Sve o sukobu FIBA i Evrolige! Ko s kim ratuje i gde smo mi u toj priči!

FIBA je izgubila bitku, a čini se i rat, protiv udruženja klubova još 2000. godine kada su dozvolili da se formira nova privatna Evroliga

  • 2

Zaoštravanje sukoba između Svetske košarkaške federacije i Evrolige, pretnje Srbiji i još 14 zemalja da će biti izbačene sa Eurobasketa, i sa druge strane ultimatum da se klubovi opredele za FIBA takmičenje, donelo je mnogo nervoze i nedoumica u evropskoj košarci poslednjih dana.

>>> OZBILJAN PROBLEM ZA PARTIZAN: Savez zabranio nastup u Evrokupu!

Retko koji ljubitelj košarke, koji redovno prati ovaj sport, može da shvati u čemu je problem i šta je zapravo sukob između dve organizacije.

Pre neki dan je i FIBA svet podržala evropski ogranak i dala im dozvolu da slede svoju politiku ucene nacionalnih saveza. Takođe, procurela je informacija da je Španija već suspendovana sa Olimpijskih igara i sa Mundobasketa 2019. godine.

>>> EVROLIGA: Radonjić postaje kao Vujošević, Obradović, Ivković?

Pokušaćemo ovim tekstom da vam bar malo približimo čitavu situaciju.

RASKOL NASTAO 2000. GODINE

Problem u evropskoj košarci nastao je 2000. godine, kada je nekoliko ljudi iz Barselone odlučilo da formira Udruženje klubova Evrope (ULEB). Nezadovoljni odnosom FIBA prema klubovima, malim zaradama od TV prava i sponzora, rešili su da organizuju sopstvenu Evroligu. Na čelu je bio Đordi Bertomeu.

>>> FIBA ne priznaje ugovore klubova sa Evroligom

Organizacija je ubrzo formirana i pristupilo joj je veliki broj klubova, a zatim je u sezoni 2000/2001 organizovala prvu ULEB Evroligu.

SADA JE I ZVANIČNO: Beograd želi Fajnal-for Evrolige!

Nastupilo je 24 kluba, potpisan je ugovor sa Telefonikom i čak 15 TV stanica je otkupilo prava. Prva utakmica odigrana je između Olimpijakosa i Real Madrida. Kuriozitet je da su ta dva tima odigrala poslednje finale fajnal fora 2015. godine.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjuggral

Za to vreme FIBA je ostala zatečena iznenadom "izdajom" klubova i formirala je na brzaka svoju Suproligu kao pokušaj da ostane u igri. Zanimljivo je da je nekoliko najjačih evropskih klubova ostalo u FIBA Suproligi koja je imala 20 timova u dve grupe.

Pre svih tu su bili Makabi i Panatinaikos koji su igrali finale te sezone, kao i CSKA. 

>>> Todorić o problemu s FIBA: Partizan gleda samo svoj interes jer je ranije svaki put nadrljao

FIBA IZGUBILA BITKU SA KAPITALOM

Tu su bili još i Partizan, koji je tada na nagovor KSS prihvatio Suproligu umesto Evroligu i napravio veliku grešku koju plaća i danas, zatim Asvel, Montepaski, Alba, Slask, Lijetuvos Ritas, Split, Skavolini, Efes Pilsen, Bajer Leverkuzen, Iraklis, Planja. Dakle, mnogo klubova kojih više nema na evropskoj košarkaškoj mapi.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Bilo je jasno da se evropska košarka podelila na dva dela i da je onaj jači deo na strani ULEB-a koji je okupio: Real Madrid, Barselonu, Kinder, Olimpijakos, Taukeramiku, Cibonu, PAOK, ali imali su i debitanata u vidu Opel Skajlajners, Lugana,  Ovarense iz Portugala, London Tauers itd.

Te sezone Evropa je imala dva šampiona Makabija kao pobednika Suprolige i Kinder kao pobednika Evrolige.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Već sledeće sezone 2001/02 FIBA je izgubila bitku i ULEB Evroliga je preuzela sve najjače klubove i formirala je jedinstveno takmičenje. Osim toga, ULEB je uzeo i drugi nivo takmičenja, pa je organizovao u ULEB Kup..(današnji Evrokup)

FIBA je ostala na trećerazrednom takmičenju nazvanom Fiba Evročelendž gde su nastupali timovi najslabijeg kvaliteta.

Već 2004. godine FIBA i ULEB su potpisali 10 godišnji ugovor po kojem će udruženje klubova nositi ime Evroliga i organizovati takmičenje, a za uzvrat će plaćati FIBA 450.000 evra godišnje.

 Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Taj ugovor je trajao do 2014 godine kada je FIBA odlučila da ne želi više da radi pod tim uslovima i rešila da formira svoju Evroligu. Usledile su poruke nacionalnim savezima, klubovima da se priključe, ali je i Evroliga uzvratila udarac.

Osnovala je preduzeće EKA koja je postalo zvanični organizator takmičenja i koje je dalo bolju ponudu sa više novca za klubove od TV prava i sa skraćenom ligom od 16 klubova.

Foto: twitter/kkpartizan Foto: twitter/kkpartizan

Naravno, 11 najjačih klubova Evrope opredelilo se za firmu EKA i njihovu Evroligu, i dobili su licence na 10 godina, još  tri kluba biće šampioni svojih zemalja (trebalo bi ABA, VTB i nemačka Bundesliga), a preostala dva učesnika bi bili šampion Evrokupa i pobednik kvalifikacionog turnira.

FIBA je shvatila da je izgubila bitku za najjače ekipe i morala je da popusti, ali je pokušala da u svoju Ligu Šampiona, koja kreće na jesen, uvuče drugu garnituru klubova koji ne uspeju da uđu u 16 Evrolige.

Ali, i tu nije uspela jer su ti klubovi nekadašnji Evroligaši izabrali Evrokup, koji takođe organizuje udruženje EKA osnivač i ove Evrolige.

To je bila kap koja je prelila čašu u FIBA. Shvatili su da će njihova Liga šampiona okupiti opet trećerazrende klubove iz Rumunije, Mađarske, Finske, Bugarske, Austrije..i krenuli su u kontraudar.

Odlučili su da suspenduju zemlje sa Eurobasketa 2017 i Olimpijskih igara 2016, sve zemlje čiji klubovi prihvate da igraju Evrokup.

Tada je počela drama koja još uvek traje i pitajnje je ko zna kako će se završiti. Srpski klub Partizan je izabrao Evrokup, jer je procenio da će se samo tako vratiti jednog dana u Evroligu i nije ponovio grešku iz 2000. godine.

Ujedno Partizan ovime pomaže i Zvezdi koja se takođe opredelila za Evroligu, jer je sankcije FIBA ne ugrožavaju, ali treba misliti i na sledeće godine.

(Telegraf.rs)

 

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA