12 očevih saveta čoveka koji je stvorio srpsku i svetsku košarku! (VIDEO)

Legendarni košarkaški funkcioner Borislav Stanković u svojoj autobiografiji "Igra mog života" ispričao je autentičnu priču o jednoj sportskoj epohi čiji je i sam bio kreator

  • 1
Bora Stanković Foto: Telegraf

Legenda srpske i svetske košarke Bora Stanković rekao je  da nije jednostavno dati odgovor na pitanje zašto je baš izabrao košarku, ali da misli je presudilo što je ta igra najviše odgovarala njegovom temperamentu.

>>> Ovako su Delije i Grobari pozdravili legendu srpske i svetske košarke pre derbija! (VIDEO)

Tako je u svojoj knjizi "Igra mog života" koja je pisana kao autobiografija, ispričao kako je došlo do toga da se opredeli za košarku i koje savete mu je otac dao u životu.

Promociji knjige prisusustvovala je cela ženska košarkaška reprezentacija Srbije na čelu sa selektorom Marinom Maljković, zatim predsednik KŠ Dragan Ðilas, potpredsednici Dejan Tomašević i Igor Rakočević...

U prologu i epilogu priče,unutar svakog njenog reda, ukotvljeno je 12 očevih saveta, uredno ispisanih u pismu koje je otac Vasilije Stanković ostavio svom sinu Borislavu godine 1939. u prelomnom času evropske istorije.

Onda kada je čovečanstvo iz mira krenulo u ratni kovitlac, a Vasilije morao da napusti dom i sina i suprugu.

Kao srećno odabrani 12 igrača iz jednog košarkaškog tima, tih 12 saveta su Bori Stankoviću bili oslonac u vijuganjima njegovog života.

12 očevih saveta Bore Stankovića

1.  Život i rad jednog čoveka prati se od male maloće , od njegovog detinjstva pa do smrti. Ako nas društvo prima i ocenjuje ljude po njihovom radu u životu, onda je osnovno pravilo da čovek u svima svojim delanjima u životu pokazuje jednu stalnu liniju.

a. Poštenje

b. Karakternost

v. Vrednoću

g. Izdržljivost

d. Objektivnost

2. Oholost i gordost izbaci iz duše.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

3. Ne zaboravi na bedne i neuke,neprosvećene i sirote. Ako si od njih bolji, a ti im pomozi da oni stignu tebe.

4. Ne zaboravi nikad, da pripadaš svome narodu i državi i da prema tome budeš spreman za svoj narod i državu podneti i žrtve.

5. Kod ocene ljudi i njihovog rada, rukovodi se uvek merilima pravičnosti i istine.

6. Laž, klevetu, prevaru, savitljivost i beskičmenjaštvo preziri.

7. Kod izbora svojih drugova  i prijatelja vodi računa o svemu što je ovde rečeno. Mnogo puta rđavi prijatelji i rđavo društvo odvedu čoveka do moralnog i materijalnog pada.

8. Beži od dosade, jer ona je najrđaviji drug i savetnik. Zadovoljstvo ćeš uvek naći u radu. Posle rada i provod će ti prijati.

9. Samog sebe ne precenjuj, ali i ne podcenjuj. Ambicije treba razvijati, ali one ne smeju preći u bolest.

10. Poštuj i ceni drugoga, pa će i on tebe.

11. Vaspitavaj svoje moralne snage, jer ćeš tako uvek biti jak i otporan prema zlu i svakom iskušenju.

12. Tvoje sadašnje dužnosti vrši najsavesnije i najtačnije baš zato što ja nisam pored tebe. Tako ćeš već sada pokazati moralnu snagu. Mater poštuj i slušaj.

Knjiga "Igra mog života" se čita u dahu a posvećena je jednoj sportskoj epohi viđena očima čoveka koji ju je u dobroj meri i modelovao. Knjiga koja vaspitava generaciju.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zule

    18. februar 2016 | 17:13

    A, kakav komentar poslati za ovog velikana?! Mozda samo izvuci zakljucak iz ove knjige i voditi se ovim nacelima, ustvari- pokusati, to ce biti dovoljno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA