MILAN MANDARIĆ, EKSKLUZIVNO: Kako je Srbin oživeo Olimpiju i zašto to ne može sa Zvezdom i Partizanom! (FOTO)

Jedan od najuspešnijih sportskih radnika u Evropi otkriva šta ga je dočekalo po dolasku na eks-Ju prostor, koje je prve korake preduzeo, i na koji način vidi probleme klubova iz regiona

  • 4

Iz engleskog fudbala u slovenački "nogomet". Iz sistema gde je svaki detalj poslovanja podjednako važan spreman je za neobičnu eks-Ju misiju u svojoj bogatoj karijeri. Milan Mandarić je ovog leta preuzeo ljubljansku Olimpiju, nakon višedecnijskog iskustva u Čempionšipu i Premijer ligi.

Svima je u Sloveniji bilo jasno da se spremaju velike promene od juna. Prethodne dve godine, Olimpija nije uspela da se domogne evroscene, dominaciju je preuzeo Maribor, a Mandarićev dolazak se pokazao kao najbolja stvar koja je mogla da se desi, jer se poverenje navijača polako vraća.

U subotu je u Ljubljani veliki derbi između prvoplasirane Olimpije i pratioca Maribora, i posle dužeg vremena, stadion za ovaj meč je rasprodat.

- Fantastično je i kako su ljudi prepoznali šta sve radimo. Bio sam uzbuđen. Olimpija je  brend lepe zemlje, i to me je između ostalog stimulisalo da dođem. Želimo da Olimpija bude evropski klub, prvi klub regiona, to nam je cilj - rekao je Mandarić.

Iskoristili smo njegovo gostovanje na konferenciji SPORTO u Portoržu, i za početak pitamo šta ga je motivisalo da se posle angažmana u klubovima poput Portsmuta, Lestera i Šefild Vensdeja vrati u ne baš atraktivan fudbalski predeo.

Foto: SPORTO/Vid Ponikvar/Sportida Foto: SPORTO/Vid Ponikvar/Sportida

- Iskreno da vam kažem, Slovenci su dobri sportisti, prava sportska zemlja. Videli ste njihove igrače na meču sa Ukrajinom. Fantazija je bilo za gledati tu njihovu borbu i želju, i to je slika koju sam ja uvek imao o njima. I što je važno, ovde ima puno mogućnosti za sportiste. Ali jedna stvar mora da se reši, i to je privatizacija. Mislim to i za Srbiju i Hrvatsku. Vidite, imate slučaj Rijeke koja praktično nije postojala dok je nije preuzeo biznismen i napravio sportski centar. Ovako je teško funkcionisati u sistemu gde je društvo vlasnik - rekao je za Telegraf Mandarić i dodao:

- U Sloveniju dolazim često. Prošlo je 40 godina od kako sam otišao iz Jugoslavije u kojoj mi je srce. Nisam otišao ni u Srbiju ni u Hrvatsku, volim Portorž i Istru. Sad kad sam završio misiju u Engleskoj odlučio sam da dođem i napravim pravu priču sa Olimpijom.

Pošto se vratio na Balkan, Mandarić ima i bliži uvid u situaciju sa srpskim klubovima.

- Puno imam veza sa Zvezdom i Partizanom i veliki sam ljubitelj. Ja sam Srbin iz Hrvatske, i stalo mi je jako da budu uspešni i Zvezda i Partizan, pa i moja Vojvodina. Ali jako se muče, nesređena je situacija zbog nedovooljno discipline i profesionalizma.

Hoće li Olimpija obratit pažnju na igrače iz Srbije?

- Imaćemo regrutaciju i skauting sistem svuda gde su veliki talenti. Sigurno da Srbija ima puno kvaliteta i talenata, o tome ne treba ni pričati, kao i u drugim delovima, tako da nećemo ništa da zanemarimo - konstatovao je Mandarić.

JA SAM STAROMODAN BIZNISMEN JER PRVO PLATIM POREZ

Foto: SPORTO/Vid Ponikvar/Sportida Foto: SPORTO/Vid Ponikvar/Sportida

Gostovanje Mandarića u Portorožu izazvalo je veliko interesovanje jer je sigurno jedan od najkompetetnijih u sportskom poslovanju, uključujući i one delove poput marketinga i sponzorstva.

- Fudbalski biznis je specijalan biznis, jer ne radite sa proizvodima, već sa emocijama. To je deo društva, grada, u kom deca dolaze na stadion i postaju navijači. Profesionalnost je ono što je najvažnije, i moramo da znamo gde spava mačka, a gde pas. Tek u takvoj atmosferi imate veće šanse za uspeh - istakao je Mandarić i dodao:

- Navijači su srce kluba koje stalno kuca. Oni su pravi vlasnici, to sam uvek govorio, a na meni kao predsedniku je budem odgovoran, da održavam i popravljam stvari u funkcionisanju. To je dvosmerna ulica. Igrači su uzor deci koje roditelji dovode na utakmice, i zato mi treba da stvaramo junake.

Trebao bi, kako kaže, ceo jedan dan da b ispričao šta je sve naučio radeći u Engleskoj, što će primeniti u Olimpiji.

- Pod broj jedan je profesionalizam, od A do Š. Uslovi i infrastruktura su jako važni za igrače, tako mi pokazujemo da smo lojalni a oni potom lojalnost uzvrate. Najviše sam naučio prve godine u Portsmutu, pre 17 godina, kada mi je posle prve pobede tima prišao gradonačelnik kluba i rekao: Da znate, kada subotom pobedimo, sve do sledeće subote su u gradu svi nasmejani i produktivniji - otkrio je predsednik Olimpije i poentirao:

- Nemoguće pare stižu u engleski fudbal, ali ljubav sa navijačima mora svakodnevno da se neguje i da se širi.

Posle nepunih šest meseci, ni sam Mandarić nije siguran na koji način treba kreirati biznis plan. Slovenačko tržište je malo, ne može se zaraditi od TV prava, a prehodno je trebalo rešiti gomilu problema u klubu.

- Teško je nažalost odrediti budžet kluba, jer je trebalo dosta toga platiti i očekuje nas veliki posao. Odnos sa sponzorima mora da bude odličan, jer bi onda firme imale razloga da investiraju, onda kad vide da smo ozbiljan projekat. Ja sam staromodan biznismen, jer prvo platim porez. Po dolasku u Olimpiju sam prvo platio dugove, i moja firma je uložila 90 odsto. Za budućnost ćemo videti, jer sada ne mogu da znam odakle će novac doći. Za sada znam da ćemo živeti i od prodaje igrače, tako da ćemo raditi na omladinskom pogonu, jer će nam ti igrači doneti sutra zaradu.

Slovenačka liga jeste zdrava, tvrdi Mandarić, ali bi on prvi rekao da bi regionalna liga bila najbolja za prosperitet fudbala na ovim prosotrima.

- Regionalna liga bi donela finansijski skok, jer bi to bila jako dobra liga. Sad kad bih morao da glasam "za", to bih obema rukama  uradio. Ako se sećate, nekadašnja liga sa srpskim, hrvatskim, slovenačkim i ostalim klubovima je bila jaka. Tada bismo imali više prilike da izvučemo pare od sponzora - zaljučio je Milan Mandarić.

(Bojana Mekić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • deki smederevo

    22. novembar 2015 | 10:42

    Srbija se stidi ovakvog laznog Srbina ,moraliste ,foliranta ...Umesto da pomogne Pfc i CZ on odlazi kod onih sto 91......itd..Muka mi je .....

  • Uros

    5. maj 2016 | 13:46

    Pametan covek otisao u normalnu zemlju a ovde bi morao da stimulise razne probisvete bez znanja i skole a vladaju i za sve se pitaju, pa onda vodje navijaca ej covece vodje navijaca koje klubovi placaju da navijaju za njih dok u drugim zemljama navijaci navijaju i niko ih ne placa.

  • Novica

    22. novembar 2015 | 10:53

    Problem u privatizaciji srpskih klubova je u tome sto grobarski lobi to ne dozviljava jer nemaju sta da ponude, i kad bi doslo do privatizacije fk partizan bi ostao u rangu nekog srpskoligasa( ovo je od mene malo cinicno)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA