POSLEDNJI RAZGOVOR ACE RADOVIĆA SA ŠKOLSKIM DRUGOM: Ovo se jednom priča i jednom sluša!

- ''Šta radiš sutra?'', pitao me Aca, dok smo hodali zajedno vraćajući se iz škole. ''Pa, derbi je, mora da se ide, derbi ne sme da se propusti'', odgovorio sam, ne sluteći da će to biti naš poslednji razgovor - seća se njegov drug Bojan

  • 19

Aca Radović (17) je bio veliki navijač Crvene zvezde i svakog 30. oktobra se pristalice crveno-belih sa tugom u srcu prisete tragičnog 113. večitog derbija, na kom je izgubio život. Neverovatna je igra sudbine... Na dan kada je poginuo, Aca je imao porodične obaveze i nije ni trebalo da bude na derbiju, što je otkrio njegov školski drug iz Prve beogradske gimnazije, Bojan iz generacije ''82.

Ali, Aca je izbegao obaveze, imao je plan za to, samo da bi došao na derbi, gde je ubijen signalnom brodskom raketom, koju su sa južne tribine ispalili navijači Partizana. Pogodila ga je u vrat, a Aca Radović je od obilnog krvarenja izdahnuo na licu mesta.

>>> Mislili smo da je običan navijač na derbiju. A onda nam je izjavu dao otac Ace Radovića! (VIDEO)

- Veče pred 113. večiti derbi, neki od nas iz Prve beogradske gimnazije ostali su duže u popodnevnoj smeni zbog različitih aktivnosti. Među njima smo bili i Aca i ja – počeo je Bojan da opisuje poslednji susret i razgovor sa Acom Radovićem.

Foto: Redstarbelgrade.info Foto: Redstarbelgrade.info

- Krećemo zajedno kući. ''Dokle ideš?'', upitah ga. ''Do 29-og, pa do Dunav stanice, pa tek onda kući. Znaš, ja sam iz Opova, treba mi malo više vremena'', sa osmehom je odgovorio Aca. ''Znam'', rekoh, ''ali to ne znači da ne možemo zajedno do ugla 29. novembra i Džordža Vašingtona, pa svako na svoju stranu''.

- I tako krenusmo, ne sluteći ni malo da će nam to biti poslednji razgovor i poslednja šetnja do mesta gde smo se rastali.

- ''Šta radiš sutra?'', pitao me dok smo hodali zajedno. ''Pa, derbi je, mora da se ide, derbi ne sme da se propusti'', odgovorio sam.

- ''Ja ne znam šta da radim, imam sutra nekih porodičnih obaveza, međutim, moraću nekako da se izvučem'', odgovorio je Aca sa osmehom. ''Kao što kažeš, ne sme da se propusti, a mislim da znam kako ću se izvući'', nasmejao se bezbrižno i dodao ''dobijamo Partizan sigurno''.

- Ja, kao za inat, dobijem ujutru temperaturu 39,5 i ostanem kod kuće da pratim rezultat zakovan u krevetu. Dok sam slušao preko radija šta se događa, uhvati me neka jeza. Ma tripujem se, sve će biti u redu.

- Onako u krevetu, čujem na vestima inicijale momka koji je poginuo - A.R. Ma nemoguće, nemoguće, nije on.

- Uzimam telefon i pozivam druga koji je išao u razred sa njim. Niko mi se ne javlja.

- Posle 15 minuta pozivam broj telefona opet, javlja mi se njegova mama i kaže mi - ''E... nije tu, otišao je, znaš, kod Ace, da oda poštu, Ace više nema'', progovorila je, onako tiho, kroz suze.

- "Ne mogu da verujem'', bio sam u šoku. ''Šta da radiš, sine, svima je žao'', završila je vidno potresena mama. Tu se i završi mogućnost da će Aca u ponedeljak sesti u svoju klupu.

>>> Prvi derbi oca Ace Radovića nakon pogibije sina (VIDEO)

- Sahrana je bila održana u njegovom rodnom Opovu. Ispred škole su stigli autobusi koji su vozili sve đake koji su hteli da odaju poslednju počast. Iz njegovog odeljenja svi su krenuli, iz ostalih oni koji su ga poznavali.

- Na sahrani su se pojavili i prvotimci Crvene zvezde, na čelu sa tadašnjim trenerom Slavoljubom Muslinom, ali i Dragan Džajić i cela uprava. Groblje se crvenilo od klupskih boja, ali ovog puta sa prizvukom velike tuge, koja je celo Opovo zavila u crno.

- Posebno je bio potresan govor njegovog druga iz razreda, koji se na taj način poslednji put oprostio od Ace koga je mnogo voleo. Niko nije verovao, niti je želeo da veruje da Aca više nikad neće kročiti u školu, razred, učionicu. Umesto njega, stajala je njegova slika – završio je Acin školski drug, Bojan iz generacije ''82, Prve beogradske gimnazije, koji nam je dao lično odobrenje za objavu teksta, koji je napisao za sajt navijača Crvene zvezde, Redstarbelgrade.info.

Posle pogibije Ace Radovića, na prvoj sledećoj Zvezdinoj utakmici su njegovi drugovi iz odeljenja u dogovoru sa navijačima transparentom odali poštu svom nastradalom drugu. Podigli su transparent u minutu kada je Aca poginuo.

Dan-danas sećanje na Acu i dalje živi u Prvoj beogradskoj gimnaziji. Kada je poginuo, u okvirima škole je te godine ustanovljen memorijalni turnir u fudbalu, koji nosi njegovo ime.

Printskrin: Youtube/Telegraf.rs TV Printskrin: Youtube/Telegraf.rs TV

Memorijalni turnir u fudbalu koji nosi njegovo ime održava se na dan kada je poginuo i u Opovu . Sledeći, koji će se održati 2016. godine biće i poslednji, što je u emotivnom razgovoru za Telegraf pred 148. večiti derbi potvrdio njegov otac Tomislav Radović. Planirano je da se turnir ugasi posle 17 godina, koliko je Aca imao kada je poginuo.

>>> Delije ne zaboravljaju Acu Radovića! (FOTO)

Dugo vremena je posle Acine pogibije na ogradi Severa postavljana zastava sa njegovim imenom. Delije ga nikada nisu zaboravile i ističu da se to nikada neće dogoditi, uz dobro poznati slogan:

''Sever je ceo crveno-beo, Radović Aca njega je deo!''

(D. U. / Bojan ''82, Prva beogradska gimnazija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale

    31. oktobar 2015 | 01:24

    Koliko ljudi pogresno shvataju pricu...posebno komentari grobar sam al sam se potresao...pre svega smo ljudi...kada se ovako nesto desi nema deljenja na ove i one nego samo zal za jednim deckom koji bi danas verovatno vodio klinca na fudbal a ovako....zbog nepromisljenosti pojedinca ostalo samo secanje....al naj vise mi je zasmetalo ispalili raketu navijaci Partizana...nebitan tim...nego se radi o tome da se svi stavljaju u kos sa odredjenim budalama....oni nisu navijaci...onoga trenutka kada ucinis nesto tako ti si prestupnik i nista drugo...i zato gospodo novinari ne pisite vise navijaci partizana ili zvezde i potpirujete mrznju...nego imenom i prezimenom pera peric uradio to i to....

  • Sasa

    31. oktobar 2015 | 01:23

    Bio sam tamo, veoma blizu kad se to dogodilo.Bio je to moj prvi odlazak na derbi, ali i poslednji. Zarekao sam se nikas vise.

  • Bre

    31. oktobar 2015 | 00:28

    Žrtva neke budale koja je mislila da je kul gađati drugu stranu...ni zvezdasi nisu cvećke...svi ti sto se tuku zbog nekih klubova to ne rade iz ljubavi već da leče frustracije...obični banditi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA