Uživo na Telegrafu: Srbija – Poljska (18,15 časova)

Domaćin Evropskog prvenstva za rukometaše očekuje pobedu na startu, Poljacima odgovara uloga autsajdera

  • 0

Na Desetom evropskom prvenstvu za rukometaše domaćin Srbija danas u 18,15 časova bije s Poljacima prvu bitku. Gledaoci su pozvani da dođu u „Pionir“ bar sat vremena ranije pošto je u 17,35 č svečano otvaranje. Ceremoniju i meč prenosi nacionalna televizija.

Jedini srpski reprezentativac koji igra u Poljskoj jeste pivotmen Rastko Stojković (30). Nekadašnji rukmometaš Crvene zvezde i Partizana, koji je u Vivu Kiljce došao 2009. posle četiri sezone u Nemačkoj, poželeo je gostima dobrodošlicu kad su se sreli između treninga u beogradskoj dvorani, ali je i pokušao da im utera strah u kosti. Ponosno ih upozorio da je onomad protiv Češke, na poslednjoj pripremnoj utakmici Srbije, u „Pionir“ došlo 7.500 duša.

Selektor Vuković poziva na budnost

Poljska je zbog povreda lišena pomoći golmana Šmala, Marćina Lijevskog, Rosinskog i Tomčaka, koji su pouzdani reprezentativci, a selektor Srbije Veselin Vuković u tome vidi i opasnost.

– Smatram da protiv Poljaka imamo dobre šanse da pobedimo i da s čvršćim samopouzdanjem krenemo ka višim ciljevima, ali protivnika nikako ne smemo da potcenimo zato što je oslabljen „na papiru“. Onaj ko igra najbolji je predstavnik svog tima u datom trenutku – naglasio je Vuković.

Venta zna znanje

Poljski selektor Bogdan Venta, jedan od najboljih rukometaša svoje zemlje svih vremena (pred kraj karijere igrao i za Nemačku), Stojkovićev je trener u Vivi Kiljce. Nacionalni tim predvodi od 2004. Poljaci su s njim na svetskom šampionatu osvojili srebro 2007. i bronzu 2009. Prošle godine su bili osmi na rukometnom mundijalu, a na prethodnom Evropskom prvenstvu, u Austriji 2010, izgubili su od Islanda u meču za treće mesto (29:26).

Deset poljskih reprezentativaca igra u domaćem prvenstvu, većinom u Vivi Kiljcei Visli iz Plocka, koji su učesnici Lige šampiona. Petorica ih je iz nemačkog šampionata, jednog od vodećih na svetu. Kapiten je Gžegož Tkačik, Stojkovićev saigrač.

– Nismo favoriti u grupi sa Srbijom, Danskom i Slovačkom, ali nam sada više odgovara da vrebamo priliku u ulozi autsajdera. Ići ćemo korak po korak pa dokle doguramo – rekao je Tkačik.

 

Učinak naše reprezentacije u prvim mečevima na EP

I Portugalija (1994) bez učešća zbog sankcija

II Španija (1996) bronza

Prvo kolo: Jugoslavija – Nemačka 23:22

III Italija (1998) peto mesto

Prvo kolo: Jugoslavija – Italija 26:19

IV Hrvatska (2000) bez učešća, neuspeh u kvalifikacijama

V Švedska (2002) deseto mesto

Prvo kolo: Jugoslavija – Hrvatska 34:22

VI Slovenija (2004) osmo mesto

Prvo kolo: Srbija i Crna Gora – Nemačka 28:26

VII Švajcarska (2006) deveto mesto

Prvo kolo: Srbija i Crna Gora – Island 31:36

VIII Norveška (2008) bez učešća, neuspeh u baražu

IX Austrija (2010) 13. mesto

Prvo kolo: Srbija – Island 29:29

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA