Frka u Francuskoj: Na Korzici neće da slušaju Marseljezu pre utakmice!

Fudbalski klub Bastija suočen sa velikom dilemom pred ostrvski derbi

  • 1

Nisu teroristi jedini problem sa kojim se Francuska vlada suočava ovih dana.

Ostrvo Korzika, čije je stanovništvo poznato po višegodišnjim separatističkim težnjama, dospelo je u žižu javnosti zbog odluke rukovodstva Fudbalskog kluba Bastija da se nacionalna himna Francuske "Marseljeza", izbaci iz protokola posvećenog žrtvama terora u Parizu.

>>> Policija tražila bombu na stadionu: Borusiji posle toga preseo Hamburger!

U subotu je na programu ostrvski derbi između Bastije i Ažaksioa, pre koje bi, kao i na svim mečevima ovog kola, trebalo da bude intonirana himna. Međutim, još uvek je neizvesno da li će se to desiti jer se predstavnici Bastije boje da će "Marseljeza" biti izviždana, kao što je bio slučaj 2002. godine, u finalu kupa kada su igrali Bastija i Lorijen.

Foto: Wikipedia/Patricia.fidi Foto: Wikipedia/Patricia.fidi

Tada su navijači korzikanskog kluba negodovali na izvođenje himne, a na isti način bi mogli da reaguju ako se bude čula na njihovom stadionu. Ono što je sigurno je da će sa razglasa, pre meča, bez obzira na to da li se pusti "Marseljeza",  biti emitovana pesma koju svi Korzikanci prihvataju kao svoju himnu, pod nazivom "Dio vi salvi Regina".

Povodom napete situacije oglasio se gradonačelnik Bastije Fransoa Tati i pozvao na razum.

- Dobio sam naznake od ljudi iz Fudbalskog kluba Bastija da bi navijači mogli da zvižde nacionalnoj himni ako bude intonirana. Ja ih ovim putem pozivam da puste "Marseljezu", jer će to biti znak zajedništva svih Francuza u ovom teškom trenutku, bez obzira na politička i druga opredeljenja. Korzika mora pokazati saosećanje i solidarnost sa svim žrtvama tragedije u trenutku kada bi čitava zemlja trebalo da se ujedini u odbrani najvažnijih ljudskih vrednosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ...

    21. novembar 2015 | 12:35

    Ko se maca lati od maca i strada....velicali su osvajaca napoleona a sad im ne odgovara isis sa istom ideologijom

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA