Kako ste košarkaše Srbije od heroja nacije pretvorili u gubitnike

Dovoljan je bio samo jedan poraz, da euforija i radost prerastu u očaj, katastrofu i bes, što se moglo primetiti i po komentarima na našem portalu

Cela nacija je utučena posle poraza košarkaša u polufinalu Eurobasketa od Litvanije. Srbi su tradicionalno posebno vezani za košarkašku reprezentaciju, pa se tako svaki uspeh slavi sa posebnim žarom, dok je neuspeh ravan katastrofi.

>>> Da li je bio faul na Bogdanu? Evo šta Đorđević kaže o tome i o završnici napada! (VIDEO)

>>> Đavolski teške kvalifikacije nas čekaju za Rio: Može li Beograd da pomogne košarkašima?

Ne postoji bez razloga izreka ''Srbija ima više od sedam miliona selektora'', onoliko koliko ima stanovnika. Tema dana u našoj zemlji i dalje je utakmica protiv Litvanaca. Sumiraju se utisci, analizira se šta je uzrok poraza, šta bi bilo da se Bogdan nije zaleteo na ulaz u poslednjem napadu, da je manje šutirao trojke, da sudije nisu donele nekoliko spornih odluka, da je Sale drugačije pripremio taktiku, da je zvao druge igrače...

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Otvoreno je 1001 pitanje. Kao da se samo čekao prvi neuspeh da neke potisnute teme, pa i frustracije, isplivaju na površinu i da se košarkaši i Sale Đorđević preko noći od heroja nacije proglese ''gubitnicima''.

Nema potrebe pričati koliko su ih svi hvalili, koliko su svi bili ponosni na njih posle 5:0 u grupi i pobeda nad Španijom, Nemačkom, Turskom, Italijom...

Gorele su društvene mreže, nije moglo bez statusa na Fejsbuku u kome se u nebesa dižu Bjelica, Teo, Sale, Raduljica...

Bio je dovoljan jedan poraz, jedan loš dan, da se situacija dijametralno promeni.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

>>> NJEMU JE NAJTEŽE! Bogdanovićev promašaj koji je poslao Litvaniju u finale! (VIDEO)

Analizirali smo komentare u našim vestima posle poraza od Litvanije, gde se najbolje moglo osetiti kakvo mišljenje vlada u među navijačima.

Najviše je na udaru tragičar polufinala Bogdan Bogdanović, koji je promašio napad za produžetak kada je ishitreno pojurio ka košu, i u odsudnom momentu se okliznuo.

Navijači su ga kritikovali, neki čak i vređali (a takve komentare nećemo ni prenositi), i redom su isticali da nije igrač za velika dela i rođeni pobednik.

Prenosimo neke od njih.

- Bogdanoviću pa ti si drvo. Ko je tebe zvao da igraš, pa ti ni za beton ligu nisi. Glavni si krivac.

- Svi mi se smeju kad kažem da Bogdanović nije veliki igrač i da nikad neće biti. Šta sad mislite?

- Zbog tog Bogdanovića smo i izubili utakmicu i zbog njegovog forsiranja šuta za tri poena, pa lupajte minuse koliko hoćete!

- Strašno loše, Bogdanovic užas igrač, ceo meč baca lopte ko klinac, nemam reči, a mislim da ce Francuzi da nas razbiju za treće mesto. Neću da gledam kad se vraća njihov loš mentalitet. Zašto igrati meč u strahu? Izadjes napolje, predaš, bolje je.

- Bogdanović nikada neće biti velika zvezda.

- Nije problem promašaj, već brzopletost. Pa i da je dao koš, opet bismo bili u problemu, jer bi im ostalo šest sekundi do kraja. Očigledno još nije dorastao tome da može da odluči utakmicu. Ali, sad je sve nebitno. Svaka čast momci!

IMA I ONIH KOJI SU POZITIVNI I OHRABRUJUĆI

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- Sad je najlakše pljuvati po igračima. Ali ko od njih ne bi želeo da pogodi taj odlučujući šut. Da je Bogdanović kojim slučajem šutnuo za tri i pogodio, sada bi ga dizali u nebesa. Svaka čast igračima Ali vidi se da ih nije išlo, biće bolje.

- Bogdanoviću ti si moj idol i nema veze sto si promašio. Niko te neće osuđivati. Šampione, ideš dalje! NAPRED SRBIJA!

- Ima vremena do nedelje za oporavak. Svaka čast za sve. Bogdanović sad nije rešio, ali će rešiti neki drugi put. To je put šampiona. Srećno momci u nedelju. Srbi su uz vas.

- Momčino (Bogdanoviću), znamo da si želeo najbolje! Nikom trenutno nije teže nego što je tebi. Glavu gore i u nedelju da ispraviš grešku! Srećno!

NA METI KRITIKA I ALEKSANDAR ĐORĐEVIĆ

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Na meti kritika našao se i selektor Aleksandar Đorđević, kome se zamera da nije dobro pripremio taktiku za polufinale, pa čak i za prethodne dve utakmice nokaut faze, gde je Srbija tek u poslednjoj četvrtini slomila Fince i Čehe. Takođe su mnogi kritikovali i njegov izbor od 12 igrača, doveli pod znak pitanja to što je pozvao Milutinova i Milosavljevića, a ne Dangubića, Mitrovića, Jokića, Mačvana... Naravno, tu ima i mnogo navijački ostrašćenih komentara u kojima navijači Zvezde kritikuju jer nije zvao igrače iz njihovog kluba.

>>> Đorđević: Nije trebalo da tražimo trojku, imperativ svih nas je medalja! (VIDEO)

>>> ŠTA DALJE? Đorđevićeva poruka posle poraza objašnjava neke stvari! (VIDEO)

- Đorđević je poveo na prvenstvo nekoliko igrača koji nemaju mesto u reprezentaciji. Dokaz tome je njihova minutaža. Zasto ih je i vodio? Da sede na klupi?

- Sale Đorđević izgubio utakmicu! Realno!

- Mislim da je ovaj put Sale omanuo!

- Mnogo smo bolji od Litvanaca, morao je da spremi taktiku za njihovu grubu igru i za pristrasne sudije! Ali, imamo ekipu koja ce se tek pitati u evropskoj košarci! Sve će oni ovo naplatiti sa kamatom!

- Saletova najlošija utakmica od kada je selektor! Ovo je njegov poraz. Nije spremio taktiku, nije spremio ekipu, nije imao savet, nijednom nije viknuo, ništa promenio u hodu. Taktika - ''mi smo najbolji i samo treba da izađemo na teren da bi pobedili'' mora jednom da pukne. Alo, na +3 u ovakvom mecu, NE SME da se šutira trojka. Sinoć igrači nisu verovali ni Saletu, ni sebi! Nije nas išao šut, ali tada treba da radi glava. Od toliko pokušaja za 3, samo trećinu da smo dali za dva, pobedili bi! Svaka čast njima i za ovo, ali kao što znamo da kažemo da je Sale genije, tako treba reći i pogrešio si.

ŽAL ZBOG BOBIJA, KRITIKE RADULJICI

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović
Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- Ma nije Bogdanov promašaj odlučio utakmicu, nego Saletovo forsirasnje Raduljice, koji ništa nije vredeo.

- Večeras smo svi videli koliko nam fali Bobi Marijanović. Slabo Raduljica, veoma slabo, čovek može da pogodi samo kad je sam ispod koša, a Đorđević uporno forsira njega. Nisam video nijedan povratni pas Raduljice, pa skoro na celom prvenstvu.

- Samo jedan komentar. Falio nam je Bobi, i jos nisam shvatio ulogu Milutinova, Kuzmica i Milosavljevica. Zar ne bi bili korisniji Mitrovic, Jokic i Macvan.

Za kraj prenećemo i komentar koji je pogodio suštinu i koji je zaradio veoma dobru reputaciju i odobravanje ostalih čitalaca.

- Problem kod nas Srba, u bilo kom sportu, kad smo na vrhu, svi smo uz reprezentaciju! Prvi kiks, pljuvanje, svi su pametni, ovako bi, onako bi… U svoje ime pišem… Ja ću biti uz njih u nedelju! Budi i ti druže, sad kad je teško!

Srbija poslednju utakmicu na prvenstvu igra u nedelju od 14 časova, kada će se u Lilu sastati sa ekipom Francuske u borbi za bronzu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jole

    19. septembar 2015 | 15:59

    Svaka cast momcima,za mene su pobednici.Bogdane,glavu gore,to je sport.svako ko malo poznaje kosarku je uz vas momci.sale je napravio ekipu koja ce tek da daje rezultate.Samo napred momci!

  • jjhgyghh

    19. septembar 2015 | 15:56

    opet ih svi podrzavaju

  • SRBIJA

    20. septembar 2015 | 00:09

    Svima onim koji pljuju nasu reprezentaciju zbog jednog poraza, u ime svih onih koji znaju malo bolje stvari o kosarci, mogu da porucim da bilo kom igracu reprezentacije Srbije mogu samo da se sagnu... Uostalom, kako se kaze, "Neki posle poraza pljuju svoj tim, a neki ipak malo bolje znaju o sportu"

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA