Amerikanci tvrde: Bobi može da bude najbolji u istoriji NBA! (VIDEO) (FOTO)

Srpski centar Boban Marjanović ima malu minutažu u NBA, ali je njegov učinak na terenu jedan od najboljih u istoriji najjače lige na svetu. Pročitajte kako i zašto

  • 13

Srpski centar Boban Marjanović postao je jedna od najobožavanijih košarkaša u NBA iako je u svojoj ruki sezoni.

Iako Marjanović ne provodi mnogo vremena na terenu, njegov brojke su impresivne i američki analitičari i stručnjaci tvrde da Boban može da bude najbolji ruki u istoriji cele NBA franšize.

>>> BOBAN JAČI OD TROJICE, KLUPA SAN ANTONIJA SKOČILA: Srbin kao Guliver protiv Liliputanaca! (VIDEO)

Kako? Pa, Amerikanci sve to analiziraju do tančina i ne mere učinak nekog košarkaša samo po broju postignitih poena na meču. Već gledaju i njegovu minutažu i učinak za vreme te minutaže.

>>> Triki urnebesno izimitirao Bobana Marjanovića! (VIDEO)

Ameri su zaključili da, ako je Marjanović u Evroligi za 27 minuta na terenu ubacivao 16,6 poena i imao 10,7 skokova, onda bi sigurno u NBA sa većom minutažom dominirao.

I bili su u pravu. Boban trenutno igra 8,8 minuta po meču i to na dve trećine utakmica Sparsa, mada od januara ove godine njegova minutaža raste. Pa je na poslednjih 15 mečeva od ukupno 18 igrao 11,9 minuta.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Njegovo prisustvo u igri je veliko. Gledajući zbirno minute koje je proveo na terenu i učinak Marjanovićev prosek je neverovatan od 23,9 poena i 15,2 skoka i 1,8 rampi za 36. minuta na terenu (misli se na učinak kada bi igrao 36 minuta na jednom meč, gleda se učinak po minutaži)

Osim toga ima neverovatan procenat šuta od 66,6 % čime je na drugom mestu iza Stefa Karija (67,6%) Od 10. februara ove godine Marjanović je skupio više od 15 minuta na terenu po meču. Tačnije 16, 1 minut a njegov učinak je 12,1 poen i 7,8 skokova uz 1,1 rampu.

U ovom momentu nema virtuelne utakmice u kojoj Marjanović za pristojnu minutažu nije skupio odlične brojke. Ali, ovo nije sve. Amerikanci idu dalje. Sada su gledali i PIE (player impact estimate) koji pokazuje koliko određeni igrač procenatualno utiče na igru tima.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Otprilike, ako je 10 igrača na terenu njihov PIE pojedinačno ne prelazi 10% a sve zavisi od tpga da li se pobeđuje. Međutim, Marjanovićev PIE je, ponovo i u ograničenim minutima koje ima, neverovatan čak 19,5 % čime je drugi u ligi iza Stefa Karija sa 20,2.

Printskrin: Twitter/@Peloton Karhu Printskrin: Twitter/@Peloton Karhu

Ova PIE analiza datira još iz sezone 1996/97 kada je Tim Dankan imao učinak od 17,5 % što je bio najbolji PIE učinak za rukija. Boban ga je tu prestigao. Naravno, Dankan je igrao mnogo više u ruki sezoni, ali je Marjanovićeva produktivnost mnogo veća.

Takođe, upoređivali su i PER (player efficiency rating) učinak efikasnosti igrača u procentima u odnosu na minutažu (tu se gleda šut iz igre, šut za tri poena, slobodna bacanja, asistencije, ukradene lopte, skokovi i rampe, kao i promašene šuteve, izgubljene lopte i faulove)

Samo tri igrača su do sada u NBA istoriji su uspela da u celoj sezoni imaju PER iznad 31. To su Vilt Čembrlen, Majkl Džordan i Lebron Džejms.

Ali, neverovatno je da su ove sezone dvojica košarkaša uspela da prebace PER 31. To su Stef Kari (32,07) i Boban Marjanović (31,1)

Foto: Tanjug/Ap Foto: Tanjug/Ap

Na kraju ostala je i samo analiza WS ili Win share (učinak igrača na pobede tima u procentima) E tu je Boban najbolji, a pretekao je i Stefa Karija. Marjanović ima 0,367, a Kari 0,336) ali njih dvojica imaju najveći Win share u istoriji NBA.

Do sada je najbolji Win share imao Karim Abdul Džabar u sezoni 1971/72 i to 0,340 a samo su uz Džabara još tri igrača sa WS iznad 0.300 Čembrlen, Džordan i Džejms.

Bilo kako bilo, Marjanović bi do kraja sezone mogao da postavi još neke rekorde i da postane stvarno najbolji ruki u istoriji NBA

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA