PANAMA GUTA I FUDBALERE: Darko Kovačević pred optužbama, kao i Mesi!

Novac je prebacivan u of-šor kompanije u egzotične zemlje

  • 18

Međunarodno udruženje istraživačkih novinara (ICIJ) i nemački list "Zidojče Cajtung" posle jednogodišnjeg istraživanja utvrdili su da su brojni sportisti izbegavali plaćanje poreza, među kojima je i bivši srpski fudbaler Darko Kovačević.

Sportisti su zajedno sa vlasnicima klubova, menadžerima, predstavnicima liga su uz pomoć kompanije "Mosak Fonseka" prebacivali novac u of-šor kompanije u egzotičnim zemljama kako bi izbegli veliko plaćanje poreza.

Kako je utvrđeno posle 11 miliona izveštaja, gde je i slučaj Darka Kovačevića iz doba igranja u Sosijedadu, konkretno u sezoni 2006/2007, kada je mesečno prijavljeno da je zarađivao 1.500 evra mesečno, ali da istraživanja pokazuju da je imao više od milion evra godišnje preko of-šor kompanije u Holandiji.

- Kovačević je te sezone zarađivao 1.500 evra mesečno, ali podaci Mosak Fonseka pokazuju da je imao primanja od 1.000.000 evra po sezoni - stoji u tekstu El Konfidensijala.

Međutim, nije Kovačević jedini fudbaler Sosijedada iz tog vremena koji se nalazi na listi. Sumnjivi su još: Kahveči, Vetsrerveld, Korkut, Karpin, Šurer i Asper.

Španski mediji su pokušali da dobiju odgovor od tadašnjeg prvog čoveka Injakija Badiole, ali nisu uspeli. Umesto njegovog usledio je komentar potparola Sosijedada.

- Strane kompanije plaćaju sve strane igrače u Španiji - bila je kratka i jasna poruka.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Sličan slučaj bio je sa zvanično najboljim fudbalerom sveta Lionelom Mesijem, Ivanom Zamoranom, Gabrijelom Hajnceom, Mišelom Platinijem, bivšim visokim zvaničnicima FIFA...

- Samo dan pošto je 2013. izbegao plaćanje 4.100.000 evra na ime kazne za neplaćanje poreza, Mesi i njegov otac, Horhe Horasio, iskoristili su postojeću firmu u Urugvaju da formiraju kompaniju u Panami koja je nastavila da koristi Leova prava na na lik, kako bi izbegla plaćanje poreza - piše nemački Zidočje cajtung

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gile

    4. april 2016 | 14:12

    Čovek pošteno zaradio, svojim radom i znojem svaku paru u životu, koji bre porez, koja španija, žutu banku im ne bi dao, nek jure one koji su na narodnoj muci krali i slali na egzotična ostrva, razne eksperte...

  • Помаже Бог СРБИНЕ

    4. april 2016 | 16:08

    ОПЕТ нато-нацисти ЗАМАЈАВАЈУ човечанство ... ЛОПОВЋИНЕ нам "указују" на злоупотребе новца ?!? Какве су БИТАНГЕ нато-нацисти !

  • Oz

    4. april 2016 | 13:31

    Nihat Kaveci i Darko Kovacevic....najjaci tandem Sosiedad Reala....ikada....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA