TRENIRAO JE CEO ŽIVOT DA UBACI TAJ KOŠ! 24 godine od Đorđevićeve trojke i Partizanovog čuda u Istanbulu! (VIDEO)

Mnogo vremena je prošlo od tada, ali nikada neću zaboraviti nijedan detalj tog koša. Znao sam da ću pogoditi, jer sam imao celu utakmicu u svojim rukama, rekao je mnogo godina kasnije Đorđević

  • 15

- Još kada sam bio dečak, maštao sam da postignem koš za pobedu u nekom finalu. Vežbao sam to svakog dana posle treninga, ali i na terenu na Novom Beogradu, popularnom "Ranču".

-Zamišljali smo da je kraj utakmice i odbrojavali smo pet, četiri, tri, dva, jedan i onda šutirali za tri poena - ispričao je jednom Aleksandar Saša Đorđević mnogo godina nakon što je postigao čuvenu trojku u Istanbulu za titulu prvaka Evrope.

Tog 16. aprila daleke 1992. godine u dvorani “Abdi Ipekči” u Istanbulu trojkom Aleksandra Đorđevića Partizan je srušio španski Huventud sa 71:70 i postao šampion. Posle te 1992. više ništa nije bilo isto. Jer nijedan tim više nikada nije osvojio titulu na talenat i mladost, niti je to uradio bez stranaca kao Partizan.

Danas je 24 godine od istorijskog podviga male čete trenera debitanta i golobrade ekipe igrača koju su predvodili Saša Đorđević i Predrag Danilović.

>>> ŠUTIRAO JE SAVRŠENO: 22 godine od Partizanovog i Đorđevićevog čuda! (VIDEO)

Zanimljiv detalj je da Željko Obradović tada zabranio da bilo ko iz šire Uprave kluba putuje u Istanbul sećajući se euforije 1988 kada su crno-beli prvi put bili na fajnal foru.

- Imao sam igračko iskustvo sa prvog fajnal fora - prisetio se Obradović nekoliko godina kasnije.

- Tada je sa nama putovala skoro celokupna Uprava, stvorila se svečarska atmosfera, igrači su bili pod pritiskom, jer im je svako pričao šta treba da rade na utakmici. Kada smo se plasirali 1992. godine na završni turnir, znao sam da treba da uradimo drugačije. Zato su sa nama putovali samo stručni štab i direktor kluba Kićanović - rekao je u jednom intervjuu Obradović.

Partizan – Huventud 71:70 (40:34) 

Dvorana: “Abdi Ipekči” u Istanbulu.

Gledalaca: 10.000. 

Partizan: Đorđević 23, Danilović 25, Stevanović 6, Koprivica 4, Nakić 5, Dragutinović 2, Lončar 2, Rebrača, Šilobad 4, Šarić. 

Huventud: Rafael Đofreza 8, Viljakampa 13, Tompson 5, Prisli 20, Morales 6, Tomas Đofreza 18, Pardo, Ruf, Martinez, Lorens.

- Mnogo vremena je prošlo od tada, ali nikada neću zaboraviti nijedan detalj tog koša. Znao sam da ću pogoditi, jer sam imao celu utakmicu u svojim rukama – priča junak te večeri, legendarni Sale Nacionale.

Iako je mnogo godina prošlo uvek je lepo setiti se uspeha srpskih klubova u evropskim takmičenjima, pogotovo što su tako retki da je pitanje kada će ih neko ponoviti. Pre četiri godine je i promovisan film “Ima jedan tim” koji je obuhvatio celu epohu Partizana od posleratnih godina pa do osvajanja titule prvaka Evrope.

Evropska bajka Partizana bila je specifična jer se odigrala u neverovatnim uslovima. Dolazili su iz zemlje koja je bila zahvaćena građanskim ratom,  bez novca za skupe strance, sa najmlađim timom u Evropi.

Uz sve to morali su da igraju utakmice kao domaćini na neutralnom terenu. Oni su izabrali špansku Fuenlabradu, odakle su ispisali istoriju.

Finale je bilo dramatično, izjednačeno, a Partizan je bio u ozbiljnom problermu jer je Danilović neki minut pre kraja ispao sa pet penala. Na nekih 8 sekundi pre kraja Tomas Đofresa probio se pod koš Partizana i dovodi svoj tim u vođstvo 70-68. Kraj nada? Ni govora. Koprivica – zahvaljujući Huanu Moralesu koji je posle koša odmah dodao loptu centru Partizana, umesto da je pusti da ode što dalje, jer se nije štopovalo vreme. Koprivica dodaje do Đorđeviča koji prelazi ceo teren i daje istorijski koš.

Nekoliko godina kasnije nastao je čuveni dokumentarni film Partizan Fuenlabrada, koji je opisao čitav put crno-belih te sezone.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sasa

    16. april 2016 | 11:14

    Uvek mi krenu suze na oci kada vidim ovaj snimak...ovo je vise od igre...Djordjevic je ostvario decacki san svih nas...nema ko nije zamisljao da sutira ovakvu trojku u zadnjoj sekundi i resi utakmicu..hvala mu sto smo svi kroz njegov sut ostvarili taj decacki san..ovo je pobeda jednog vremena i jednog pogleda na svet lisenog svega sto simbolizuje danasnje vreme...nesto sto se nikada vise nece vratiti...hvala Ti Sale

  • AlexT

    16. april 2016 | 13:08

    Meni, kao zvevzdasu, uz penal Darka Panceva u Bariju, jedan od najemotivnijih i najdrazih poteza ikada u sportu!!!

  • Slo

    16. april 2016 | 10:04

    Ovo je san svakoga a hvala bogu mi smo ga ostvarili.PARTIZAN INSTITUCIJA

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA