≫ 

Telegraf na Rolan Garosu: Bili smo na Novakovom rođendanu i prošli antiterorističke provere

Istražili smo kakve su bezbednosne provere protiv terorizma na Rolan Garosu, a bili smo gosti i najboljeg tenisera sveta

  • 0

Prvi dan Rolan Garosa obeležili su rođendan Novaka Đokovića i dosadna kiša, koja je poremetila program. Proverili smo i kakva je bezbednosna provera kada je u pitanju suzbijanje mogućih terorističkih napada i nismo oduševljeni.

Specijalno za Telegraf iz Pariza, Vuk Brajović

Početak ovogodišnjeg Rolan Garosa još jednom prolazi u znaku kiše. Organizator i igrači strahuju da će veoma nepovoljna vremenska prognoza uticati na to da se brojni mečevi pomere za nove termine. To uvek izazove mali haos i negodovanje učesnika na jedinom preostalom Grend Slem turniru koji nema noćni program, instalirane reflektore, niti krov na centralnom terenu.

Ipak, Francuzi ostaju verni ovoj tradiciji, uz redovne najave da će se promene videti i osetiti uskoro.

Ono što bi trebalo da bude najveća promena u protokolu ove godine – izazvana je nedavnim zbivanjima u klubu Bataklan, ispred Stad de Fransa, u Briselu – a svakako pojačana strepnjom da isti razlog – terorizam – stoji iza još uvek misterioznog pada aviona Edžipt Era.

Foto: Guliver/Julian Finney/Getty Images Foto: Guliver/Julian Finney/Getty Images

PROVERILI SMO NA LICU MESTA KAKVA JE BEZBEDNOSNA PROVERA

Ipak, utisak sa lica mesta je da su primenjene dodatne mere na lokaciji čija je osnovna postavka za ovakve specijalne okolnosti veoma nepovoljna – skoro beznačajne. Dug špalir posetilaca – što u tranzitu od metroa i parkinga, što u samim redovima za karte i ulazak u centar – proverava se na usputnim punktovima veoma površno.

Posetioci su zamoljeni da “otkopčaju jakne” dok se kreću ka ulazu, da bi zatim bili provereni na nošenje eksplozivnih sredstava samo kontrolom uz ručni detektor.

Na samom ulazu je kontrola nešto detaljnija (još jedan ručni sken i pregled torbi), ali je to – to, što se tiče bezbednosnih mera za posetioce.

Nada je svih prisutnih da tenis ipak nije povod da se niz spomenutih nemilih događaja nastavi i u Bulonjskoj šumi, jer su primenjeni mehanizmi za događaj visokog rizika ovog nivoa ipak više namenjeni minimiziranju posledica – nego prevenciji da se neki novi napad na posetioce odigra na ovom potezu.

Foto: Vuk Brajović Foto: Vuk Brajović

ROĐENDANSKA PROSLAVA NOVAKA ĐOKOVIĆA

Osim kiše i bezbednosti, tema prvog jutra takmičenja na otvorenom šampionatu Francuske je svakako rođendanska mini-proslava Novaka Đokovića, uz još jedno izdanje bezglutenske torte.

Prigodno ukrašena teniskim motivima, “smazana” je za tili čas od strane predstavnika medija, naviknutih na predusretljvost našeg asa – od milošte nazvanog “Čoković” zbog njegove prakse da proslavlja trofeje uz deljenje raznih poslastica pripadnicima “sedme sile”.

S obzirom na prikazan tenis na prethodna dva Mastersa na sljaci, sva je prilika da će se minjoni deliti i u Medijskom centru stadiona “Filip Šatrije”.

Foto: Guliver/Julian Finney/Getty Images Foto: Guliver/Julian Finney/Getty Images

U nedelju je nekoliko srpskih predstavnika na terenu u slučaju da se odigra po planu. Biće prava “poslastica” za ljubitelje  muškog tenisa iz Srbije – jer se očekuju nastupi Viktora Troickog, Janka Tipsarevića, Lasla Đerea u mečevim sa protivnicima čija forma na šljaci i inače je dosta oscilirala u poslednje vreme.

Ponedeljak je dan kada su na programu mečevi Ane i Jelene, i početak Novakove kampanje da uzme jedini preostali Grend Slem koji mu nedostaje u pohodu ka ultimativnom cilju karijere – osvajanju “barem” 18 titula ovog ranga.

Mečeve sa Rolan Garosa možete da pratite uživo na daljinac.telegraf.rs.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA