Ona je raskrinkala tenisku mafiju: Pre toga i FIFA je drhtala zbog nje!

Metametika nam je mnogo pomogla da utvrdimo nameštaljke. Algoritam je jak saveznik novinara, jer pomoću njega možemo da detektujemo veće uplate na pobedu ili poraze na određenim mečevima, i to ne samo kada je tenis u pitanju, objasnila je novinarka najzaslužnija za to što su nečasne radnje u tenisu konačno obelodanjene

  • 12
Foto: youtube/printscreen/SPOX Foto: youtube/printscreen/SPOX

Beli sport nije tako beo, on je prljav - i takav je godinama.

>>> Svetski skandal trese tenis! Gren slem šampioni nameštali mečeve!

Otprilike ovako glasi uvod teksta nemačkog Bilda o otkriću koje je uzdrmalo svet tenisa, u kome su izneti mnogi detalji o nameštanjima mečeva na najvišem nivou.

Tajnu, koju su mnogi samo šaputali godinama unazad, javnosti je na uvid dala poznata novinarka Hajdi Blek. Ona je za nemački dnevnik otkrila na koji način je došla do poverljivih informacija i otvorila Pandorinu kutiju.

- Dobili smo tajne dokumente koji su do nas "procurili" iz teniskog sveta - rekla je Hajdi, koja od 2015. godine radio kao novinar istraživač za američku kompaniju BuzzFeed.

>>> Federer: Dajte imena igrača koji su nameštali mečeve, sve ostalo je glupost

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Ova istinoljubiva novinarka globalno je postala poznata kada je pisala o korupcijskom skandalu u FIFA, u danima kada je Katar na krajnje sporan način, ispostavilo se neregularan, dobio domaćinstvo Svetskog prvenstva 2022. godine. Za to otkriće je nagrađena.

>>> Đoković ispričao kako mu je nuđeno 200.000 dolara da namesti meč!

U dokumentima se navodi da je 16 igrača iz prvih 50 u prethodnih deset godina nameštalo mečeve. Od tog broja, njih osmoro igraju na aktuelnom Australijen openu.

Teško je, ipak, ući u trag nečasnim radnjama ako je fokus samo na teniserima. Poenta je: pratiti tokove novca kroz uplate na kladionicama tokom mečeva koji "zamirišu" na prevaru. Tu već stupa na snagu napredna tehnologija.

- Matematika nam je mnogo pomogla da utvrdimo nameštaljke. Algoritam je jak saveznik nas novinara. Algoritam pomaže jer pomoću njega možemo da detektujemo veće uplate na pobedu ili poraze na određenim mečevima, i to ne samo kada je tenis u pitanju - objasnila je Hajdi.

O prljavim radnjama unutar tenisa svedočio je i prvi teniser sveta Novak Đoković, priznavši da je i sam nekada bio meta onih koji su želeli da profitiraju od režiranja mečeva. Ipak, imena su i dalje drže u tajnosti. Hajdi je na potezu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    19. januar 2016 | 16:25

    Predlazem da gospodin Vučić zaposli dotičnu gospodju u vladu Srbije. Ala bi imala posla do penzije da otkriva nečasne radnje.

  • ловац Г 8

    19. januar 2016 | 16:23

    А што не раскринка како се Албанија нашла на ЕП у фудбалу. Ми нисмо заслужули да се тамо нађемо али нека се истраже она три бода Албани из Београда.

  • Momo

    19. januar 2016 | 22:41

    Tako ti je kada nemas redovan sex-onda su ti svi krivi!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA