Pre 18 godina poginuo Ajrton Sena – vozač s najvećim srcem (VIDEO)

Po mišljenju mnogih najbolji pilot u Formuli 1 ikada smrtno nastradao 1. maja 1994. na stazi u Imoli

  • 1

Navršilo se 18 godina od najstrašnijeg vikenda u istoriji moderne Formule 1. Na trci za „Veliku nagradu San Marina” u Imoli, 1. maja 1994, poginuo je Brazilac Ajrton Sena, po mišljenju mnogih najbolji vozač svih vremena. Imao je 34 godine.

Sena je izgubio kontrolu nad bolidom u sedmom krugu, u krivini Tamburelo. Telemetrija je utvrdila da je sa staze izleteo pri brzini od 310 km na čas, a da je u betonski zid obezbeđen gumama udario brzinom od 218. Smanjio ju je u samo dve sekunde.

 

Pomoć je stigla uzaludno jer je oštećenje mozga bilo kobno. Helikopterom je prevezen u bolnicu, gde su se borili za njegov život. U 18:40 časova prestalo je da kuca najveće i najhrabrije srce Formule 1. Lekarsko osoblje mu je iz kombinezona izvuklo austrijsku zastavu, koju je, to je sigurno, nameravao da u slučaju 42. pobede u karijeri raširi iz bolida kao poslednju poštu Rolandu Ratcenbergeru, mladom pilotu koji je poginuo dan ranije, udarivši u zid pri brzini od 300 km/č.

Ta nesreća je veoma pogodila Senu, velikog čovekoljupca i vernika. Sudbina je htela da ode sa ove zemlje samo dan posle.

Vozio je za timove Toleman, Lotus, Meklaren i Vilijams. Prvak sveta je bio 1988, 1990. i 1991. Na podijumu 80 puta...

U potonjim godinama o Seni je mnogo toga rečeno, ali ništa ne može da otkrije karakter čoveka kao njegove sopstvene reči. To je uradilo izdanje „Jala F1”.

Trke, takmičenja – to mi je u krvi. To je deo mene, mog života. Time se bavim celog života i trke su mi iznad svega.

Ne treba praviti kompromise – ili pobeda ili ništa.

Bogat čovek ne može da živi na ostrvu okružen sirotinjom. Mi svi dišemo isti vazduh. Šansu treba da dobije svako, čak i najmanji među nama.

Novac treba da je stran ljudima. Ljudi koji ga nemaju žarko žele da ga imaju. Oni koji ga imaju, imaju i mnogo problema.

Sve ide ka tome da će ova sezona (kobna sezona za Senu) biti prepuna havarija. Imaćemo mnogo sreće ako se ne desi nešto ozbiljno.

Kada je Bog na tvojoj strani sve je lakše.

Nemam idole. Napred me teraju rad, požrtvovanje i kompetentnost.

Ne poznajem način vožnje koji nije opasan. Svako od nas može da bude bolji. Svako ima svoj horizont. Moj horizont je malo dalji nego kod drugih.

Stremim da saznam koje su mi granice, zenit mog organizma i moje psihe. To je cilj mog života.

Sa ženama uvek problemi, ali ne može se bez njih.

Dan smrti dolazi, sutra ili kroz 50 godina. Svejedno – dolazi.

Uvek sam živeo dobro, ali sve što sam postigao, postigao sam samopregornošću, željom da budem bolji ne samo kao vozač nego i u životu. Bilo da ste bogati ili siromašni, nevažno ko ste, morate da imate cilj, da sve radite s ljubavlju i verom u Boga. Onda će svaki cilj biti dostižan.

 

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA