FIBA izbacila Slovence sa Evrobasketa! Na redu su Srbija, Hrvatska, Španija...

Slovenci imaju rok do 20. aprila da pošalju dokaze koje praktično i nemaju s obzirom na to da je ABA potpisala ugovor sa Evroligom

  • 37

Nastavlja se rat na relaciji FIBA - Evroliga! Nakon što se veliki broj ekipa priklonio organizaciji koju vodi Đordi Bartomeu, FIBA je krenula sa ostvarivanjem ranijih pretnji vezane za izbacivanje nacionalnih selekcija sa takmičenja.

Prvi su ceh platili Slovenci koji su zvanično dobili dopis da su izbačeni sa Evrobasketa 2017, ali da još nije kasno za spas.

- Kao što znate, EKA ne dozvoljava svim klubovima da učestvuju u njenim takmičenjima, Evroligi i Evrokupu, i ne dozvoljavala fer i razumnu borbu ligama i klubovima. EKA želi da ima monopol i dominantnu poziciju, i ujedno diskriminiše finansijski slabije ekipe.

- Zbog svega toga je FIBA Evropa donela konačnu odluku da nacionalni Savezi koji podržavaju nezakonite radnje EKA, dozvoljavajući klubovima i ligama da sklapaju dogovore sa EKA direktno ili indirektno, njihove reprezentacije će automatski izgubiti pravo da nastupaju na seniorskim takmičenjima za košarkaše u organizaciji FIBA Evrope.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Uprkos svemu tome navedenom, ABA liga, u kojoj su klubovi iz vaše zemlje, objavila je odluku kako je potpisala ugovor sa EKA na četiri godine.

- Zbog svega toga vaš nacionalni tim gubi pravo nastupa na takmičenju kao što je Evrobasket 2017. Ako tvrdite da sve navedeno nije tačno, možete da pošaljete dokaze na adresu FIBA do srede, 20. aprila - navodi se u pismu FIBA koje je poslatu Košarkaškom savezu Slovenije, a potpisao ga je izvršni direktor FIBA Kamil Novak.

Upozorenje su dobili još Španija, Turska, Hrvatska, Italija, Crna Gora, Makedonija, Rusija, Bosna i Hercegovina, Izrael, Litvanija i Grčka.

FIBA je donela takvu odluku zbog toga što će se klubovi iz ovih zemalja takmičiti u Evroligi i Evrokupu. Ove reprezentacije imaju šansu da suspenduju klubove i tako izbegnu kažnjavanje.

Mediji u BiH navode da je njihov savez već primio pismo i napominju sudbinu koja je zadesila Slovence. Takođe, Mundo Deportivo se bavi situacijom u kojoj su se Španci našli.

Nema sumnje, očekuje nas burno košarkaško leto. Doduše, birokratsko.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • FIBA- cemer!

    16. april 2016 | 00:55

    Sansa da Velika Britanija osvoji zlato.

  • Pedja

    16. april 2016 | 00:08

    Da,da,da.Zamislite Eurobasket bez Srbije,Spanije,Francuske,Grčke,Litvanije,Nemačke,Italije,Turske,Rusije,Hrvatske i Izraela.Pa to ninasta nebi licilo,a svi igraju Evroligu,tako da bez brige

  • Jaro

    16. april 2016 | 01:14

    Hoce li neko da mi objasni koja je svrha igrati Evroligu koja ima 16 ucesnika i koju igra Darusafaka. Koliko god da su pare tu nonstop ce igrati isti i klubovi. Zar nije bolje gledati takmicenje koje je osnovano po uzoru na fudbalsku LS i gdje ce biti 32 ekipe i gdje moze kosarka da napreduje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA