ŠTETA: Srbija je igrala sjajan rukomet, ali je Nikčević promašio sedmerac za bod protiv Poljaka!

Srpski tim je izgubio 29:28 od domaćina EP, a najbolju priliku za bod propustio je kapiten Orlova na 59:11 sekundi do kraja meča

  • 28

Rukometna reprezentacija Srbije porazom je započela EP u Poljskoj! Punih 55 minuta bili su ravnopravan protivnik favorizovanom domaćinu, ali su na kraju morali da pruže ruku - 29:28 (14:15)

Međutim, videli smo neku novu Srbiju koja je podsetila na sjajne partije koje su Orlovi pružali u prošlosti. Bez Momira Ilića i Marka Vujina, ali sa sjajnim Petrom Nenadićem koji je bio pokretačka snaga Perićevog tima.

Kada na to dodamo Stanićevo i Nikčevićevo iskustvo, možemo reći da Orlovi nisu razočarali. Jaka Poljska, 15.000 domaćih navijača i neke čudne sudijske odluke u finišu mogle su da budu anulirane da je pomenuti Nikčević pogodio sedmerac u poslednjem minutu.

Ne treba ga kriviti pošto je svojim znanjem i iskustvom u nekoliko navrata znao da vrati u igru naš tim. Pogotovo sredinom drugog poluvremena kada su Poljaci imali +3. Odigrao je dve dobre odbrane i omogućio je dve kontre, od kojih je i sam jednu iskoristio.

Foto: rss.org.rs Foto: rss.org.rs

Možemo reći da je ključan momenat utakmice usledio u 55. minutu kada je Marsenić napravio glupost i zaradio isključenje zbog prigovora. Nije mu to trebalo jer je Stanić odbranio zicer Poljacima koji su marsenićevo isključenje iskoristili da  odu na 29:27.

Srbija se konsolidovala, strpljivom igrom najpre smanjila na 29:28, da bi sjajnom akcijom izborili sedmerac. Nikčević nijedan nije promašio, uzeo je loptu i šutirao direktno u Šmalove noge. Vremena za novi napad nije bilo...

Najefikasniji u našem timu bili su Nikčević i Nenadić sa sedam golova, s tim da je bek postigao šest od uvodnih osam Srbije. Zelenović i Šešum su dali po četiri, Rnić i Djukić po dva, a po jedan Marsenić i Beljanski.

S druge strane, Mihal Jurecki je dao sedam, Lijevski je imao četiri, a potom sledi nekolicina igrača sa po tri gola.

Foto: rss.org.rs Foto: rss.org.rs

Skoro dva minuta trajao je uvodni napad Poljaka na otvaranju meča. Sudije su pokazale kakav kriterijum će da drže tako što su marsenića isključili za prvi ozbiljniji faul. Doduše, na dva minuta. Poljaci su to iskoristili preko Mihala Jureckog, dok je Nenadić s druge strane odmah vratio 1:1.

Debitant Đukić je na isteku 5. minuta sjajno istrčao kontru koju je sam realizovao (2:2) i tako anulirao gol Mihala Jureckog. Potom su za minut i po viđena tri gola. Dva u našoj mreži (Krajevski i Lijevski) i dva pogotka Nenadića - 4:4.

Bez obziran na to što je Šmal jedan od najboljih golmana sveta, u 9. minutu nije ništa mogao da učini posle bombe Šešuma za 5:5. Međutim, nikako da se odbranimo i Stanić je vrlo brzo vadio loptu iz mreže u 10. minutu - 6:5.

Foto: rss.org.rs Foto: rss.org.rs

Selektor Poljske morao je da zatraži tajm-aut u 15. minutu pošto je Nenadić postigao svoj šesti gol i na semaforu je stajalo 8:6 za Orlove. To je urodilo plodom, jer je domaći tim za vrlo kratko vreme izjednačio na 8:8, dok je Beljanskog stativa sprečila da da gol za 10:8.

Ipak, ispravio se u 19. minutu posle, najpre, sjajne odbrane Stanića i mirnoće u napadu. Lijevski je smanjio na 10:9 i naterao Perića da traži odmor. Problem se javio u realizaciji, Nenadić je sve više bivao zatvoren. Iskoristio je to zelenović za svoj drugi gol i vođstvo Srbije od 11:9.

I Nikčević se upisao u listu strelaca, ali je Lijevski bio nezaustavljiv u redovima Poljaka. Postigao je svoj četvrti gol, dok je dašek potom iskoristio sporo vraćanje Orlova i pogodio za 12:12. Preokret je usledio u 25. minutu, Mini seriju od 3:0 krunisao je Glinski za 13:12, a istu je prekinuo Rnić svojim prvim golom - 13:13.

Finiš prvog poluvrmeena doneo je dosta uzbuđenja. šešum i Rnić su odveli Srbiju na 15:13, Poljaci smanjili, a potom imali kontru za izjednačenje. Šiba je pogodio prečku, da bi Srbija dobila dva igrača više. Ipak, ostalo je 15:14 za Orlove koji će drugo poluvreme startovati sa brojčanom prednošću na terenu.

Foto: rss.org.rs Foto: rss.org.rs

Odustao je Nenadić od šuta na početku drugog poluvremena i odmah iznudio peterac koji je kapiten Nikčević iskoristio za 16:14. Veliki propust odbrane viđen je s druge strane pošto su Poljaci dali gol sa dva igrača manje. Jedan se potom vratio, ali je Zelenović iskoristio nedostatak drugog - 17:15.

Poljaci su izjednačili u 35. minutu na 18:18 tako što su iskoristili kontranapad. Drugi zaredom, ali su kod prvog pogodili prečku na Stanićevu sreću. Bartoš Jurecki je iskoristio sedmerac koji je Zelenovića ''odveo'' na klupu i Polaci su ponovo poveli - 19:18. Perić je u igru ubacio Dukanovića umesto Stanića.

To nije pomoglo Srbiji pošto su Poljaci znali da iskoriste brojčanu prednost. Bartoš Jurecki je bio precizan za 21:18. Naterao je Perića da zatraži minut odmora. Igrao se potom gol za gol, a Poljaci su imali 23:20.

Potom su usledile dve kontre Šešuma i Nikčevića za 23:22, ali je Bjelecki ponovo matirao Stanića za 24:22. Vredi pomenuti da je naš tim u momentima kontranapada imao igrača manje. Nenadić je imao sjajnu priliku da izjednači u 44. minutu, ali mu je Šmal odbranio sedmerac.

Foto: rss.org.rs Foto: rss.org.rs

Nikčevića nije mogao da zaustavi i kapiten Srbije je izjednačio na 24:24 posle iskorišćenog sedmerca. Polajci su u novi napad krenuli kompletni i Jurecki je odmah pogodio (25:24). Gol Šešuma za 25:25 i odbranjen zicer Stanića u 48. minutu, pri igračem manje za Orlove. To nije zaustavlio Nikčevića koji je pogodio za 26:25.

Nikčević je dao i 27. gol Srbije sa sedmerca, ali smo u poslednjih 10 minuta ušli bez Šešuma koji je isključen naknadno - u momentu kada je Jurecki izjednačio na 27:27. Srpski kapiten je kipteo od besa na sudije jer nisu svirale faul, iako su ga Poljaci vukli s leđa. Srećom, Stanić je proradio.

Miahil Jurecki je iskoristio napad Poljaka koji su poveli sa 28:27, da bi domaćin imao priliku da ode na dva gola viška u 55. minutu. Stanić je odbranio zicer, a Marsenić dobio dva minuta zbog prigovora.

Poljaci su to iskoristili i imali su 29:27 u 57. minutu. Na 59:11 Nikčević je imao sedmerac za nerešeno, ali je Šmal izašao kao pobednik.

U prvom meču Francuska je pobedila Makedoniju rezultatom 30:23.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • &&

    15. januar 2016 | 21:00

    Dal Kovinjalo zna koji su naši?! Znači čovek u depresiji,šta je ovo???

  • SasaRSM

    15. januar 2016 | 22:06

    Dajjj podhitno!!! Skidajte Kovinjala u prenosu meceva na Svetskom prvebstvu! Znaci, covek kao da sahranu prenosi!?? Pisite televiziji!

  • M.Dj

    15. januar 2016 | 21:08

    Kad ukljucim rts i cujem onog smorenog komentatora smuci mi se odmah se setim Partizana u LE...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA