21 godina od najbrutalnijeg Večitog! Polomljene glave, infarkti, nabijanje na šiljak! (VIDEO)

Dr Slobodan Ivanović, osnivač klinike Anlave, priča kroz kakve teške situacije je medicinska ekipa ove klinike imala tokom 25 godina večitog derbija

  • 10

Večiti fudbalski derbi između Crvene zvezde i Partizana je uvek više od obične utakmice.

Ne samo zbog tenzije na terenu već izbog tenzije među navijačima. Čeka nas 150. jubilarni derbi, a nije loše da se podsetimo kako je bilo proteklih dve i po decenije na ovim utakmicama iz ugla lekara.

Skaut Benfike dolazi na 150. večiti derbi da ''snima'' Zvezdinog fudbalera

Za proteklih 25 godina koliko je klinika Anlave medicinski obezbeđivala Večiti derbi bilo je dosta dramatičnih, ali i smrtnih slučajeva.

>>> Delije spektakularnim koreografijama najavile 150. Večiti derbi! (VIDEO)

Profesor Dr Slobodan Ivanović osnivač ove klinike prenosi svoja iskustva sa večitih derbija, na kojima je ova klinika bila medicinsko obezbeđenje.

- Za ovih 25 godina koliko smo na fudbalskim derbijima, za mene je najupečatljiviji onaj 100. odigran 1995. godine. To je bio ubedljivo najzahtevniji jer je bilo 38 povređenih -počinje priču Dr Ivanović i nastavlja.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Po ugledu na kolege iz Holandije sa utakimice Ajaksa, napravili smo poljsku bolnicu na Autokomandi. Najgori momenta je kada su jednog momka doneli sa frakturom bazei lobanje, kojeg je navijač iz suprotnog tabora udario u glavu.

- Odmah ga anesteziolog primio, sanirao, intubirao i uputio u klinički centar. Naša brza reakcija mu je spasla život. Iako je on posle toga imao posledice, dobio je epilepsiju. - priča Dr Ivanović.

On ističe da je i na ostalim derbijima bilo dosta teških situacija:

- Od teških povreda imali smo najčešće povrede gornjih i donjih ekstremiteta, udari u predelu grudnog koša, i nabijanje šaka na šiljke.

- Osim toga za ovih 25 godina imali smo tri smrtna slučaja, to su bili akutni infarkti gde su ekipe kardiologa radile reanimaciju i defibrilaciju na samom stadionu, ali nije bilo pomoći - ispričao je Dr Ivanović.

>>> Sve o predstojećem 150. večitom derbiju pratite ovde!

(D. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ajdaho

    24. februar 2016 | 15:40

    Bio na stotom derbiju.Jos cuvam kartu.Da ih dobijemo kao i tada.Nista sladje...

  • Sinisa

    24. februar 2016 | 20:06

    Ne znam cemu secanja na ovako ruzan jubilej.Dosta nam je ispada,da pada srpska krv i da se medjusobno unistavamo.Srbinu je potrebna sloga.

  • Capo

    24. februar 2016 | 16:22

    Pobedićemo sa 0:29 XD

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA