Zvezda ide na aždaju evropske košarke: Sve što bi trebalo da znate o drim-timu iz Moskve!

Miloš Teodosić i Nando De Kolo dominantno predvode ekipu koja stoji crveno-belima na putu do fajnal-fora

  • 93

Posle poraza Laborala od Bamberga, sve je jasno: košarkaši Crvene zvezde u četvrtfinalu Evrolige igraće protiv moćnog ruskog šampiona CSKA iz Moskve.

Težeg rivala za svoje prvo učešće u plej-ofu elitnog takmičenja crveno-beli, utisak je, nisu mogli da dobiju, ali koliko god da imena poput Teodosića, De Koloa i družine uteruju strah u kosti igračima Dejana Radonjića i navijačima, sigurno je da će šampion Srbije i ABA lige skupo prodati kožu favoritu.

>>> Sada je sve jasno - Zvezda će u 1/4 finalu Evrolige igrati protiv CSKA!

Četvrtfinale se igra na tri pobede, CSKA će imati prednost domaćeg terena, što takođe može biti važan preduslov za konačan uspeh ekipe trenera Dimitrisa Itudisa, bivšeg učenika Željka Obradovića, u nastupajućim sudarima sa srpskim prvakom.

Foto: Profimedia/Alamy Foto: Profimedia/Alamy

Moskovljani su vrlo jaku grupu F završili na prvom mestu, bez većih trzavica. U konkurenciji Barselone, Reala, Himkija, Laborala, Olimpijakosa i Žalgirisa, ruski tim trenutno ima skor 9-4, koji može poboljšati eventualnim trijumfom u Pireju protiv Olimpijakosa.

Termini plej-ofa: 1. meč: 12 ili 13. april, 2. meč: 14 ili 15. april, 3. meč: 18 ili 19 april, 4. meč (po potrebi) 20. ili 21. april, i 5. meč (po potrebi) 26. april.

Pre bilo kakve dalje priče i analize igre CSKA, važno je reći ono što je i košarkaškim laicima jasno kao dan: prve violine skupocenog Itudisovog orkestra su Miloš Teodosić i Nando De Kolo.

Srbin i Francuz koji su u evropskoj košarci otprilike ono što su u NBA Stef Kari i Klej Tompson, deluju nezaustavljivo u tandemu, Teodosić sa 16,7 poena i 5,7 asistencija u proseku po meču, a De Kolo sa 19,7 poena i 5 asistencija prosečno po utakmici.

Lako bi bilo Zvezdi da su De Kolo i Teodosić jedine pretnje na koje treba obratiti posebnu pažnju. CSKA je, pre svega, savršeno ukomponovana mašina sa dupliranim pozicijama i "dugom klupom" koja omogućava Itudisu da održava visok nivo igre svih 40 minuta.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Trenutno jedini problem je odsustvo povređenog krilnog centra Viktora Hrijape, koji verovatno neće biti spreman za duele sa Zvezdom, ali je i bez njega reket "armejaca" dobro popunjen imenima poput Hajnsa, Kurbanova, Voronceviča i Frilanda.

Ipak, ono najbolje od CSKA dolazi spolja.

Najbolji igrač ekipe ove sezone, pored Teodosića i De Koloa, je Amerikanac Kori Higins koga su Rusi angažvali prošlog leta iz Gaciantepa, i pokazalo se - uboli premiju.

Higins je igrač koji se odlično snalazi na pozicijama pleja i beka, beleži 9,6 poena u proseku po meču, a ne treba zaboraviti ni odličnog Erona Džeksona, koji ove sezone ima manju minutažu nego ranije, ali i sa njim u petorci CSKA ima jakog aduta na mestu organizatora igre.

Uz njega, kao "bekap" opcija u spoljašnjoj igri i velika pretnja po Zvezdu je i dalje sjajni Vitali Fridzon, pouzdani šuter koji i ove sezone vrhunski odrađuje svoju minutažu.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Na osnovu svega napisanog u analizi, skoro pa se može konstatovati da Moskovljani nemaju mane, mada četiri poraza u Top 16 fazi (Bamberg, Laboral, Himki, Barselona) ipak upućuju na to da su šestostruki praci Evrope i te kako ranjivi. U gostima naročito, budući da su na svom terenu ove sezone poraženi samo jednom, od Unikahe u prvoj fazi takmičenja.

Vredi pomenuti i ovo: CSKA čeka na titulu u Evroligi od 2008. godine i gladan je trofeja.

Od tada, ruski šampion je propustio fajnal-for samo jednom (2011), dva puta je bio u finalima, i oba je izgubio - od Panatinaikosa i Olimpijakosa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • misirac

    8. april 2016 | 00:19

    Definitivno najači protivnik koga smo mogli da dobijemo. Laboral se nije ni trudio da pobedi jer je želeo da izbegne Zvezdu. Plaše se naših navijača, a i ne ležimo im. CSKA ako prodje ZVEZDU(moram da verujem u svoj tim) osvaja EL ove godine. Brine me, koliko će Cirbes, a pogotovu Miler biti motivisani jer su završili sve sa Makabijem... Nemamo ni play-a. Jović i Micić nisu ni približno kalibar za ovu fazu takmičenja. No dobro i ovo je uspeh. F4 bi bila senzacija i grad bi poludeo! Tako da, kao veliki "cigan" skidam kapu Partizanu za uspehe koje je napravio u košarci. Ovi klinci što mlate ovde u komentarima, sad najzad mogu da shvate koliki je to uspeh osvojiti EL i igrati F4. Tako isto i grobari treba da se prekrste kad prolaze pored "Marakane" i skinu kapu.

  • ???

    7. april 2016 | 22:03

    I oni su od krvi i mesa i lopta je okrugla

  • Danijel Delije Sever

    8. april 2016 | 00:05

    Samo HRABRO !!! Niko vam nista nece zameriti !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA