Može li Liga Evrope da uteši Španiju: U finalu u Bukureštu Atletik i Atletiko (VIDEO)

Sjajni Ljorente u samo finišu sprečio produžetak u Bilbaou, Baskijci savladali Sporting 3:1 (prvi meč 1:2), Madriđani pobedili i u Valensiji - 1:0 (4:2)

  • 0

„El Klasiko“ u finalu Lige šampiona ostade sanak pusti. Može li Liga Evrope da uteši Španiju? U finalu drugostepenog takmičenja Evropske fudbalske unije (Uefa) sastaće se Atletiko i Atletik.

Da će španski tim da bude finalista 9. maja na Nacionalnom stadionu u Bukureštu, to se znalo. Madriđani su načinili veliki korak pobedom na svom stadionu „Visente Kalderon“ sa 4:2, ali ni gol nade, koji je Valensija postigla u finišu prve utakmice, nije je pogurao u revanšu. Atletiko se radovao i na „Mestaji“. Jedini pogodak dao je Adrijan Lopez u 60. minutu.

Tako je tim, koji s klupe predvodi vatreni Argentinac Dijego Simeone, ponovio rekordnu pobedničku seriju Barselone u evrokupovima. Atletiko je ostvario 11 pobedu uzastopno, što je Kataloncima pošlo za rukom 2002/03.

Krv je uzavrela u 79. minutu. Rikarda Kostu (Valensija) lopta je pogodila u ruku u protivničkom kaznenom prostoru, a sudija je mislio da je mimo pravila igrao Portugalac Tijago (Atletiko). U prvi mah je pokazao na penal za domaćina i tako je krenula lavina. Došlo je do koškanja, a Tijago je isključen zato što je ošamario Valensijinog napadača Soldada. Od penala ništa nije bilo.

Na „San Mamesu“ u Bilbaou je mirisalo na produžetke u špansko-portugalskom duelu, a onda je Ljorente, najbolji igrač Atletika, postigao gol koji je Baskijce odveo u evropsko finale posle 35 godina.

Do 88. minuta bilo je 2:1 za domaćina. S toliko je Sporting pobedio u Lisabonu. I onda Ljorente sedmim golom u Ligi Evrope „pali“ temperamentni stadion.

Atletik je u dva meča protiv Juventusa 1977. ostao bez trofeja u ondašnjem Kupu Uefe. U Torinu je bilo 1:0 za „Staru damu“, a u revanšu na „San Mamesu“ 2:1 za baskijski tim. Presudio je pogodak čuvenog Betege u gostima.

Sada su Atletikova očekivanja mnogo veća. Tim, koji je ove sezone maestralno vodio argentinski trener Marselo Bjelsa, poznat kao Ludak, možda zna da su mu male šanse u finalu španskog kupa s Barselonom krajem maja, ali zato u Bukurešt ide s mnogo optimizma da će da osvoji prvi evropski trofej u istoriji.

Deveti put u istoriji Uefinog drugostepenog kupa sastaće se u finalu dva tima iz iste zemlje: 1972, u prvom takmičenju, igrali su Englezi (Totenhem - Vulverhempton), 1980. Nemci (Ajntraht - Borusija Menhengladbah), Italijani 1990 (Juventus - Fiorentina), 1991 (Inter - Roma), 1995 (Parma - Juventus) i 1998 (Inter - Lacio), 2007. Španci (Sevilja - Espanjol), a prošle godine Portugalci (Porto - Braga).

Valensija - Atletiko 0:1

(Adrijan Lopez 60) crveni karton Tijago (Atletiko) 79. minut

Valensija: Dijego Alves, Rami, Baragan, Alba, Rikardo Kosta, Albelda, Feguli, Kanales (od 59. Matje), Pareho (od 68. Tino Kosta), Žonas (od 57. Aduris), Soldado.

Atletiko: Kurtoa, Godin, Filipe Luis, Miranda, Mario Suarez (od 46. Gabi), Tijago, Arda Turan (od 75. Salvio), Adrijan Lopez, Falkao, Haunfran, Dijego (od 84. Koke).

Atletik - Sporting 3:1

(Susaeta 17, Ibaj Gomez 45, Ljorente 88 - Volfsvinkel 44)

Atletik: Gorka Iraizoz, Aurteneče, Amorebijeta, Iraola, Ituraspe, Ander Erera, Ćavi Martinez, Ljorente, Susaeta, Munjain, Ibaj Gomez.

Sporting: Rui Patrisio, Polga, Žoao Pereira, Insua, Šandao, Shars, Kapel, Fernandez (od 46. Karišu), Pereirinja (od 63. Hefren), Andre Martins (od 83. Kariljo), Van Volfsvinkel.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA