Zaveštanje Ranka Žeravice

Nova knjiga o legendarnom košarkaškom treneru koja govori o njegovom uticaju na razvoj košarke u Srbiji

  • 2

Da je Ranko Žeravica, proslavljeni košarkaški trener bio i ostao svetska avangarda potvrđuju mnogi koji danas sa ponos pričaju o svom sugrađaninu iz Novog Miloševa koji je postao sinonim za jugoslovensku košarku.

>>> Dobrodošli u halu sportova Ranko Žeravica! (FOTO)

Tim povodom i u znak sećanja na njegov lik i delo, u Kikindi je održana Svečana akademija koja je okupila Rankove bliske prijatelje i saradnike.

Ime Ranka Žeravice ne samo da će ostati upisano u sportske anale ovoga sporta, od ove godine i mini basket koji se za vikend održava u hali „Jezero“ poneće ime slavnog trenera.

U čast i sećanje na Ranka Žeravicu u Gradskoj upravi u Kikindi predstavljena je treća po redu knjiga o ovom srpskom treneru koja nosi naziv „Zaveštenje Ranka Žeravice“ autora Milutina Lute Pavlovića, koji je bio i Rankov veliki prijatelj:

- Ranko je bio vodeća ličnost u našoj „bosonogoj „ košarci. Kažem „bosonogoj“ jer smo bukvalno igrali bosi na terenima kikindske gimnazije koja je imala velikog udela u formiranju Rankove ličnosti.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

 

On je košarku razvijao na jedan autohton način. Košarka je za njega bila filozofija, koju je razvijao na svojstven način, davao je svoj pečat, kreaciju i slobodu.

Milutin Pavlović,autor knjiga o Ranku Žeravici, kaže da nismo dovoljno svesni koliko je njegovo ime značajno u svetskoj košarci:

-Ranko je u više od 23 zemlje držao predavanja. Bio je Žeravica svetske košarke, gde god se pojavljivao imao je ideje. Amerika danas igra njegovu košarku, istakao je za Telegraf autor knjige.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

O Ranku Žeravici, pažljivo je govorio i Božidar Maljković koji je sarađivao sa Žeravicom.

-Imao sam sreću da radim sa trenerom Žeravicom i sa profesorom Nikolićem. Žeravica je bio Dositej Obradović naše košarke, mnoge je opismenio. U staroj Jugoslaviji imao je takvu mrežu ljudi da je u bilo koje doba dana i noći, mogao bilo koga u bilo kom delu sveta, da pozove ukoliko su mu bile potrebne informacije o nekom igraču. Do poslednjeg dana pratio je košarkaške utakmice od Argentine do Srbije.

Gradonačelnik Kikinde Pavle Markov, sa ponosom je istakao da je Ranko Žeravica podigao košarku na svetski nivo.

-Ime i prezime Ranka Žeravice sa ponosom će se čuvati u našem gradu, sa poštovanjem ćemo se odnositi prema njegovom liku i delu, istakao je Markov. Autor knjiga o Ranku Žeravici, Milutin Luta Pavlović, ističe da je Ranko stalno i svugde spominjao svoje rodno Miloševo.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

-Često je dolazio u svoj rodni kraj, nakon samo jednog dana provedenog u svom rodnom kraju, Žeravica je potpuno oporavljen dolazio i nastavljao sa radom.

-Miloševo je bilo sva njegova snaga i energija, ali i inspiracija, istakak je trener Maljković koji je dugo godina sarađivao sa Žeravicom.

Ranko Žeravica rođen je 17.novembra 1929.godine, umro je 29.oktobra 2015.godine u Beogradu.Ranko Žeravica je reprezentaciju Jugoslavije vodio do zlata na

Olimpijskim igrama (1980), Svetskom prvenstvu (1970), do srebra na Igrama 1968, Mundobasketu 1967 i Eurobasketima 1969 i 1971, odnosno do bronze na Svetskom prvenstvu 1982. godine.

Prvi trener Crvene zvezde bio je 80-ih godina i rekorder je po broju pobeda sa 170 trijumfa na 272 utakmice. O njegovom liku i delu govoriće mnogi, a o tome koliko je Žeravica voleo svoje Miloševo i Kikindu, znaju samo oni koji kažu da je najsretniji bio kada je dolazio u svoj rodni grad, zato će Kikinda i Kikinđani sa ponosom isticati da je Ranko Žeravica bio i ostao naš.

(Dragana Starčević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA