Kreće AO: Šestoro Srba među nosiocima

Dok od Novaka svi očekuju finale, a od Tipsarevića neko iznenađenje, Troicki, kao i dame, Ivanovićeva, Jankovićeva i Jovanovski, nisu u krugu favorita

  • 0

Novak protiv ostatka sveta

Može li najbolji sportista sveta da ponovi barem deo spektakularnih rezultata koje je postigao u 2011. godini. Srpski teniser Novak Đoković započeo je prošle godine neverovatnu pobedničku seriju trijumfom u finalu Australijan opena nad Endijem Marejem. Upravo je grend slem koji u ponedeljak počinje u Melburnu, prva prilika Đokoviću da potvrdi da je trenutno bez premca u svetu tenisa.

Dvostruki šampion Australijen opena i najbolji igrač sveta je i prvi nosilac, a na startu u odbrani trofeja ga očekuje Italijan Paolo Lorenci, kog je pobedio u jedinom dosadašnjem susretu u Kvinsu 2010. rezultatom 6:3. 6:3

Ovako bi mogao da izgleda Novakov put ka trećoj titulu u Melburnu, ako svi favorizovani nosioci opravdaju svoje uloge:

prvo kolo: Paolo Lorenci, 108. igrač sveta

drugo kolo: Kolumbijac Santjago Hiraldo na 51. pozciji ATP liste

treće kolo: 29. nosilac Radek Štepanek

četvrto kolo: Miloš Raonić (25) ili Endi Rodik(16),

Đokovića bi u četvrtfinalu trebalo da dočeka jedan od trojice sjajnih tenisera - Janko Tipsarević (9), Rišar Gaske (18) ili peti favorit turnira, David Ferer. U polufinalu bi Đoković mogao da igra sa jednim od protivnika koje je tukao u finalima Melburna 2008. i 2011, Conga ili Mareja. Da Conga popravlja svoju formu, dokazuje od završnog Mastersa u Londonu, a Marej bi posle osvojenog turnira u Brizbejnu, prvu gren-slem titulu morao da zaradi preko Viktora Troickog i Gaela Monfisa.U Novakovom delu žreba pored Mareja je i David Ferer.

U drugom delu kostura su Rafael Nadal i Rodžer Federer, sa kojima Nole ne može igrati do eventualnog  finala. Skoro oporavljeni Rafa i Fedeks će u prvom kolu za rivale dobiti neke od pobednika u kvalifikacijama koje još nisu završene. S obzirom na pozicije njihovih protivnika do četvrtfinala, Švajcarac i Nadal imaju nešto zahtevniji žreb u verovatno najboljoj konkurenciji prethodnih godina.

Federer bi do polufinala sa Nadalom morao da pobedi igrače poput Jirgena Melcera (33. igrač sveta), Aleksandra Dolgopolova (14), Huana Martina del Potra (11) i Mardija Fiša (8).

Do okršaja sa Švajcarcem, Nadal mora da savlada Tomija Hasa, Ivana Ljubičića (30), Džona Iznera(17) i sedmog igrača sveta Tomaša Berdiha.

Janko Tipsarević u prvoj rundi igra protiv Tursunova. Podsećanja radi, Tursunovu je Janko u Moskvi u finalu uzeo titulu u sred glavnog grada Rusije. Do srpskog četvrtfinala sa Đokovićem, Janko bi morao najpre da pobedi 27.nosioca Huan Injasija Čelu, a potom Rišara Gaskea i Davida Ferera.

Treći teniser Srbije Viktor Troicki imao je najmanje sreće u žrebovanju,  jer će u prvom kolu igrati protiv 47. na svetu Huana Karlosa Ferera, sa kojim se ranije nije sastajao. Ukoliko prebrodi prvu prepreku, očekuje ga meč sa još jednim Špancem, Giljermom Garsija-Lopezom (66). Slede Gael Monfis koji ga je eliminisao sa turnira u Dohi, i naoštreni na prvu gren-slem titulu, Endi Marej.

Marej uvodni meč igra sa Amerikancom Rajanom Harisonom, a od zanimljivih mečeva prvog kola tu su još: Fiš-Miler, Rodik-Hase, Almagro-Kubot, Verdasko-Tomić, Del Potro–Manarino, Conga-Istomin, Gaske-Sepi.

 

Tri Srpkinje protiv tri najbolje na svetu

Posle poraza Aleksandre Krunić u poslednjem kolu kvalifikacija, Srbija ostaje na tri predstavnice u Melburnu, koje će do četvrtfinala imati za protivnice tri najbolje igračice sveta. Titulu brani trenutno 13. na WTA listi Belgijanka Kim Klajsters.

Ukoliko Ana Ivanović pobedi Lurdes Domingez Lino iz Španije (79), u drugom kolu je čeka pobednica meča Kristina Barois-Mihaela Krajiček. Sledi 15. nositeljka Anastasija Pavljučenkova, a u četvrtom kolu će se 22. nositeljka sastati sa drugom teniserkom sveta i šampionkom Vimbldona, Petrom Kvitovom.

Jelena Janković će kao 14.nositeljka u prvom kolu igrati sa kvalifikantkinjom, a potom bi u drugom mogla da se sastane sa Hrvaticom Petrom Martić(50). Ako ne bude iznenađenja, sledeća protivnica je 24. nositeljka Lusi Safarova iz Češke, a onda i glavna favoritkinja koja juri prvu gren-slem titulu, Karolina Voznjacki.

Bojana Jovanovski na startu igra protiv domaće tenisarke Kejsi Delakva, a već u drugoj rundi bi igrala sa trećom igračicom sveta Viktorijom Azarenkom iz Belorusije.

Da podsetimo, na Otvorenom prvenstvu Australije neće igrati Venus Vilijams i Andrea Petković, a Serena Vilijams i Kim Klajsters u Melburnu „kubure“ sa povredama.

 

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA