Đoković dostigao Kuertena po broju nedelja na čelu liste

Srpski as prvoplasirani već 43 nedelje, Beloruskinja Azarenka prestigla Anu Ivanović

  • 0

Počela je 43. nedelja od kada je posle vimbldonske titule Novak Đoković 4. jula prošle godine i zvanično postao prvoplasirani na svetskoj listi (prvo mesto obezbedio je ulaskom u finale). Tako se srpski as na večnoj listi, koja je uvedena 1973, izjednačio s proslavljenim brazilskim teniserom Gustavom Kuertenom.

Iza njih su sledeći velikani: Ilie Nastase (Rumunija, 40 nedelja), Mats Vilander (Švedska, 20), Endi Rodik (SAD, 13), Boris Beker (Nemačka, 12), Marat Safin (Rusija, 9), Huan Karlos Ferero (Španija, 8), Džon Njukomb (Australija, 8), Jevgenij Kafeljnikov (Rusija, 6), Tomas Muster (Austrija, 6), Marselo Rios (Čile, 6), Karlos Moja (Španija, 2) i Patrik Rafter (Australija, 1).

Sledeća Đokovićeva meta je Amerikanac Džim Kurijer, koji je ukupno na prvom mestu bio 58 nedelja. Ako se nedelje računaju uzastopno, onda je sledeći pred Noletom slavni američki teniser Džon Mekinro, koji je na čelu bio 58 nedelja uzastopce, a 170 ukupno. To znači da bi Đoković morao da ostane na prvom mestu najmanje tri nedelje posle ovogodišnjeg Vimbldona (25. jun – 8. jul) to jest da kao najbolji teniser sveta dočeka Olimpijski turnir na istom poprištu (28. jul – 5. avgust).

Kada je reč o teniserkama, Beloruskinja Viktorija Azarenko nalazi se na vrhu 13 nedelja. Tako je pretekla Anu Ivanović i slavnu špansku teniserku Aranču Sančez Vikario. Ispred nje sada su Ruskinja Marija Šarapova i Amerikanka Dženifer Kaprijati, koje su ukupno prvoplasirane bile po 17 nedelja, a onda Jelena Janković sa 18.

Đoković je 25. teniser na čelu liste prvoplasiranih od 1973, a Azarenka je 21. prvoplasirana teniserka od 1975.

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA