NAJLEPŠA FUDBALSKA PRIČA JE PREVARA? Lester pod istragom!

Izgleda da se nešto "muljalo" pre nego što je lider Premijer lige stigao u društvo najboljih

  • 19

Dok Evropa gleda fudbalsku bajku u Premijer ligi, izgleda da postoji opasnost da se ona prekine.

Lesteru fale svega tri pobede da bi obezbedio istorijsku titulu šampiona Engleske, a već su rasprodate ulaznice za poslednji meč na kom bi se taj uspeh slavio.

Međutim, istraga engleskog saveza (FL, Football League) o poslovanju Lestera koji je u vlasništvu Vikaija Srivadanapraba. On je vlasnik fri-šop kompanije "King Pauer", a Lester je kupio 2010. godine i uložio sto miliona funti.

>>> Zbog čega mislim da je jako važno da Lester ove sezone osvoji Premijer ligu (VIDEO)

Pojavila se informacija da se sumnja kako je smanji dug preprodajom imena kluba.

FL tvrdi da nije sve čisto u Lesteru i istražuje da li su ugovori sklopljeni u sezoni 2013/2014 u skladu sa odredbama finansijskog fer-pleja. "Gardijan" prenosi da klubovi iz Čempionšipa ne smeju imati veći deficit od osam miliona funti.

Problematična je kompanija "Trestelar", koja je prodala pravo na ime kluba upravo Srivadanapraboj firmi "King Pauer" u januaru 2014. godine, a klub je prethodno prodao "Trestelaru" marketinpka prava za Veliku Britaniju i jugoistočnu Aziju za 11 miliona funti.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Klub je zahvaljujući novom sponzorstvu i prihodima smanjio dug od 34 miliona funti, a "Trestelar" je ime opet prodao vlasniku kluba.

Sve ovo deluje da je reč fiktivnom sponzorstvu, odnosno lažiranju prihoda u finansijskom izveštaju. Umanjeni dug značio je za Lester izbegavanje teških sankcija zbog kršenja fer-pleja, ali nije predviđeno da vlasnik  uvede kapital preko treće strane.

Mnogi klubovi su morali da skrešu plate igračima, a Lester je u isto vreme smanji dug, održavao standard svojim igračima, a onda platili Mahreza pola milion funti.

Kompanija "Trestelar" je u vlasništvu je ćerke i sina bivšeg predsednika Premijer lige sera Dejva Ričardsa, koji ima odlične veze s tajlandskim biznismenima i proteranim premijerom Šinavatrom, vlasnikom Mančester Sitija od 2007. godine.

Interesantno, nemaju veb sajt ni telefonski broj, a reporteru "Gardijana" odgovorili su da im telefonski broj nije potreban.

Ako se i sve ovo dokaže, izgleda da to neće imati neke kobne posledice po Lester, jer Premijer liga ne podržava finansijski fer-plej, ali UEFA kažnjava smanjenjem broja igrača, plata i aktivnosti tokom transfer perioda.

Pari Sen Žermen, primera radi, nije izbačen iz Lige šampiona, niti su mu oduzeti bodovi kada je ustanoveljeno da su katarski vlasnici kluba, firma "Katar Sports Investments" potpisali ugovor - sami sa sobom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Igor

    12. april 2016 | 15:18

    Pa ne moze se protiv velikana, uvek nadju razlog neki!!!

  • pigi

    12. april 2016 | 15:58

    Mozda je finansijska prevara, ali fudbalska nije.

  • GLAS RAZUMA

    12. april 2016 | 15:56

    DA BILO KOJI DRUGI KLUB IMA TAKAV PROBLEM MALO BI SE MULJALO I NISTA NE BI BILO AL POSTO JE TO MALI KLUB U KOJEM SE IGRA SRCEM MORA DA SE NADJE NEKI RAZLOG IPAK JE OVO 21.VEK

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA