Kako je nastalo čuveno ''baci kosku'' na utakmicama? (FOTO) (VIDEO)

Priča o pozadini nastanka ovog poteza mnogo je tragična nego što se može zamisliti

  • 0

Od osnivanja Glavne lige u bejzbolu (MLS) samo je jedan igrač javno priznao da je gej, a to je bio Glen Berk. Ostao je upamćen i po tome što je on prvi javno, a verovatno i izmislio čuveni potez, ''baci kosku''.

Berk je rođen 1952. godine u Ouklendu, Kalifornija. Sa svojih osamnaest godina, Burk je izabran za ''igrača godine'' njegove srednje škole u Severnoj Karolini. Navodno, bio je u stanju da zakucava iako je bio visok 182 cm. Međutim, kako životni putevi nekad umeju da budu čudni, tako je i Burk umesto da postane profesionalni košarkaš, postao profesionalni bejzbol igrač.

>>> Zbog ove fotke bi večeras trebalo da gledate meč između Metsa i Dodžersa! (FOTO) (VIDEO)

Spoljni igrač odbrane draftovan je od strane Los Anđeles Dodžersa i od starta su ga pratile priče i poređenja da je on ''sledeći Vili Mejs''. U MLB ligi debitovao je 1976. godine i od samog početka nije krio da je gej. Kao rezultat toga generalni menadžer Dodžersa ponudio mu je raskošan odlazak na medeni mesec (nezvanično mu je ponidio 75.ooo dolara), jer se plašio da će mediji kad-tad otkriti Berkovu seksualnu orijentaciju.

Berk je odbio ovu ponudu.

Printskrin; youtube/Today I Found Out Printskrin; youtube/Today I Found Out

U centar pažnje, Berk je došao kada se sprijateljio sa gej sinom menadžera Tomija Lasorde. Berkova sestra tvrdila je da su Berk i Lasorda junior bili samo bliski prijatelji, ne i intimni. Starijem Lasordi ovo se nije nimalo svidelo, pa je Berk 1978. godine trejdovan u Ouklend Atletiks za Bili Norta.

Po dolasku u Ouklend Berk je naišao na hladan doček. Menadžer kluba Bili Martin predstavio ga je rečima da je ''peder''. Takođe postojale su i glasine da Berkovi saigrači neće da se tuširaju dok je Berk u svlačionici.

Nakon povrede kolena, koje je doživeo u dresu Ouklenda, Berk je odlučio da prekine karijeru, odigravši u dresu Dodžersa samo 25 utakmica. Po svemu sudeći, razlog za prestanak karijere bio je druge prirode.

- To je bilo prvi put u mom životu da sam psihički pao dole. Predrasude su pobedile... - rekao je tada Glen Berk.

Printskrin: youtube/Today I Found Out Printskrin: youtube/Today I Found Out

Pored toga što je bio prvi profesionalni bejzbol igrač koji je javno priznao da je gej, Berk je bio onaj koji je izmslio čuveni ''baci pet'' potez. Iako je među Afroamerikancima decenijama ranije bio rasprostranjen sličan potez, razlog zašto se Berku pripisujem izum ovog poteza je taj što je on i javno dokumentovan.

To se desilo 1977. godine kada je Berk prišao da čestita svom saigraču Dasti Bejkeru koji je bio optrčao svoj trideseti houmran (optrčavanje). Prilazeći Bejkeru, Berk je visoko podignuo ruku, na šta je Bejker odgovorio udarcem o Berkovu ruku. ''Baci kosku'' potez je izmišljen, a sve ostalo je postala istorija.

Nakon bejzbol karijere, Berkov je svoj potez koristio kao simbol gej ponosa.

Loše stvari pratile su ga i nakon završetka karijere. U saobraćajnoj nesreći koja se desila 1987. godine, Berkova noga bila je skroz polomljena. Tokom oporavka od nesreće, postao je zavisan od kokaina , a ubrzo se našao i na ulici. S obzirom da nesreća ne ide uvek sama, tako je i Berk 1993. godine saznao da je HIV pozitivan. Umro je 1995. godine sa samo 42. godine.

Pogledajte najlegendarnije ispale kada je u pitanju "bacanje koske".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA