Oni ne odmaraju: Održana najbrutalnija trka u Srbiji (FOTO)

Pogledajte i najbolje fotografije sa nebeskog trčanja

  • 0

Veliki petak – 29. april, magla, kišno i tmurno vreme nisu nimalo smetale grupi od 130 trkača iz 5 zemalja koji su svoje sposobnosti oprobali na stazama od 25 i 56 km.

Obe trke, formata SkyTrail i UltraSkyMarathon, startovale su iz centra Ljubovije i vodile preko najlepših delova planine Bobije. Šumoviti predeli, malinjaci, pogled na omegu Drine, kanjon Trešnjice, beloglavi supovi, čista priroda i živopisna sela krase ove predele Azbukovice.

Foto: Promo/Skyrunning Serbia Foto: Promo/Skyrunning Serbia

JAČI OD MAGLE I BLATA

Magla je međutim, omogućila takmičarima da vide tik ispred sebe i dobro se koncentrišu na putokaze, markacije i stazu koja ih posle nekoliko kontrolnih punktova i osvežavajućih tačaka dovela do cilja kod Šumske kuće na Bobiji.

Foto: Promo/Skyrunning Serbia Foto: Promo/Skyrunning Serbia

Najbrži na stazi od 56 km sa novopostavljenim rekordom bio je Čarli Šarp, poznati trkač i trener iz Engleske, koji je stazu pretrčao za 5 sati i 8 minuta, 47 minuta brže nego prošlogodišnji pobednik Bojan Dulejan iz Srbije. Drugoplasirani Duško Momić pretrčao je za 5 sati i 40 minuta, dok je tri munuta nakon njega, kroz cilj prošao trećeplasirani Dušan Bazić.

Najbrža dama na stazi bila je Marina Nikolić sa vremenom od 7 sati i 13 minuta, drugoplasirana Katarina Pohlod (7:25) i Jelena Filipović trećeplasirana (08:01). Marina je takođe oborila rekord Sofije Arapović iz 2015 koja je istu stazu prešla za 7 sati i 47 minuta ali moramo naglasiti da su vremenski uslovi bili dosta teži prošle godine jer je temperatura bila preko 30 stepeni.

Foto: Promo/Skyrunning Serbia Foto: Promo/Skyrunning Serbia

Najbolji rezultat na stazi od 25 km kod muškaraca, ostvario je Kristijan Stošič sa vremenom od dva sata i 7 minuta. Drugo mesto zauzeo je Aleksandar Dimitrijević sa vremenom dva sata i 21 minut, dok je trećeplasirani bio Aleksandar Stajfer (2:23).

U ženskoj konkurenciji Nevena Rajković je napravila vrhunski rezultat i ubedljivo odnela pobedu istrčavši stazu za 2 sata i 56 minuta, što je 14 minuta brže od prošlogodišnjeg najboljeg vremena kod devojaka, gde moramo spomenuti i to da je bila plasirana u top 10 i u muškoj konkurenciji.

Sofija Arapović je istrčala stazu od 25 km za 3 sata i 17 minuta, dok je treće mesto na postolju zauzela Dragana Kurtović sa vremenom 3 sata i 47 minuta.

Foto: Promo/Skyrunning Serbia Foto: Promo/Skyrunning Serbia
Foto: Promo/Skyrunning Serbia Foto: Promo/Skyrunning Serbia

Skajraning asocijacija Srbije je po drugi put organizovala trku na ovom terenu što je ponovo rezultovalo velikom zainteresovanošču i zadovoljstvom takmičara i pored loših vremenskih uslova. Podršku za organizaciju trke pružile su Opština Ljubovija, Turistička organizacija i Kancelarija za mlade Ljubovija. Ne mala pomoć je bila i od meštana kao i velikog broja volontera iz cele Srbije. Ova manifestacija ima ogroman potencijal da postane brend zapadne Srbije kad je u pitanju aktivan turizam.

Sledeća destinacija trka Skajraning lige Srbije je Ibarski Kolašin, Garmin SkyStairs u Zubinom potoku i nezobilazna Via Ferata na Mokroj Gori 14. maja 2016.

Foto: Promo/Skyrunning Serbia Foto: Promo/Skyrunning Serbia

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA