SRAMOTA VAŠINGTON POSTA: Novaka uporedili sa Armstrongom, najvećim doping prevarantom!

Sporna je bila izjava Đokovića da "moraju postojati dokazi o tome koji se igrači dopinguju" i da je zadovoljan integritetom sporta

  • 34

Nije bilo dovoljno to što je britanski "Gardijan" ukazao da je problem što Novak Đoković nije saglasan sa mišljenjem Endija Marija po pitanju dopinga. Ipak je "Vašington post" otišao korak dalje i poistovetio ponašanje najboljeg tenisera sveta sa najvećim doping prevarantom u istoriji sporta - Lensom Armstrongom.

Sporna je bila izjava Đokovića da "moraju postojati dokazi o tome koji se igrači dopinguju" i da je zadovoljan integritetom sporta.

>>> Đoković: Armstrong je sramota za sport

Konkretno, Novak je pomenuo i da je tenis na radaru, kao i da mediji prave priče.

"Ovim rečima, Đoković je malo zvučao kao Armostrong, koji je uperio prst u medije pre desetak godina, ističući sportskog novinara Sandej Tajma Dejvida Volša, koji ga je i optužio za doping," piše autorka teksta Stefani Kuzidim i citira izjavu američkog bicikliste:

- Volš je najgori novinar kog znam. Postoje novinari koji su spremni da lažu, da prete ljudima, da kradu - a sve ne bi li mi nešto nakačili. Sve to samo zarad senzacionalne priče. Etika, standardi, vrednosti, preciznost - to ne zanima ljude kao što je Volš.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Autorka teksta naslovljenim "Novak Đoković nije optužen za doping, ali jezivo zvuči kao Lens Armstrong", potom dodaje:

"I, koje su to 'priče' iz teniske prošlosti za koje Đoković možda misli da su izmišljotine medija. Evo nekoliko:

2004: Džon Mekinro priznao je doping.

- Šest godina nisam bio svestan da su mi davali legalan steroid, koji se inače daje konjima, sve dok nije odlučeno da je on prejak. Čak i za konja.

2007: Martina Hingis je bila pozitivna na jedan metabolit kokaina, i to tokom Vimblodona. To je dovelo do dvogodišnje suspenzije. A godinu pre toga dobila je Laureusovu nagradu za najbolji povratak u svet sporta.

2009: Andre Agasi je je priznao da je konzumirao metamfetin.

- Jesam, šmrkao sam. Opustio bih se na kauču i razmišljao o reci Rubikon koju sam upravo prošao. Na momenat bih osetio žaljenje zbog učinjenog, a potom tugu. A onda je dolazio talas euforije koji je brisao svaku negativnu misao iz moje glave.

2016: Marija Šarapova je priznala da je koristila doping.

- Preuzimam punu odgovornost. Napravila sam grešku, izneverila navijače i sport. Ne želim da ovako završim karijeru.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Autorka podseća da postoje i drugi teniser koji su suspendovani zbog sličnih stvari i dodaje:

"Teniski mediji ne optužuju Đokovića za doping, naravno, prosto kažu da on postoji u sportu. Ali, kada je francuski Ekip 2005. javio da je Armstrong bio dopingovan kada je 1999. osvojio Tur de Frans, njegov odgovor je bio sličan kao Đokovićeva odbrana tenisa:

- Nažalost, lov na veštice se nastavlja. Taj članak nije ništa drugo nego tabloidno novinarstvo.

Sve dok te optužbe nisu konačno i dokazane.

Možda bi Đoković trebalo da razmisli o drugačijoj taktici kada brani svoj sport. On, svakako, ne bi voleo da se njegove reči mešaju sa onima koje je izgovorio najpoznatiji sportista umešan u doping skandal", piše "Vašington post".

NAŠ STAV

Slično kao i sa nedavniim optužbama da je seksista, i ovaj put su Đokovićeve reči izvučene iz konteksta. Na slične dokazane slučajeve ukazao je i "Gardijan" pitanjem "Da li je Đoković pratio konferenciju Marije Šarapove". Da Novak nije sam lično to prokomentarisao, pitanje bi bilo na mestu, a bilo bi naivno pomisliti da on ne zna o Agasiju, Mekinrou i Hingisovoj ono što su obelodanili celom svetu.

Ali kontekst je sledeći: Mari je pomenuo u svojoj izjavio kako se priča u teniskom svetu ko bi mogao da koristi doping, ne prejudicirajući ko bi to mogao da bude, i da je on sumnjao u neke od igrača sa kojima je igrao.

Novak se upravo na to nadovezao: o aktuelnim igračima, onima koji su sada na turu, nema konkretnih dokaza da je bilo dopinga.

A koji je vaš stav o ovom pitanju?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA