SAMO ZA KLADIONIČARE: Australijski fudbal objašnjen u 5-minutnom klipu (VIDEO)

Teren je ovalan, lopta je jajasta i ako misliš da trčiš sa njom moraš da je tapneš na svakih 16 jardi, postoje četvrtine od po 20 minuta plus nadoknada, i prosečan ukupan broj poena po meču je skoro 200. Obratite pažnju na ovaj sport, možda vam donese pare

  • 1

Australijski fudbal mnogima zvuči kao sport koji predstavlja neku besmislenu varijaciju američkog fudbala, koja nema veze sa sportom koji mi zovemo fudbalom. Na tržištu ima previše "fudbala" i nijedan u globalu ne može da se meri sa "našom" varijantom, jel tako?

Najpopularniji sport na najmanjem kontinentu na svetu ima malo veze sa američkim imenjakom već više sa ragbijem, no, sa druge strane, sve kad se sabere, i od njega je podjednako udaljen.

Prvo, teren je ovalan. Da, dobro ste čuli, ovalan; drugim rečima, jajast je, što je drugačije od svih drugih velikih sportova sa loptom gde su tereni uglavnom pravougaoni. Drugo, teren je više nego dvostruko veći od fudbalskog, skoro trostruko veći od onog u američkom fudbalu, a o dvoranskim sportovima da ne pričamo.

Lopta je kao ragbijska, jajasta, a u svakom timu postoji 18 igrača na terenu dok su četvorica na klupi; njihove visine variraju u zavisnosti od toga šta igraju, ali neki su niski a drugi su kao košarkaši. Igra počinje na centru odbijanjem lopte od zemlju, pa kud ode i ko je dohvati - njegova je.

Lopta može da se pomera na tri načina: 1) trčanjem, s tim što igrač mora je tapne o zemlju na svakih 16 jardi (ne zaboravite kakvog je oblika lopta i koliko je to teško); 2) korišćenjem pesnice da je baciš napred i dodaš saigraču; 3) i naravno šutiranjem.

Ako lopta koju igrač želi da uhvati ide nešto više iznad njega pa mora skoči, dozvoljeno da se posluži leđima protivničkog igrača da bi se odbacio što je više moguće u vazduh. Ako igrač loptu uhvati u vazduhu, može da nastavi dalje ili da stane i da šutira ka golu bez ometanja, drugim rečima, kao slobodan udarac.

Igrač može da startuje protivnika, ali start ne sme da ide ni previsoko ni prenisko: mora da bude između ramena i kolena.

Gol vredi šest poena ako loptu ubaciš kroz dve centralne stative; ako pogodiš centralnu stativu ili ako loptu pošalješ između jedne od dve centralne stative i jedne sporedne koje se nalaze sa obe strane centralnih, to vredi jedan poen.

Razumljivo je da ukupan broj poena na meču australijskog fudbala ide skoro do 200, što je više nego broj poena na košarkaškom meču.

Ne postoji ofsajd; naravno, postoje različite pozicije, pa tako imamo odbranu, vezni red i navalu.

Igraju se četiri četvrtine od po 20 minuta, ali postoji nadoknada vremena koja može da potraje i čitavih 10 minuta.

U Australijskoj fudbalskog ligi igra 18 profesionalnih timova, a prosečna poseta je ogromna: kada se sve državne lige u svim sportovima na svetu uzmu u obzir, poseta u AFL je četvrta na svetu!

Svaki tim igra 22 utakmice tokom regularnog dela sezone; osam najbolje plasiranih ide u plejof (Australijanci kažu "finale"), a dva na kraju dolaze do Velikog finala koje se uvek igra na "Melburnskom kriketskom zemljištu", ako nam dozvolite da posrbimo naziv "Melburn Cricket Ground", koje prima 100.000 gledalaca (uvek je puno).

Tim koji pobedi dobija titulu "premijera".

(O. Š.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA