Telegraf 1 na 1 sa lordom! KOU: Srpska atletika je nikad jača! (FOTO)

Legendarni britanski šampion Sebastijan Kou tvrdi da je naša zemlja mesto gde mladi žele da budu

  • 1

Osim odličnih rezultata naših takmičara u poslednjih nekoliko godina, još jedan dokaz da srpska atletika dobija važno mesto u svetu je i činjenica da je lord Sebastijan Kou kao novi predsednik Svetske atletske federacije (IAAF)  došao u prvu zvaničnu posetu upravo našoj zemlji.

Povod je bio Balkanski kongres u Vršcu, događaj kakav u našoj zemlji još nije bio organizovan. Svojim dolaskom, dvostruki olimpijski šampion je pokazao da izuzetno ceni i podržava sve napore Srbije da postane važan centar za "kraljicu sportova".

Osvajač četiri olimpijske medalje (dve zlatne, dve srebrne) je još kao potpredesdnik IAAF davao podršku Srbiji kao unapređenju sporta.

Kada smo prvi put razgovarali s njim 2013. godine, Kou je rekao da je srpska atletika jaka. A sada?

- Jača je u odnosu na tad kad sam to rekao! Vidimo kakvi su nastupi srpskih atletičara. Nisu to samo medalje, nego i plasmani u polufinala i finala. Vidite da sam bio u pravu, što generalno nije uobičajeno za predsednika federacije - kroz smeh je rekao lord Kou, koji je tokom svoje karijere čak 11 puta postavljao rekorde trčeći kao srednjeprugaš.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

I on sam je bio iznenađen kada je na kraju konferencije za medije u Vršcu njegov prijatelj i predsednik Atletskog saveza Srbije, Veselin Jevrosimović, rekao da će se Srbija kandidovati za domaćinstvo Svetskog dvoranskog prvenstva 2020. godine.

- Jesam bio malo iznenađen, jer smo Veselin i ja putovali zajedno od aerodroma do hotela, i ništa mi nije rekao. Pretpostavljam da je to čuvao za konferenciju, što je dobra stvar. Bilo je to lepo iznenađenje.

Naša zemlja će imati njegovu podršku u dobijanju domaćinstva, uverio nas je Kou.

- Biće sigurno i drugih kandidata, ali ovo je jako priznanje za sport koji se igra u dvorani. Dvoranska takmičenja su jako važna. Učesnici su bliski sa publikom, na taj način se mladim ljudima bolje shvataju trke. I ja sam osvajao takvo takmičenje. Dvoranska prvenstva su ujedno dobra za inovacije, možemo da eksperimentišemo kao u laboratoriji, pre nego što novine prenesemo na takmičenja na stadionioma.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Kada je u pitanju organizacioni proces za Evropsko prvenstvo u Beogradu 2017. godine, britanska atletska legenda ne sumnja da će sve biti u savršenom redu. U četvrtak se takođe i uverio kako protiču radovi na atletskoj dvorani na Banjici.

- Zadovoljan sam. Dosta gradova i zemalja obećavaju da će infrastruktura biti dobra. Sve što sam čuo je ohrabrujuće.

Po preuzimanju četvorogodišnjeg mandata na samom čelu svetske atletike, Koua očekuje niz izazova.

- Iz iskustva znam da primarni i najvažniji izazov svakog od nas ko radi u sportu je da angažujemo mlade ljude, jer danas postoji previše stvari zbog kojih ne idu pravim putem. Sport treba da razume život mladih.

Po njegovom mišljenju, zemlje na Balkanu imaju potencijal za tako nešto, a on će kao predsednik IAAF sarađivati na unapređenju atletike u ovom regionu.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Ne postavljam pitanje u vezi s tim. Region Balkana je prilično diverzifikovan. S jedne strane imate Srbiju koja radi na infrastrukturi, sa vladom koja je spremna da sarađuje. Uskoro bi trebalo da idem u Albaniju kojoj treba pomoć, a ima svega jedan objekat. Resursi i politička odgovornost nisu svuda isti, a moj posao jeste da iznivelišem kako bi te razlike bile manje.

Na pitanje ko bi mogao da obori rekord naredne godine na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, Kou kaže:

- Nadam se, ali teško je predvideti. U Londonu nije mogao svako da prepostavi da će Dejvid Rudiša postaviti novi svetski rekord na 800 metara. Prosto, sport je nepredvidiv. Ali ako stvorite takve uslove, klimu u kojoj će se sprostisti dobro osećati, onda će oni imati pozitivan stav, a samo takvi mogu da se takmiče na nekom višem nivou.

Za kraj, čovek koji se tokom bogate karijere u nekoliko navrata našao na ovim prostorima zavoleo je našu zemlju.

- Prvi put sam bio u Zagrebu 1981. godine, a u Beogradu sam se takmičio 1989. godine. Vaša zemlja je divna. Pravi velike iskorake u raznim oblastima, poput inovacija, preduzetništva, kulturnog uticaja. Ovo postaje deo sveta u kom mladi žele da budu - zaključio lord Sebastijan Kou.

Pratite Telegraf i na Vajberu!

(B. M)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Branislav Vasiljevic

    25. septembar 2015 | 23:26

    Istorijski trenutak za Srpsku atletiku!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA