Zašto je i Bog zaboravio kad smo poslednju prijateljsku igrali u Beogradu?

27 mečeva je odigrano od tada. To je zaista tužno

  • 4

Vajni fudbalski stručnjaci bi rekli da je kada govorimo o prijateljskim utakmicama bolje da se mečevi igraju na gostujućim i neutralnim terenima, jer tako ekipa i hemija među igračima jača. Kada nije među svojim navijačima, kada ne igra na poznatom terenu.

Kod Srba je drugačije. Mi ni domaći teren više nemamo. Što zbog navijača koji ili ne dolaze ili dolaze da bi se podmsevali sopstvenim reprezentativcima.

Godinama unazad, čelnici Fudbalskog saveza Srbije ni ne pomišljaju da dovedu neku reprezentaciju u Beogradu. Tako je bilo i ovog puta.

Izuzetak je oproštajna utakmica Dejana Stankovića, koja je odigrana u Novom Sadu 2013. godine. Logično, bilo bi glupo da se Stanković oprašta od dresa nacionalnog tima u Tokiju ili nekom neutralnom terenu, zar ne?

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Čini se da je prekretnica pala 2012. godine. tada smo, u avgustu dočekali Irce. Trebalo je dati vetar u leđa Siniši Mihajloviću i ekipi pred start kvalifikacija za Mundijal 2014. Umesto svega toga, skoro prazna Marakana i zvižduci Stojkoviću.

Idemo dalje. Listamo tako i listamo spisak naših utakmica, kad smo shvatili da je prethodna utakmica bila još dve godina iza.

Beše to protiv Grka 2010. godine, u prvom meču posle Svetskog prvenstva u Južnoj Africi. Poraz od 1:0 i ona čudna atmosfera, kada se skandiralo Radomiru Antiću i zvižduci Tomislavu Karadžiću, u jeku sukoba tadašnjeg predsednika FSS i selektora Srbije.

Zato možda i ne čudi što ćemo generalne probe uoči početka kvalifikacija za svetsko prvenstvo u Rusiji igrati na strani, protiv Estonije i Poljske.

Možda je i bolje ovako. Ali, tužno deluje da smo od tog susreta sa Grčkom odigrali ukupno 27 utakmica, a samo jednu smo uspeli da dogovorimo da se odigra u Srbiji. (ona protiv Francuza se tretirala kao deo kvalifikacija za EURO, pa je morala da bude odigrana u Srbiji).

Poslednje prijateljske Srbije u Srbiji?

11/8/2010. Srbija - Grčka 0:1 (Beograd)

15/8/2012. Srbija - R. Irska 0:0 (Beograd)

11/10/2013. Srbija - Japan 2:0 (Novi Sad)

07/09/2014. Srbija - Francuska 1:1 (UEFA kval. prijateljska) (Beograd)

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Alex

    15. januar 2016 | 22:46

    Nepotrebno trošenje dragocenog web prostora na našu seniorsku fudbalsku reprezentaciju. Čak i ovo moje pisanje... odo na kafu.

  • Tamo vamo

    15. januar 2016 | 23:54

    Tole odlaziiiiiiii

  • Nikola

    16. januar 2016 | 00:11

    To je činjenica da je srpski fudbal propao jos 2010god. kada je smenjen jedan dobar selektor, Radomir Antić, koji je jedan od najzasluženijih ljudi za uspeh naše reprezentacije do tada. I onda se pitamo zasto fudbal u Srbiji polako umire...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA