Pakleni plan Kineza: Do 2020. godine žele da dominiraju svetskim fudbalom!

Predsednik najmnogoljudnije zemlje sveta Ksi Đinping, inače strastveni zaljubljenik u fudbal, doslovce je naredio da se izgradi 6.000 terena i 50.000 fudbalskih škola do 2020. godine

  • 1

Pokušajte da zamislite koliko vrhunskih igrača može da se dobije kada ubacite, recimo, 50 miliona dečaka kroz filter najboljih mogućih škola fudbala. 

Kina, zemlja sa galopirajućim ekonomskim i svakim drugim rastom, želi da postane supersila i u fudbalu, ali ne tako što će samo da uvozi najbolje iz ostatka sveta, već tako što će početi da fabrikuje svoje igrače, samim tim učiniti da nacionalni tim bude konkurentan na velikim takmičenjima.

>>> Kineski multimilionerski klubovi doživeli blamaže u azijskoj Ligi šampiona

Naime, predsednik najmnogoljudnije zemlje sveta Ksi Đinping, inače strastveni zaljubljenik u fudbal, doslovce je naredio da se izgradi 6000 terena i 50.000 fudbalskih škola do 2020. godine, kada će, prema procenama, Kina imati 20.000 fudbalskih centara i 70.000 sportskih centara čime bi postala nenadmašna sila u svetu po uslovima za trening igrača.

- Pre tri godine, nije ovako bilo kao što je sada - kaže za Bi-Bi-Si bivši selektor Engleske Sven Jeran Erikson, koji danas sedi na klupi Šangaja i dobro je upoznat sa prilikama u kineskom fudbalu.

- Fudbal je bio dobar, ali od ove sezone sve je "ludo", totalno "ludo".

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Za veliku ekspanziju fudbala u Kini najviše je zaslužna država, kaže Šveđanin, jer tako želi predsednik.

- Jedan od glavnih razloga što se sve ovo dešava je vlada Kine. Predsednik se lično zalaže da se fudbal forsira. Verujem da je zadovljan kako se razvija kineska liga, ali on želi da Kina, kao nacionalni tim, bude bolja.

O platežnoj moći kineskih klubova mogli smo svi da se uverimo prethodnih meseci kad su potrošili više novca nego najveći evropski klubovi za transfere igrača, čime je napravljen značajan korak ka još većoj popularnosti fudbala u toj zemlji, gde se, izvesno je, tek očekuje pravi fudbalski bum.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA