≫ 

Posle 40 godina otkrio je tajnu najčuvenijeg penala iz Beograda (VIDEO)

Za manje od mesec dana kreće Evropsko prvenstvo u Francuskoj, a ovo je jedna od najviše puta ispričanih priča sa prethodnih šampionata Starog kontinenta. Sada, iz novog ugla heroja te beogradske večeri 1976. godine

  • 3

Jedan jedini udarac, u pravo vreme i na pravom mestu, bio je dovoljan da Antonin Panjenka uđe u aleju besmrtnih velikana fudbala.

Za mesec dana navršiće se punih 40 godina od najčuvenijeg penala u istoriji fudbala u režiji tadašnjeg reprezentativca Čehoslovačke, koji je u finalu Evropskog prvenstva u Beogradu protiv Zapadne Nemačke, u penal ruletu, neobičnim udarcem sa "bele tačke" zapanjio fudbalski svet i savladao Sepa Majera.

>>> NIJE SANČEZ JEDINI: Sedam najboljih Panjenka penala u poslednjih 13 godina (VIDEO)

Bila je to revolucija u izvođenju penala. Inovacija. Nešto što do tada niko nikad nije probao. Ni sam Panjenka nije ni slutio da je tim potezom sebe stavio u fudbalske udžbenike, niti to da će takav penal dobiti ime po njemu. I dan danas, kada neko "bocne" loptu sa "kreča", kaže se da je izveo "panjenku".

Četiri decenije kasnije, Panjenka je pričao o tome kako se pripremao za udarac svog života.

- Počeo sam da ga vežbam dve godine pre tog Evropskog prvenstva - početak je Panjenkine priče o jednom od najupečatljivijih momenata u istoriji evropskih prvenstava.

Foto: GIPHY Foto: GIPHY

Dakle, dve godine vežbanja za samo jedan jedini udarac? Ali, vredelo je.

- Posle svakog treninga, ostajao bih poslednji sa golmanom da vežbam penale i slobodne udarce. Uvek smo igrali u opkladu, u čokoladu ili u novac, i to je počelo da me košta mnogo! Tako da sam se zapitao šta bih mogao da uradim da budem bolji - prisetio se Panjenka.

- Primetio sam da golmani čekaju do poslednjeg momenta pre šuta, a onda se bacaju u levu ili desnu stranu. Takođe, bilo mi je jasno da ako šutnem jako po sredini uspeće da odbrane nogom. Ali, ako slabije udarim po lopti, a golman se baci u stranu, onda nema šanse da je zaustavi.

I tako je nastala ideja. Trebalo je samo sprovesti u delo.

- Posle toga sam taj udarac konstantno uvežbavao, a kasnije ga izvodio na prijateljskim utakmicama, u Češkoj ligi i, naravno, u finalu Evropskog prvenstva. Mislim da sam taj udarac izveo četiri puta pre nego što sam na isti način savladao Majera u Beogradu.

TOP 10 Panenka golova.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Звезда

    17. maj 2016 | 12:58

    Ако је Пањенка открио ово, онда је Пикси открио давање голова из корнера. Поготово се тога могу сетити старији гробари на њиховом лаворчету. Каква голчина, а гробари гледају, не знају какав их је теледириговани пројектил погодио.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA