao je najveću posetu 27. jula 1930. godine kada je meč domaćina i Kraljevine Jugoslavije (a de fakto reprezentacije Srbije) gledalo 93.000 ljudi.

FIFA zvanično Sentenario smatra klasičnim svetskim fudbalskim stadionom, titulu koju nose još samo Marakana, San Siro, Asteka i Santjago Bernabeu. Takođe, 18. jula 1983. godine FIFA je Sentenario proglasila istorijskim spomenikom svetskog fudbala, i on je jedini koji nosi to zvanje.

STADION KARAISKAKIS

Stadion Karaiskakis u Pireju na kome igra Olimpijakos. Foto: Wikimedia Commons/TodorBozhinov Stadion Karaiskakis u Pireju na kome igra Olimpijakos. Foto: Wikimedia Commons/TodorBozhinov

Nalazi se u Pireju, u Atini, prestonici Grčke, i dom je fudbalera Olimpijakosa, najtrofejnijeg kluba iz ove zemlje koji je u svojoj bogatoj istoriji osvojio rekordne 42 titule prvaka svoje zemlje, rekordnih 27 kupova, rekordnih 17 duplih kruna i jedan Balkanski kup, a dva puta je došao do četvrtfinala Lige šampiona i Kupa pobednika kupova. Kapacitet mu je 33.296 gledalaca, a ime nosi po heroju Grčkog rata za nezavisnost Georgiosa Karaiskakisa koji je smrtno ranjen u njegovoj blizini.

(O. Š.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zvezda

    21. septembar 2015 | 15:46

    Gde je Rajko Mitic odnosno Marakana na kojoj se igralo jedno finale Evropskog prvenstva,Zvezda osvajac 26 prvenstava,24 kupa,jedna liga sampiona i nekoliko puta u polufinalu,jedan intenacionalni kup,jedno drugo mesto u takmicenju koje se danas zove liga evrope,pa i da kazem dva mitropa kupa...

  • Zeljko1979

    21. septembar 2015 | 17:45

    Stadion 1 maj u Pjongjangu S.Koreja kapacitet 150 000 mesta za sedenje

  • Metalac FK

    21. septembar 2015 | 16:58

    Borusijin stadion? Ujedno I najbolji.navijači na svetu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA