GDE SU, ŠTA RADE: Zvezdin grad i Partizanov ''stakleni valjak''? (VIDEO)

Projekti novih stadiona večitih rivala vredni nekoliko stotina miliona evra, svojevremeno su najavljivani kao ''gotova stvar'' , čija je izgradnja pitanje dana, a danas skupljaju prašinu u fiokama i pitanje je koliko su realni

  • 16

Sećate li se Zvezdanog grada i Partizanovog staklenog valjka? Megalomanski projekti Crvene zvezde i Partizana o izgradnji novih stadiona, za sada su samo mrtvo slovo na papiru, uz vrhunski napravljene makete i marketing.

Svojevremeno najavljeni kao gotovi projekti, čija je gradnja pitanje dana, a danas samo s vremena na vreme čujemo nešto novo o njima. Makete i projekti stoje u fiokama, skupljaju prašinu, dok se Delije i Grobari nadaju da to neće biti čardaci ni na nebu ni na zemlji za njihove klubove...

U sve glasnijim najavama izgradnje novog nacionalnog stadiona, prisetili smo se ovih projekata crveno i crno-belih.

Njihova izgradnja uveliko najavljivala više puta, potpisivani su i memorandumi, navodno je sve bilo dogovoreno, ali do dan danas u Lutice Bogdana i u Humskoj, nismo videli ni jednu lopatu cementa i peska niti bilo šta konkretnije za konstrukciju novih stadiona. Sve je ostalo na papirima.

NOVI STADION CRVENE ZVEZDE - ZVEZDANI GRAD

Foto: Crvenazvezdafk.com Foto: Crvenazvezdafk.com

Crvena zvezda je projekat Zvezdani grad najavila po dolasku nove uprave 2009. godine, a zvanično ga je predstavila na simboličan datum 29. maja, 2010. godine, kada je obeleženo 19 godina od Barija i kada je proglašena ''šesta Zvezdina zvezda - tim crveno-belih koji je bio šampion Evrope 1991. godine.

Uprava Vladana Lukića je došla na Marakanu sa veoma ambicioznim projektom, koji bi na duže staze rešio problem stadiona za narednih nekoliko decenija.

Prijekat je dizajnirao portugalski arhitekta Mario Sua Kaj, koji je i govorio o samom projektu i objasnio detalje svog projekta, koji je osmišljen kao multifunkcionalni kompleks koji bi bio ne samo samoodrživ već bi donosio i ozbiljan profit od šoping molova, hotela, kafića i ostalih pratećih objekata.

- Projekat stadiona Crvene zvezde predstavlja stadion nove generacije koji će zameniti već postojeći objekat. Ipak, projekat je mnogo više od projekta stadiona. To je ambiciozni projekat koji ima za cilj da ponovo osposobi zapostavljenu urbanu lokaciju sa integrisanim rešenjem koje će uključiti fudbalski stadion, veliki tržni centar, hotel, blokove apartmana i podzemni parking - objasnio je portugalski arhitekta svoj projekat.

Printskrin: Youtube/Klub navijača Crvene zvezde Printskrin: Youtube/Klub navijača Crvene zvezde

- Prostrane zelene površine će obezbediti kvalitetan javni prostor od koga će imati koristi cela zajednica, a predlaže se i drumski pristup, kao i saobraćaj unutar kompleksa. Integracija svih ovih funkcija u koherentnu celinu je ono što izdvaja ovaj projekat od tipičnih ''usamljenih'' stadiona, tako čestih u svetu - objasnio je Kaj.

Portugalac je apostrofirao i zašto bi stadion bio jedinstven i rekao da je vodio računa da simbolika kluba bude utemeljena u samom projektu.

- Trudili smo se da ovaj stadion bude prepoznatljiv kao stadion Crvene zvezde. Zato smo glavnu strukturu stadiona projektovali u obliku petougaone zvezde, koja je klupski simbol. Najviši graditeljski standardi biće primenjeni na ceo kompleks.

- Čelik, staklo i prirodni materijali biće korišćeni da bi se postigla savremena i inovativna arhitektonska rešenja i da se kompleks Crvene zvezde učini jedinstvenim i prepoznatljivim obeležjem Beograda - istakao je Portugalac te 2010. godine.

NEKOLIKO PUTA NAJAVLJENA GRADNJA, POTPISIVANI MEMORANDUMI...

Foto: Crvenazvezdafk.com Foto: Crvenazvezdafk.com

Gradnja stadiona bila je najavljena nekoliko puta, a trebalo je da počne još pre nekoliko godina, a podrazumevalo se da izgradnja samog stadiona bude urađena u etapama, kako bi Crvena zvezda mogla da igra na Marakani i dok se novi stadion bude gradio. Prvo je trebalo da počne izgradnja istočne tribine, a zatim bi se gradile i ostale, tribina po tribina.

Prvi konkretniji korak u izgradnji Zvezdanog grada, kada su svi navijači crveno-belih rekli ''to je to'', bio je 2012. godine, kada je 26. aprila potpisan memorandum sa kineskom kompanijom Nantong Construction Engineering Contracting Co. Ltd, u čije ime je paraf stavio Jaon Ći Šija, dok je u ime Zvezde potpis stavio Vladan Lukić.

Ipak, i to je ostalo ''mrtvo slovo na papiru''. Zvanični ugovor o izgradnji nije potpisan.

Među navijačima Zvezde se stekao utisak da je uprava Vladana Lukića često umela da u vreme poljuljanog poverenja u njihovo upravljanje kao keca iz rukava vadila ovaj projekat i najavljivala izgradnju i potpisivala ugovore koji to zapravo i nisu, koji su navodno najavljivali početak izgradnje.

Kada se ispostavilo da od posla sa Kinezima nema ništa, najavljivalo se i da bi Gasprom mogao da uloži novac u izgradnju Zvezdanog stadiona, a novi stadion je među Zvezdašima uveliko bio ustaljen kao ''Gasprom arena''.

U video prezentaciji možete videti i kako izgleda idejno rešenje.

PARTIZANOV NOVI STADION - STAKLENI VALJAK

Partizan je projekat novog stadiona napravio još 1994. godine u vreme Žarka Zečevića i Nenada Bjekovića. On je podrazumevao rekonstrukcije tribina u metalu i staklu i postavljanja pokretnog krova, dok su veći zahvati ostavljeni za neka bolja vremena, jer je u Srbiji devedesetih vladala nemaština.

Foto: Partizan.rs Foto: Partizan.rs

Taj projekat je popularno bio nazivan – Stakleni valjak, a urađen je 3 godine pre nego je napravljena Amserdam arena, koja je projektovana po tom sistemu.

Ceo projekat je pao u vodu bombardovanjem Jugoslavije 1999. godine, a sve je ponovo pokrenuto 2003. godine, kada je uspostavljen kontakt sa investitorom iz Švajcarske – Maracijem.

Kontakt je uspostavljen preko Lotara Mateusa, koji je sa svojim advokatom lobirao i kod prijatelja Franca Bekenbauera i svi su Maraciju rekli nekoliko lepih reči o crno-belima.

PAPIROLOGIJA I URBANISTIČO REŠENJE KLJUČNI PROBLEM

Foto: Partizan.rs Foto: Partizan.rs

Švajcarski multimilioner je došao u Beograd, na licu mesta se upoznao sa situacijom i angažovao profesora Aldingera iz Štutgarta da uradi idejni projekat. Jedini uslov investitora je bio da se očisti kompletna lokacija na prostoru Dinarske, Humske, Bulevara Mira i Milutina Ivkovića.

Pošto projekat je mora da prati urbanističko rešenje. Partizan je još početkom devedesetih tražio da nam se ono odobri. Nastao je zastoj, a cela priča je nastavljena početkom 2000. godine, kada je dat nalog da se urbanistički obradi lokacija (CEP – Centar za ekonomsko planiranje), kako bi se doneo detaljan urbanistički plan.

Foto: Partizan.rs Foto: Partizan.rs

Ceo posao je završen 2006. kada je komisija i usvojila urbanistička rešenja, koja su potom išla na javnu raspravu. Kako nije bilo primedbi, trebalo je samo da se to stavi na dnevni red sednice Skupštine grada, i da se usvoji. To nikad nije stavljeno na dnevni red i tako je i kompletni projekat pao u vodu.

Žarko Zečević, koji je bio i glavni inicijator izgradnje novog stadiona još pre više od 20 godina, pre nekoliko godina je izjavio da on  nije realan i da se graniči sa imaginacijom. Ipak, pre desetak dana je ponovo progovorio o novim stadionu i istakao da bi on mogao da se gradi paralelno sa Beogradom na vodi.

- To su dva procesa koja verujem teku paralelno. Nadam se da će se dok se bude gradio Beograd na vodi, graditi i novi stadion Partizana - rekao je nedavno Zečević.

Pogledajte i jedno od mogućih rešenja o novom stadionu Partizana koje se može videti na internetu, a slično je samom projektu ''stakleni valjak''.

ZVEZDANI GRAD

- Stadion (kapacitet od 50 000 mesta) - 120 000 m²

- Tržni centar (iznad zemlje) - 75 000 m²

- Kancelarijske kule (iznad zemlje) - 95 000 m²

- Hotel (iznad zemlje) - 16 000 m²

- Stambeni smeštaj (iznad zemlje) - 42 000 m²

- Ukupno - 348 000 m²

- Vrednost projekta - 450 miliona evra

STAKLENI VALJAK

- Stadion (kapacitet 40.000 mesta)

- Tržni centar (dva sprata ispod zemlje)

- Podzemni parking sa 2140 mesta,

- Hotel sa 5 zvezdica (iznad zemlje) - 25.000 m²,

- Dve sportske hale za ostale sportove

- Teniski tereni

- Poslovni prostor za sve klubove JSD Partizan i fudbalski klub - 4000 m²

- Sport servis za potrebe sportista (svlačionice, kupatila, ambulante, teretane…) - 5.000 m²

- Vrednost projekta - 350 miliona evra

(D. U.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA