Legenda Voše slavi 85. rođendan: Pobegao je iz Partizana kako bi nosio crveno-beli dres!

Vojvodina nije zaboravila Todora Veselinovića Tozu, najboljeg strelca u istoriji kluba

  • 2

Van terena, Vujadin Boškov je svakako najveće ime koje se pojavilo u istoriji FK Vojvodina. Međutim, ako navijače Lala pitate ko je najveća legenda kluba sa ''bubamarom u nogama'', bez dvoumljenja, uglas, reći će Todor Veselinović Toza - čovek koji je na 190 mečeva postigao 130 golova.

Legendari Toza danas puni 85 godina, a Novosađani nisu zaboravili na čoveka kom je crveno-bela boja bila život. Čestitali su mu rođendan i putem zvaničnog sajta pokušali da približe mlađem naraštaju ko je bio najbolji fudbaler u istoriji Vojvodine.

>>> Kosanović preuzima Vojvodinu, u klub ulazi i bivši igrač Zvezde (VIDEO)

- Hvala Vam, baš volim što me i dalje pamte u mom klubu i gradu. Ja sam već dugo u Atini, tu provodim starost, tako mi je život odredio. Držim se i borim sa svim što mi je život doneo. Ja sam uvek sve davao za našu Vojvodinu, i kao igrač i kao čovek. Nikad se ni sa kim nisam svađao, uvek sam sa svima bio dobar i sve samo da ljudi budu zadovoljni i da pobeđujemo - rekao je Toza koji je za Vojvodinu igrao od 1951. do 1961. godine.

Izuzetak je sezona koju je proveo u Partizanu (od 1952. do 1953. godine). Prilikom odsluženja vojnog roka Partizan je iskoristio pravo koje je tada imao da, kao klub vojske, igrača na odsluženju vojnog roka dovede u svoje redove. I Toza je odigrao tu sezonu za Partizan, na 22 utakmice dao je laganih 15 golova.

Nakon što je odslužio svoju vojnu obavezu prema državi, svi su očekivali da će i ostati u istom klubu. Međutim, on im je, onako gospodski, a u isto vreme i pomalo mangupski poručio: ''Hvala vam lepo, ali odoh ja nazad.''

Po povratku u Novi Sad Toza je četiri puta bio najbolji strelac tadašnje lige - 1956, 1957, 1958. i 1961. godine. Navijači su uživali u magiji koju je koristio na terenu. Pamti se jedna utakmica Vojvodine na kojoj je postizao gol svaki put kada njegov tim primi.

- Ne brini, ne možeš ih ti toliko primiti, koliko ih ja mogu dati - rekao je Toza tada golmanu Vasiću.

Za mladu reprezentaciju Jugoslavije igrao je 14 puta i postigao je čak 20 golova. Za seniorsku je 28 puta bio strelac na 37 mečeva, što ga čini jednim od najproduktivnijih fudbalera koji su nastupali za nacionalni tim. Pamti se utakmica u Kardifu protiv Velsa 1954. godine, kada je ušao u drugom poluvremenu i strpao tri komada za našu pobedu od 1:3, i što je istu stvar ponovio i 1958. u Beču protiv Austrije (3:4).

Kao selektor, odveo je reprezentaciju na Evropsko prvenstvo u Francusku 1984. godine. Bio je i trener Vojvodine od 1974. do 1977, a 1975. je sa crveno-belima stekao zvanje vicešampiona. Vodio je još Fenerbahče, Olimpijakos, AEK i Independijente.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ing.Miloš Đonović

    22. oktobar 2015 | 19:24

    Todor Veselinović neka ima srećan 85 rođendan ma gde bio.On je jedan od najuspješnijih jugosloveskih fudbalera i sigurno u ovom trenutku jedan od najuticajnijih u Srbiji.Želimo mu dobro zdravlje i uspjeha u dnevnim poslovima.

  • Acko

    22. oktobar 2015 | 18:16

    ..SREĆAN RODJENDAN..!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA