POSLEDNJI OPROŠTAJ: Legende košarke ispratile Ranka Žeravicu (FOTO)

Uz prisustvo velikog broja košarkaških radnika, trenera, igrača bivših saradnika i članova porodice u Beogradu sahranjen legendarni srpski košarkaški trener

  • 3

Legendarni košarkaški trener Ranko Žeravica sahranjen je u subotu u u Aleji velikana na Novom groblju uz prisustvo veikog broja njegovih poštovalaca, prijatelja i članova porodice.

>>> FOTO za sva vremena: Kad je Žeravica sa njima stvarao košarku!

>>>Pred Žeravicom je i Maradona stajao mirno!

Sahrani su prisustvovale najistaknutije ličnosti iz sveta košarke i sporta među kojima i Borislav Stanković, Vlada Ðurović, Duško Vujošević, Željko Lukajić, Dražen Dalipagić, Bogdan Tanjević, Mirko Novosel, Miroslav Muta Nikolić, Zoran Moka Slavnić, Raša Radovanović, Žarko Varajić, Božidar Maljković, Dejan Bodiroga, Igor Rakočević, Mlađan Šilobad, Nebojša Čović i Vladimir Cvetković.

Od slavnog trenera oprostile su se mnogobrojne ličnosti iz svih sfera života,  pre sahrane održana je komemoracija u svečanoj sali Skupštine.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Predsednik Košarkašog saveza Srbije Dragan Ðilas rekao je da je odlaskom Žeravice srpska košarka mnogo izgubila.

- Preminuo je čovek bez koga srpska košarka ne bi bila ono što je danas.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Radio je u muškoj i ženskoj košarci, doneo je mnogo medalja sa svetskih i evropskih prvenstava za našu zemlju. Utkao je sebe u košarku. Pre nekoliko meseci pričali smo u Kući košarke i tom prilikom rekao sam mu da nije zaslužan samo za te medalje, nego i za odličja koja Srbija osvaja danas.

- Srebrnu medalju sa prvenstva sveta koju smo osvojilii sa muškom reprezetacijom hteli smo da poklonimo njemu, ali na žalost, nismo stigli i danas ćemo je dati njegovom unuku Andriji Žeravici", rekao je Ðilas i zajedno sa generalnim sekretarom KŠ Dejanom Tomaševićem uručio medalju unuku slavnog trenera.

RANKO KAO JOHAN KROJF U FUDBALU

Predstavnik Barselone, koju je Žeravica trenirao, Manuolo Flores uporedio je uspeh srpskog trenera sa dostignućem Johana Krojfa u fudbalu.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Kada sam saznao da je Ranko preminuo znao sam da moram da budem ovde. Dolazim sa rečima i puno podrške svih nas iz Španije, počevši od našeg predsednika Bartomeua. On nije imao prilike da se druži sa Rankom, ali zna šta je on značio za košarku.

Šta je Ranko značio Barseloni, najbolje opisuje jedan tekst španskog novinara koji je za Žeravicu rekao da je on isto što je i Krojf u fudbalu.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Bio je kod nas samo dve godina, ali učinio je velike stvari za sve igrače i klub. Izlišno je govoriti o njegovim košarkašim i trenerskim kvalitetima. Nije nas učio samo košarci, nego i vrednostima kao što su rad, požrtvovanje i timski duh. Uvek je za svakog igrača imao prave reči kojim ih je motivisao. Kažu da čovek umre kada ga zaboravimo, a njega mi nikada nećemo zaboraviti- rekao je Flores.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Žeravica je preminuo u četvrtak u 85. godini života i ostaće upamćen po impozantnoj trenerskoj karijeri.

Vodio je reprezentaciju Jugoslavije do zlata na Olimpijskim igrama (1980), Svetskom prvenstvu (1970), do srebra na Igrama 1968, Mundobasketu 1967 i Eurobasketima 1969. i 1971, odnosno do bronze na Svetskom prvenstvu 1982. godine.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Darksider

    31. oktobar 2015 | 18:00

    Sta ce Covic ovde,niti je poznavao coveka,niti je znao sta je sve ucinio za srpsku kosarku.Samo da se pojavi negde.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA