Zašto Barselona ima englesku zastavu na svom grbu? Priča o tome je neverovatna! (VIDEO) (FOTO)

Fenomenalna istorijska priča koja će vam otkriti tajnu grba katalonskog giganta

  • 5

Ako ste ljubitelj fudbalskog kluba Barselona sigurno ste zapazili da na grbu kluba ima u levom uglu zastava Engleske. Bela podloga sa crvnim krstom, a tu zastavu nose svi fudbalski klubovi Premijer lige na svom grbu.

Mnogi od vas nisu znali i ne znaju zbog čega je to tako i šta će ona uopšte na grbu katalonskog kluba.

>>> NOU KAMP NOU: Barselona predstavila čudo od stadiona! (VIDEO)

Ovo je objašnjenje i ono je fenomenalno.

Naime, jedan od najpoznatijih svetaca u hrišćanskom svetu Sveti Georgije je zaslužan za to. U Engleskoj ga zovu Sent Džordž, a u Kataloniji San Jordi (Đordi)

Poznato je da engleski klubovi u grbu imaju belu zastavu za crvenim krstom na njemu, kao simbol krstaških ratova, i kao nacionalnu zastavu zemlje, ali evo zašto se ta zastava nalazi i na grbu Barselone.

Printskrin: Youtube/FC Barcelona Printskrin: Youtube/FC Barcelona

Ispostavilo se da je Sent Džordž ili San Jordi svetac zaštitnik i Engleza i Katalonaca (ali i mnogih drugih naroda) još od vremena kada je bio grčki vojnik u Rimskoj legiji.

Priča ide ovako:

Nekada davno užasan znaj je terorisao stanovnike malog sela u Kataloniji koje se zvalo Montblank. Zmaj je napadao ljude i odnosio životinje sve dok nije ostala nijedna.

Da bi smirili bes Zmaja, stanovnici sela su odlučili da žrtvuju po jednog čoveka ili ženu svakog dana.

Jednoga dana stanovnici su odlučili da je red da se žrtvuje ćerka kralja, princeza. Taman kada se zmaj spremao da odnese princezu, pojavio se vitez San Jordi koji je na svom telu nosio belu odoru sa crvenim krstom.

Printskrin: Youtube/FC Barcelona Printskrin: Youtube/FC Barcelona

On je mačem ubio zmaja, a tamo gde je pala njegova krv izrastao je ružin grm. Od tada je u Kataloniji običaj da se ruže poklanjaju onima koje volite.

San Jordi ili Sent Džordž , a po naški Sveti Đorđe ili Georgije, je postao zaštitinik Katalonije i pečat njihovog identiteta.

Od tada je i bela podloga sa crvenim krstom bila simbor San Jordija zaštitnika pa su je i kasnije FK Barselona uvrstili u grb.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA