ABA LIGA DOBILA PONUDU: Šampion direktno u Evroligu, ostali u Evrokup!

Mnogo stvari oko takmičenja u narednoj sezoni je i dalje nejasno

  • 13

Rukovodstvo ABA košarkaške lige na Skupštini u Beogradu analiziralo je ponude Evrolige i FIBA za učešće u takmičenjima pod njenim okriljem i saopštilo da neće izabrati nijednu stranu bez dogovora sa nacionalnim savezima.

Kako se navodi, ponuda Evrolige podrazumeva trogodišnji ugovor koji garantuje prolaznost u Evroligu i Evrokup za sezone 2016/17, 2017/18 i 2018/19.  Prihvatanjem ovog ugovora, ABA liga bi dobila B licencu koja šampionu garantuje mesto u Evroligi, kao i minimum tri mesta u Evrokupu za naredne tri najbolje plasirane ekipe.

Ponuda FIBA podrazumeva tri direktna mesta i jedno u kvalifikacijama, odnosno dva direktna i jedno u kvalifikacijama, ali bez iznošenja jasnih detalja od čega to zavisi, uz upućivanje na razgovore sa nacionalnim savezima.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Zbog neposedovanja svih informacija, Skupština ABA lige jednoglasno je odlučila da na sastanku 2. marta ne potpisuje članstvo u kompaniji koja će biti osnovana sa ciljem vođenja FIBA Lige šampiona.

U narednom periodu menadžment lige će nastaviti razgovore sa svim zainteresovanim stranama, posle čega će Skupština ABA lige doneti konačnu odluku po pitanju evropskih takmičenja u kojima će njeni klubovi učestvovati.

Razmatrajući trenutnu situaciju u evropskoj klupskoj košarci, Skupština je zaključila da kroz koordinaciju sa nacionalnim savezima mora da učini sve kako bi ABA liga imala tretman koji zaslužuje.

Skupština ABA lige precizirala je i termine polufinala plej-ofa koji će biti odigran od 14. do 28. marta.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Joe

    1. mart 2016 | 19:04

    Znaci da Srbija,Hrvatska,Slovenija,Crna gora,Bosna mogu dobiti samo jednog predstavnika u lopovskoj evro ligi.Za mene je ovo ponizavanje kosarke na ovim prostorima

  • Vladimir Grobar

    1. mart 2016 | 20:04

    Mene interesuje da li Buducnost ima kapacitet dvorane koliki nalazu pravila EL? Mislim da je u pitanju 5000 gledalaca. I kakv je interes EL za Cedevitom ili Megom kada ih sveukupno po utakmici gleda par stotina gledalaca. Pionir sa svojih (ako naprave) 10 000 mjesta plus Arena, Beograd kao grad, status kosarke kao nacionalnog sporta i jos dosta faktora uticu na to da Zvezda ide dalje.

  • Vase ime

    1. mart 2016 | 19:10

    Moze samo ako Zvezda dobije A licencu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA