Nemojte da se blamirate u Areni: Ovo su pravila futsala, koja verovatno ne znate

Futsal ima nekoliko interesantnih pravila sa kojima bi trebalo da budete upoznati pre početka prvenstva

  • 8

Evropsko prvenstvo u Futsalu biće otvoreno utakmicom Srbija - Slovenija u Areni, gde se očekuje rekordan broj gledalaca. Pre nego što odete da uživate u majstorijama malog fudbala, trebalo bi znati neka osnovna pravila igre.

>>> SRBI RUŠE JOŠ JEDAN REKORD: Može li u Areni da bude više od 11.558 navijača?

Obe ekipe na terenu imaju po pet igrača, četiri koji igraju u polju, plus golman, a ima i devet rezervnih igrača. Trenerima je na raspolaganju neograničen broj izmena. Pravdu deli dvoje sudija, a asistira im delegat. Kažnjavanje se vrši na nekoliko načina, isključivanjima, žutim i crvenim kartonima.

Takođe, postoji nekoliko vrsta kaznenih udaraca, a ovo je kratak vodič kroz najosnovija pravila:

TEREN:

Podloga je od specijalnih materijala i je pravougaonog je oblika - dužina je između 28 i 42 m, dok je širina između 18 i 25 metara. Gol je širine tri metra, a visok dva metra.

PRAVILA:

Meč traje 40 minuta - dva puta po 20 minuta. Dvoje sudija je na terenu i asistira im delegat. Slobodan udarac se dosuđuje ako igrač namerno načini bezobziran ili previše grub start  ili drži protivnika, a sve procenjuje sudija. Izvodi se sa mesta na kom je napravljen. Živi zid mora biti najmanje 5 metara.

Foto: Promo Foto: Promo

KAZNENI UDARCI:

Postoji dve vrste - penal sa 6 metara i kazneni udrac sa 10 metara.

Dosuđuje ako igrač izvrši bilo koji prekršaj u svom kaznenom prostoru. Posle pet prekršaja na bilo kom delu terena, svaki sledeći prekršaj biće kazneni udarac sa 10 metara

Svi igrači, osim onog koji ga izvodi i protivničkog golmana, moraju da budu na terenu, izvan kaznenog prostora, udaljeni najmanje pet meara od tačke sa koje se izvodi udarac.

Indirektan slobodan udarac dosuđuje se protivničkom timu, izvodi se sa mesta gde se prekršaj dogodio.

KAŽNJAVANJE IGRAČA:

Foto: Promo Foto: Promo

Žuti i crveni karton, isključenje od 2 minuta - sudija ih dodeljuje na osnovu procene da li je došlo do prekomerne grubosti. Klizeći start je zabrenjen ako nije ka lopti. Sudija može da kazni igrača i isključenjem od dva minuta.

Golman mora da stoji na liniji gola između stativa, sve dok lopta ne bude u igri posle udarca igrača sa mesta gde se izvodi penal. Igrač koji izvodi kazneni udarac mora da šutira napred i ne može da igra loptom drugi put, sve dok ona ne bude dotaknuta ili njome ne igra neki drugi igrač.

Foto: Tanjug/Marko Đoković Foto: Tanjug/Marko Đoković

GOLMAN KAO PETI IGRAČ:

Ukoliko golman igra kao peti igrač na svom delu terena ne sme da drži loptu u nogama duže od četiri sekunde. Na protivničkom delu terena nema vremenskog ograničenja za igru golmana.

Igrač koji je zamenio golmana i igra kao peti igrač mora da ima različiti dres, sa brojem na leđima pod kojim je zaveden u zapisniku i za njega važi pravilo da ne sme da drži loptu više od četiri sekunde na svom delu terena.

Golman ima pravo da rukom izbaci loptu preko centra, ali ne može direktno da se postigne pogodak, iz igre i posle gol-auta. Ipak, Golman može da prebaci preko centra drop-kik udarcem i iz tog udarca može direktno da postigne gol.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nislija

    2. februar 2016 | 15:56

    Inace su troje sudija plus delegat, mozda bi bilo bolje da se vi ne brukate ;)

  • Pera dileja

    2. februar 2016 | 15:31

    Nemoj da pricate, hahahaha...

  • ts

    2. februar 2016 | 18:09

    Vi sto ste lastih igrali na fizickom sad ce da nam pricate o pravilima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA