≫ 

DESNI KROŠE KOJI JE PROMENIO SVET: Zbog ove borbe u džungli Alija će pamtiti za sva vremena (VIDEO)

Ali je 1974. već imao 32 godine i nije bio favorit protiv mlađeg i snažnijeg Formana *Ipak, tada je pokazao svu moć tehnike i taktike, i legendarnim nokautom upisao sebe u istoriju sporta

  • 5

Srmt Muhameda Alija oživela je legendu na njegov lik i delo. Iza sebe ostavio legendarno ime i nasleđe koje nikada neće biti zaboravljeno. Zbog koje će zauvek biti upamćen u istoriji čovečanstva, ne samo sporta.

>>> UMRO JE MUHAMED ALI: Svet je ostao bez najveće sportske legende!

Jedna od njegovih čuvenih borbi, koja će takođe nositi epitet legendarne jeste čuvena ''Grmljavina u džungli'' u kojoj je nokautirao Džordža Formana, jednog od najžešćih udarača teške kategorije u istoriji boksa i tadašnjeg šampiona.

Bio je to jedan od najupečatjivijih momenata u istoriji boksa. Momenat kada desnim krošeom Ali šalje Formana u carstvo snova, a sebe uzdiže na postolje jedne od najvećih legendi svih vremena.

>>> MENJAO JE IME DVA PUTA, BIO JE ČLAN MISTIČNE SEKTE: Ovo su 5 STVARI koje niste znali o MUHAMEDU ALIJU

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Borba se održala u Kinšasi, glavnom gradu tadašnjeg Zaira. Ali je u osmoj rundi izveo efektnu kombinaciju udaraca, da bi u desnim krošeom nokautirao dotadašnjeg šampiona i poslao ga na pod.

Plesao je kao leptir, i ubo kao pčela. Posle tog uboda, podizanja za Formana nije bilo.

>>> PRIČAO JE ''BOLJI SAM OD MUHAMEDA ALIJA'': Ovako je Mejveder reagovao na smrt legende boksa (VIDEO)

Pre meča Forman je važio za apsolutnog favorita. Do te borbe sa Alijem imao je 40 borbi i sve pobede, a od toga 37 nokautom u prve tri runde. Do meča sa Alijem nokautirao je oba njegova najveća rivala - Kena Nortona i Džoa Frejzera.

Ali je tada imao već 32 godine, izgubio je na brzini, dok je Forman bio na vrhuncu sa 25 godina.

Muhamed Ali je bio miljenik publike, naročito jer se godinama borio za prava crne rase.

>>> BOG JE DOŠAO PO SVOG ŠAMPIONA: Evo kako se MAJK TAJSON oprostio od MUHAMEDA ALIJA

Prvu rundu Ali je počeo veoma agresivno i neubičajeno za njega. Forman se vratio krajem runde i zadao nekoliko jakih udaraca. Aliju je već tada postalo jasno da će morati da mjenja taktiku. U tome se i ogleda veličina najvećih sportista.

Druga runda je počela krajnje neočekivano, kako za Alijevog trenera Andjela Dandija, tako i za sve ljubitelje koji su posmatrali meč. Dandi je posle meča izjavio da uopšte nije imao predstavu šta Ali radi, i da su se način na koji je boksovao u potpunosti razlikovao od dogovorenog.

Ali se naslonio na konopce, pokrio rukama lice i telo. Bez pokušaja da uzvrati Formanu, prepustio se njegovim udarcima. U isto vreme je, kada bi se našli u klinču, činio sve ne bi li što više umorio protivnika, i to tako što se iz runde u rundu naslanjao na njega svom težinom, vukao ga za vrat i glavu, i u potpunosti je uspeo u tome.

Ali je primao udarce, uglavnom preko ruku i po telu i čuvao je snagu koliko god to bilo moguće, a rvanjem je sve više umarao Formana.

Mnogo interesantnije su reči koje bi govorio Formanu u klinču ''Govorili su mi da znaš da udariš Džordže'' i ''Rekli su mi da udaraš jako kao Džo Luis''.

Tek povremeno bi Ali zadao kombinaciju udaraca i ponovo se vraćao u konopce i prepuštao Formanu inicijativu. I tako do 8. runde...

Forman je tada već jedva stajao na nogama. Izmoren do maksimuma Alijevom tehnikom i naduvenog lica od njegovih povremenih, ali hirurški preciznih kombinacija. Ali prvo udara levom, onda desnom. Ostalo je istorija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA