Partizan blizu dogovora sa državom: Vojska ne može da dobije naš stadion! (VIDEO)

Predsednik Nadzornog odbora crno-belih je najavio je da je na pomolu dogovor sa Vojskom oko stadiona u Humskoj

  • 19

Dugo godina traje spor između Partizana i Vojske Srbije oko stadiona u Humskoj. Sve je završilo na sudu, a kulminacija je bila odluka Višeg suda da crno-belima oduzme stadion.

>>> KAKO JE PARTIZAN OSTAO BEZ STADIONA: Država ga ne izbacuje na ulicu!

Presuda je glasila da stadion pripada Ministarstvu odbrane, a ne Partizanu, posle čega su čelnici crno-belih uložili žalbu.

Odluka suda svojevremeno je razbesnela i Duška Vujoševića, tada još uvek predsednika JSD Partizan, koji je pretio da će se opasati dinamitom u slučaju da Vojska pokuša da konfiskuje stadion u Humskoj.

Ipak, na pomolu je dogovor, sudeći po izjavama predsednika Nadzornog odbora i člana radne grupe Partizana Vladimira Vuletića. On je gostovao u emisiji Partizanov vjesnik, koji se emituje na ''TV Partizan''. Vuletić je istakao da je potpredsednik Partizana Vojislav Nedić uložio velike napore da se postigne dogovor i da je obavio nekoliko razgovora u Vladi Srbije odakle je dobio pozitivne signale.

Printskrin: Youtube/DanasConferences Printskrin: Youtube/DanasConferences

- Čini se da ima rešenja. Predsednik Radne grupe Vojislav Nedić, pokazao je energičnost, obavio nekoliko razgovora u Vladi Srbije i dobio signale, koji bi mogli da rezultiraju da se trenutna situacija vansudski poravna i da Partizan iz procesa izađe neozleđen. Pravo je apsolutno na našoj strani. A u slučaju nema nikakvih nejasnoća, reč je o tome da je stadion Partizana Partizanov - rekao je Nedić.

Predsednik Partizanovog Nadzornog odbora, inače profesor na Pravnom fakultetu u Beogradu do tančina je upoznat sa slučajem i u javnost je izneo klučni detalj, koji je star gotovo 26 godina.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Savezni sekretar za narodnu odbranu, general Veljko Kadijević potpisao je 29. decembar 1989. godine akt koji je u tom trenutku bio u skladu sa vežećim propisima i Zakonom o sredstvima i finansiranju Jugoslovenske narodne armije. Na osnovu njega je sačinjen ugovor o prenosu prava korišćenja na nepokretnostima u društvenoj svojini, bez naknade.

- Da bi ugovor bio u potpunosti validan general je pokrenuo opsežnu proceduru - a nije morao, jer je imao diskreciono pravo odlučivanja - čekao i dobio zelena sveta i 29. decembra iste godine doneo Upravni akt koji je pravosnažan i izvršan, te se nikako ne može napadati u parničnom postupku. Tačnije, pravno osporavanje pravnosnažnosti bilo je moguće i u obektivnom roku od godinu dana, do 29. decembra 20. decembra 1990.

Partizan je nastavio da kositi stadion koji njegovi navijači zovu ''hram fudbala'', ali je 2006. godine Ministarstvo odbrane pred Višim sudom u Beogradu pokrenulo spor, gde je doneta presuda da stadion pripada Ministarstvu. Crno-beli su se žalili i sada je spor pred postupkom u Apelacionom sudu.

Foto: Tanjug/Dragan Stanković Foto: Tanjug/Dragan Stanković

- Ovo pitanje je očigledno politički osetljivo. Zbog zahteva Vojske Srbije, kad je minsitar odbrane bio Dragan Šutanovac, dobili smo još jedan zaokret.

- Možda u ovom slučaju korespondira činjenica da je Partizan u tom periodu trebalo da gradi nov stadion. A tada smo imali izbore, na njima je pobedila Demokratska stranka, a novi ministar odbrane ovu priču okrenuo započetim sudskim procesom.

Vuletić naglašava da sudija u postupku nije u potpunosti poštovao bitan član Zakona, prema kome pobijanje pravosnažnosti može da se učini u roku od godinu dana.

- Postupajući sudija nije u potpunosti poštovao član 35. Zakona koji jasno kaže da se bilo kakvo pobijanje pravosnažnosti može učiniti u roku od godinu dana. A 17 godina kasnije (period od 1989. do 2006) nema aktivne legitimacije. To deluje neprihvatljivo i unosi pravnu nesigurnost, a osnovni temelj pravne države je pravo na privatnu svojinu - završio je Vladimir Vuletić.

Izlaganje Vuletića pogledajte od 18:30 u priloženom snimku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Звезда

    12. novembar 2015 | 22:14

    Војска Србије никако не би смела да препусти своју имовину нечему што има предзнак југословенско. Југославија од кад нестала а још се појављују авети прошлости и још хоће да узурпирају нешто што је српско

  • Hdjajy

    12. novembar 2015 | 22:54

    Pa sta ce crno bjelom cirkusu stadion. Nek igraju na Metalcevom ionako su im isti celni ljudi hahaha

  • Nbg

    12. novembar 2015 | 23:51

    Mucenici jos stadion svoj nemaju...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA