SIMON PRIČAO O TAJNOM PLANU ZA ĐOKOVIĆA: Ostali igrači priželjkivali moju pobedu, lakše im je kad Novak ispadne!

U meču od pet setova morate da budete spremni da igrate po tri, četiri i pet sati, i to je najveći izazov za tenisera na gren slemu, istakao je francuski teniser

  • 6

Iako nije pobedio Novaka Đokovića, uspeo je toliko da ga uzdrma kao niko već mesecima unazad. Žil Simon je čak četiri i po sata odolevao najboljem teniseru sveta, koji je tek posle pet setova uspeo da ga savlada.

I ne samo to - Francuz je uspeo da natera Srbina da napravi čak 100 neiznuđenih grešaka, da osvoji nekoliko fantastičnih poena, i da dovede već u četvrtom kolu Australijen opena u pitanje Novakovu odbranu titule.

Posle pet setova, novinari su odmah pitali Simona kako se oseća.

- Ne osećam se dobro trenutno. Bio je jako dug i težak meč, nešto kao trčanje oko četiri sata i četrdeset minuta. Uvek je i loš osećaj kad izgubite posle pet setova. Kada igrate tako dugo, zaista proživaljvate svašta na terenu. I toliko toga je moglo da bude drugačije, ali očigleno, ne danas.

Šta je na kraju napravilo razliku?

>>> Legendarna izjava Žila Simona: Da, da, Novak nema pojma, puštamo ga da pobeđuje!

- On je igrao bolje, više je išao na lopticu, jače je udarao. Više je rizikovao, a loptice su završavale u terenu. Od 2:1 i 0:40 odigrao je svaki poen odlično do 5:1. Pogađao je linije i bio jako agresivan. Nemam šta dalje tu da dodam. Definitivno je igrao bolje na kraju.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Zaista dugo vremena niko nije uspeo Novaku da uzme jedan set, a kamoli dva.

- Znao sam tačno šta je trebalo da radim, ali neću to da kažem. Imao sam plan, jer ipak Novaka dobro znam. Svi se međusobno poznajemo i znamo koliko je teško naći rešenje za nečiju igru, pa i njegovu, da ga nekako zaustavim i da se bolje osećam na terenu. I mislim da sam u tome uspeo, imao je 100 neiznuđenih grešaka. To je za mene dobar broj, ne za njega. Ali ni ovog puta nije bilo dovoljno.

Novinari su želeli Simonovo poređenje Novakove žilave igre sa onima koje imaju Rodžer Federer i Rafael Nadal.

- Pa teško je. Kada pričate o njima, odmah se deprimiram. Želim da ih pobedim, ali sam izgubio, izgubio i izgubio. Igrao sam stvarno dobre mečeve sa njima. Mislim da je moja snaga ta što ih se ne plašim. Vidim ih samo kao ljude i tenisere. Oni su fantastični. Igraju divan tenis, ali i dalje imaju neke slabosti na terenu. I to pokušavam da iskoristim, to je sve, trudim se da to bude jednostavno.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- Tako bar ja mislim. Ponekad osećam da igrači ne daju sve od sebe kada igraju, recimo, protiv Novaka. Na početku on igra fantastično i meč je gotov za 20 minuta. Ja se uvek samo trudim da budem najbolji kako koji poen dolazi, iz minuta u pinut, da nađem neko rešenje i da mi bude komforno na terenu. I stavno verujem da ako mogu da igram ono što želim, namučiću ih, kao što i ja moram da se mučim.

>>> Đoković imao pitanje za navijače posle 5 setova sa Simonom: Šta kažete na ovo? (VIDEO)

I pored toliko grešaka, Novak je opet bio snažan. Zbog čega?

- Pa, kada servirate tako dobro, i isto tako reternirate i krećete se većim delom meča, onda i loptu udarate dobro. Zato je teško pobediti ga. Morate da odigrate savršen meč. U meču od pet setova morate da budete spremni da igrate po tri, četiri i pet sati, i to je najveći izazov za tenisera na gren slemu. Sten Vavrinka je to uspeo sjajnom igrom. Ali ja moram da nađem svoj način za to.

Simon misli da je bio bolji u trećem setu, ali ne i u petom, i da je propsutio nekoliko svojih prilika, a da ih je iskoristio u četvrtom.

- Ne znam da li me to frustrira. Kažem, imam plan, i danas sam uspeo da se borim. Možda drugi put neću uspeti, pa onda bude 6:2, 6:2 za njega.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Da li ćeš ostalim igračima reći svoj plan za Novaka?

- Znam da su mnogi igrači želeli da pobedim danas. Dosta njih se bolje oseća kada Novak ispadne. To je normalno, jer je najbolji na svetu. Ali sada je jako teško iskoristiti moju igru. Kao što je meni teško da udaram kako Vavrinka kad igra protiv njega. Svi mi imamo drugačije kvalitete. Nemam šta da podelim. Ako neki igrači sami mogu da uvide šta sam pokušavao, dobro je za njih.

Da li se tvoj plan za Novaka menjao tokom godina?

- Nije mnogo. Iz godine u godinu je on bolji i bolji. Užasno je što to tako kažem, jer je on već najbolji na svetu. On napreduje, a i ja se trudim da napredujem. Ovo je bilo blizu onoga što sam želeo da igram protiv njega godinama, ali ranije nije bio toliko spreman. Tada bih pobedio, ali sam danas izgubio. To je razlika.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • velko

    24. januar 2016 | 15:03

    Koja kultura, pristojnost, iskrenost. Igračina i čovek, Francuz Simon...

  • Velislav

    24. januar 2016 | 13:01

    Odavno nisam pročitao bolji i iskreniji komentar. Svaka čast Žile.

  • eni

    24. januar 2016 | 20:06

    Simone svaka cast

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA