MOGU LI SRBI U RIO ZBOG ZIKA VIRUSA? Ovo su preporuke za sve sportiste

Imajući u vidu da oko 80 odsto zaraženih virusom ne osete nikakve simptome opasnog virusa, u Olimpijskom komitetu su utvrđena pravila ponašanja tokom Igara u Riju

  • 0

Medicinska komisija Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) organizovala je sastanak sa predstavnicima sportskih saveza olimpijskih sportova koji će imati svoje predstavnike na Olimpijskim igrama u Riju na temu Zika virusa, .

Predsednik medicinske komisije i šef medicinskog tima Olimpijskog tima Srbije Prof. dr Dragan Radovanović rekao je prisutnima da je ovo samo jedan u nizu sastanaka, kao i da će predstavnici medijskih kuća koji putuju u Brazil biti na vreme informisani o preporukama na koji način da se ponašaju pre puta, za vreme Igara i po povratku, imajući u vidu da oko 80 odsto zaraženih virusom ne osete nikakve simptome.

>>> Milica Mandić ne osvaja medalju u Riju, Srbija će imati 7 odličja?!

Učesnicima su se na sastanku obratili Prof. dr Dragan Ilić, direktor Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" i šef kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Beogradu dr Miljana Grbić, koji su informisali predstavnike Saveza o trenutnim aktivnostima nadležnih organa u Brazilu na prevenciji, odnosno suzbijanju komaraca.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Takođe, oni su upoznali prisutne o najvažnijim informacijama vezanim za nastanak i širenje infekcije na njenom izvorištu u Brazilu, kao i o opsežnim merama koje tamo primenjuju u cilju prevencije i sprečavanja širenja infekcije Zika virusom. Oni su naglasili da u ovom trenutku ne postoji preporuka o neodlasku u Brazil.

Na sastanku su predstavljene i infomacije o merama lične zaštite sportista i drugih članova tima koji putuju u Brazil, kao i neophodnosti mera za određene grupe sportista po povratku iz Brazila.

Naglašeno je da će pored informativnih sastanaka ovog tipa biti održan i završni u julu, kada će svi kvalifikovani sportisti biti direktno informisani od strane predstavike koordinacionog tela o merama.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA