Šta su kao klinci sanjali, a šta su kao matori ostvarili? (VIDEO)

Najbolji teniseri sveta su i kao deca gotovo identično razmišljali

  • 3

Veliki šampioni očigledno misle identično. Tenis je do totalne Đokovićeve dominacije bio u verovatno najjačoj konkurenciji ikada, kada je u pitanju ovaj sport, a posebno su se izdvojila tri imena (koliko god mnogi pričali o velikoj četvorci) - Novak Đoković, Rafael Nadal i Rodžer Federer. Još iz vremena kada su bili klinci moglo se zaključiti da će postati velikani ovog sporta.

Smenjivali su se na vrhu, u osvajanju Gren slem titula, i bilo je to zlatno doba tenisa, kako su ga krstili velikani ovog sporta. Epske borbe između njih se i dalje prepričavaju. Sada je Đoković ipak podigao lestvicu još više, tako da je nedodirljiv za ostale. Ali, oni se sigurno neće predati i vrebaće svaku priliku da ga ugroze na tronu.

>>> VILANDER O USPEHU EKS-JU IGRAČA: Čime hranite decu, kakav to vazduh dišete?

>>> SVET SE PITA ŠTA SE DOGODILO SA NOVAKOVIM IZGLEDOM: Da li je ova promena tajna njegove teniske moći?

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- Cilj u tenisu mi je da budem prvak - svima je dobro poznata čuvena rečenica iz prvog intervjua Novaka Đokovića kada je imao četiri godine.

Već tada se mogla primetiti strast i želja za dostizanje naviših ciljeva i obaranja mnogih teniskih rekorda.

Ipak, izdvojio se jedan turnir koji je posebno želeo da osvoji - Vimbldon.

Gotovo identično su kao klinci pričali Rodžer Federer i Rafael Nadal. Valjda je to upisano u genetskom kodu velikih šampiona - da teže samo najvišim ciljevima.

>>> KVOTA KARIJERE ZA ĐOKOVIĆA: Kladionice izblamirale Federera zbog Novaka!

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Federer je u vreme dok još uvek nije bio ni blizu velikih dostignuća, poput osvajanja Gren slemova i velikih turnira, a nije bio ni blizu top 30, isticao kako ima najveće moguće ciljeve, a najviši koji je zacrtao bilo je osvajanje Vimbldona.

- Dok drugi žele da budu profesionalci ili da se domognu mesta među najboljih 100, ja želim da uđem u Top 10 i na kraju da postanem prvi - rekao je svojevremeno Federer kao još uvek junior.

Ubrzo je i to ostvario, a Švajcarac je objasnio i kako mu je laknulo posle prvog Vimbldona i da je posle toga tenis shvatio kao zabavu i da je sve što je naknadno osvojio samo bonus. Dosegao do čak 17 Gren slem titula što je apsolutni rekord.

Još jedan podatak koji najbolje oslikava težnju ka najvišim ciljevima jeste i to što je još kao tinejdžer od 17 godina angažovao psihologa kako bi rešio problem svoje preterane nervoze na terenu.

Svojevremeno se kao mlad Federer na terenu ponašao kao Mekinro, nervirao se, lomio rekete, svađao sa sudijama i bio totalna suprotnost današnjem hladnom teniseru, koji je poput mašine i ne pokazuje emocije tokom mečeva.

Slično je razmišljao i Rafael Nadal, koji je ipak mnogo temperamentniji na terenu i iz njega kulja vatra koja je karakteristična za ljude sa njegovog podneblja. Španac nikada ne voli da gubi i nikada se ne predaje. Takav je bio još od malih nogu.

- Ja sam borac i zaista ne volim da gubim - izjavljivao je mladi Nadal, a njegova želja za pobedom vidi se u svakom meču.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

I on je pred sebe stavio najviše turnire kao glavne ciljeve u karijeri, koje je kasnije i osvojio.

- Vimbldon je moj naveći cilj i turnir koji želim da osvojim, ali moram mnogo da radim na tome kako bih to i ostvario - rekao je mladi Nadal tokom jednog intervjua u svojim juniorskim danima.

Svi oni su na kraju i ostvarili svoje ciljeve. Svi vladali tenisom neko vreme, dok Đoković i dalje vlada. Svi su osvojili Vimbldon koji su toliko želeli, i svi su veliki Gren Slem šampioni.

TITULE ĐOKOVIĆA, FEDERERA I NADALA:

Đoković - 59 titula, 10 Gren slemova (3 Vimbldona)

Federer - 88 titula, 17 Gren slemova (7 Vimbldona)

Nadal - 67 titula, 14 Gren slemova (2 Vimbldona)

(D. U.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bojan

    25. novembar 2015 | 14:26

    Svi su isto sanjali samo sto je nas Novak strahovao od bombardovanja dok su Nadal, Rodzer i Marej bezbrižno uzivali i igrali se...

  • Nikola

    25. novembar 2015 | 14:48

    Bombardovanje je trajlo 3 meseca -.-

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA