≫ 

ZNATE LI PRIČU O "SRPSKIM DEČACIMA"? Britanci ih slave, a Srbija?

Prošao je čitav vek od kada je grupa srpskih mladića, u bekstvu od strahota Prvog svetskog rata, završila u Škotskoj i tamo ostavrila snove koje nisu mogli u svojoj zemlji

  • 5

Od užasa Prvog svetskog rata grupa dečaka iz Srbije spas je pronašla na Britanskom ostrvu. Ovo je priča o njima.

Sto godina kasnije potomci srpskih izbeglica okupiće se u prestonici škotske Edinburgu, na mestu gde su njihovi preci počeli jedan sasvim novi život zahvaljujući školi "Džordž Heriot" koja ih je uzela pod svoje okrilje.

Dečaci i mladići, starosti od 12 do 27 godina, obreli su se u pomenutoj ustanovi 1916. godine, a ostatak njihovih sapatnika koji je utekao pred nemačkim kuršumima, pronašao je utočište u Glazgovu, Dandiju i Aberdinu.

Njihova sudbina je neverovatna priča. Britanija ih danas pamti kao "Srpske dečake". O njima, vek posle, piše ugledni "BBC".

A Srbija?

U vreme najvećeg stradanja srpskog naroda ovi mladići su spletom srećnih okolnosti uspeli da nađu izlaz iz zemlje i krenu ka nepoznatom. Verovali su da je to sloboda. Škotska im je pružila šansu da život krenu ispočetka. Prvih 10 ih je stiglo na železničku stanicu u Edinburgu u avgustu 1916. godine - nedugo pre početka nove školske godine.

Foto: george-heriots.com Foto: george-heriots.com

Istoričar Luis Miler, koji je dobar deo karijere posvetio "Srpskim dečacima", kaže da su ti momci preživeli nezamisliv horor i jedva da su znali reč engleskog kada su došli.

- Škola ih je zbrinula i velikodušno su ih prihvatili građani Edinburga tokom ratnih godina sve dok ponovo nisu bili u mogućnosti da se vrate onome što je ostalo od njihovih kuća u domovini - kaže Miler.

U "Džordž Heriot" školi proveli su tri godine i za to kratko vreme postali su poznati širom Britanskog ostrva. Neki od njih su se isticali učenjem, ali su zauvek ostali upamćeni kao sjajan ragbi tim.

- Ti momci, koji nikad pre toga nisu igrali ragbi, usvojili su igru i pokazali neverovatan i neočekivan talenat. Nekolicina njih je bila dovoljno dobra da igra u tadašnjem najvišem rangu, zajedno sa škotskim reprezentativcima poput Daniela Drisdejla - objašnjava Miler uspon srpskih momaka.

Foto: george-heriots.com Foto: george-heriots.com

Naravno, nije dugo prošlo dok im nije palo na pamet da oforme prvu srpsku ragbi reprezentaciju koja je igrala 1918. godine u gradu Inevrlitu.

Po povratku u Srbiju zvanično su osnovali nacionalni ragbi tim.

Mnogi od članova ragbi tima su u godinama koje su usledile postali uspešni u onome čime su se bavili, uživajući u ostatku života nijednog trenutka ne zaboravljajući Škotsku i školu "Džordž Heriot", sa kojom su, dok nisu otišli Bogu na istinu, bili u stalnom kontaktu.

Njihovi naslednici rasuti po celom svetu ovih dana okupiće se u Edinburgu kako bi odali počast "Srpskim dečacima" koje je Britanija otrgla od zaborava.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ???

    4. jun 2016 | 17:30

    Dok su ostala Srpska deca ginula preko Albanije i na Solunskom frontu, njima je za to vreme padalo na pamet da igraju ragbi. Ma divno.

  • zile

    4. jun 2016 | 17:57

    Sigurno deca siromasnog sloja,seljaka,radnika...

  • LG

    4. jun 2016 | 19:48

    Zasto nisu primali srpske djecake iz ovog posljednjeg rata?Kad se samo sjetim Tonija Blera,gad.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA