PARE NE GARANTUJU TITULU: Vicešampioni u četiri najjače lige koštaju više od prvaka

Ukupna vrednost pobednika u četiri vodeće evropske lige, Mančester sitija, Reala, Juventusa i Borusije, iznosi 1,452 milijarde evra, dok Junajted, Barsa, Milan i Bajern koštaju celih 1,640 milijardi

  • 0

Kada bi vicešampioni u četiri vodeće evropske fudbalske lige (Engleska, Španija, Italija, Nemačka) rešili da rasprodaju igrački kadar, zaradili bi više nego ako bi se na to odlučili prvaci. Drugim rečima, fudbaleri Mančester junajteda, Barselone, Milana i Bajerna ukupno vrede više (milijardu i 640 miliona evra) od rostera Mančester sitija, Reala, Juventusa i Borusije iz Dortmunda (milijardu i 452 miliona evra).

Pritom, jedino u „kolevci fudbala“ šampionov tim košta više od tima drugoplasiranog. U ostale tri lige prvaci imaju jevtiniji kadar. Sitijevi igrači, po podacima „Transfermarketa“, renomiranog nemačkog sajta za procenu vrednosti, ukupno koštaju 467 miliona evra, a Junajtedovi 418,5. To i ne čudi budući da je šeik Monsur bin Zajed dao 424 miliona evra za pojačanja od kada je u leto 2008. postao vlasnik „građana“, koji su doveli svakog igrača ekstra klase koga su poželeli.

Timovi u Španiji još su vredniji. Realov tim košta 547,5 miliona evra, a Barselonin čak 591 miliona, što Katalonce stavlja na mesto broj jedan u Evropi. Daleko su skromnije cifre u Italiji, gde Juventusovi igrači koštaju zajedno 246,7 miliona evra, a Milanovi 270,8. Što se tiče Nemačke, interesantno je da je Bajern skoro dvostruko skuplji od Borusije, koja „kvari“ prosek šampionima, ali je jedina među velikanima sačuvala titulu – 360,55 miliona evra prema samo 191,25 miliona koliko košta ekipa osvajača duple krune iz Dortmunda.

Mesi šestina Barselone, Ronaldo šestina Reala

Kada se gleda po pojedincima ubedljivo najveći stubovi vrednosti su Argentinac Lionel Mesi i Portugalac Kristijano Ronaldo. Cena slobode Barseloninog asa, najboljeg fudbalera na svetu, iznosi 100 miliona evra, dok Realova najsjajnija zvezda vredi 90.

Prvi sledeći najvredniji igrači katalonskog tima su Andres Inijesta sa 65 miliona i Sesk Fabregas sa 55. Daleko iza Ronalda u kraljevskom klubu su golman Iker Kasiljas, Argentivac Gonzalo Iguain i Ćabi Alonso. Sva trojica vrede po 35 miliona evra, dakle u zbiru tek nešto više od Ronalda samog.

U Mančester sitiju Argentinac Serhio Aguero je procenjen na 47 miliona, a Španac David Silva na 46. Prvi iza njih su Belgijanac Vensan Kompani i Jaja Ture iz Obale Slonovače, koji vrede po 35 miliona.

U Mančester junajtedu prednjači napadač Vejn Runi s cenom od 65 miliona, a slede ga Portugalac Nani sa 36 i naš as Nemanja Vidić sa 35.

Najskuplji Juventusov igrač je stub odbrane Đorđo Kjelini sa 24 miliona evra. Milion manje od njega vredi Klaudio Maršizio, a Čileanac Arturo Vidal je procenjen na 20.

Milan bi najviše zaradio ako bi prodao švedskog napadača Zlatana Ibrahimovića, koji košta 37 miliona evra. Ni brazilski štoper Tijago Silva nije mačji kašalj – 32 miliona. Njegov zemljak Alešandre Pato, koji se nije najbolje snašao među „rosonerima“, i dalje čuva visoku cenu od 30 miliona.

Najvredniji igrač Borusije iz Dortmunda je ekstratalentovani Mario Gece sa 30 miliona. Slede defanzivci Mats Humels sa 20 i naš Neven Subotić sa 18.

U Bajernu najveću tržišnu vrednost imaju Francuz Frank Riberi i drugi najbolji strelac nemačkog prvenstva Mario Gomez – po 42 miliona. Prati ih Bastijan Švajnštajger sa 38.

Viceprvaci daju i za plate više od šampiona 

Nedavno je portal „Sport Intelidžens“ objavio rezultate istraživanja o tome koliko najveći svetski sportski klubovi godišnje troše na plate igrača. I po tim podacima ispalo je da vicešampioni četiri vodeće lige Starog kontinenta imaju veći guber nego prvaci. Mančester junajted, Barselona, Milan i Bajer ukupno na zarade po slovu ugovora godišnje izdvajaju 513 miliona evra, a Mančester siti, Real, Juventus i Borusija 448.

I tu je najviše za viceprvake „zalegla“ Barsa, koja je na prvom mestu u svetu po platnom spisku. Godišnje plaća igrački kadar oko 170 miliona evra (Junajted 108, Milan 120, Bajern 117).

Među šampionima najmanje troši Borusija – 61 milion evra godišnje. Najskuplji tim, naravno, ima Real – 152 miliona. Mančester siti izdvaja 144 miliona, a Juventus 92.

(G. Anđelić)

 

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA