≫ 

Mađari dali gol na EP posle 44 godine i dobili jedan od najvećih derbija 20. veka (FOTO) (VIDEO)

Salaj načeo Austriju na isteku sata igre, a Stiber ih dotukao u finišu. Srbin Aleksandar Dragović dobio crveni karton u 66. minutu

  • 14

Franc Jozef bi danas verovatno rekao ''Momci, protiv koga igramo'' kada bi na papiru video imena fudbalskih reprezentacija Austrije i Mađarske, jer su ove zemlje zajedno činile zemlju kojom je on vladao - Austrougarsku.

Otuda i ne čudi čak 138 međusobnih duela ova dva tima, a ovaj poslednji je završen neočekivanom pobedom Mađarske na Evropskom prvenstvu u Francuskoj rezultatom 2:0 (0:0). Kažemo neočekivane, pošto Austrijanci nisu izgubili nijedan meč u prethodnim kvalifikacijama.

Strelci golova za Mađare na EP, posle 44 godine, bili su napadač Hanovera Adam Salaj u 63. minutu i vezista Nirnberga Zoltan Stiber u 88. minutu, dok su Austrijanci već u 66. ostali bez isključenog Aleksandra Dragovića. Tada je bilo jasno da će favorit teško i do boda...

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug
Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug
Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug
Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug
Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Prvi meč su odigrali 12. oktobra 1902. godine i Austijanci su slavili 5:0. Skor je apsolutno na njihovoj strani - 66 pobeda i 40 poraza, ali to im ništa ne znači jer nisu uspeli da dobiju Mađare još od 1996. godine. Od tada su odigrali pet mečeva, uključujući i ovaj, a Mađarska ima skor 4-1.

Stativa Alabe i šut Januzovića su jedino vredno pomena što se tiče austrijske reprezentacije u prvom poluvremenu. Levi bek Bajerna, koji za nacionalni tim igra u sredini, umalo nije postigao gol već u 2. minutu.

>>> Mateus je prošlost - novi rekorder EP je Gabor Kiralji (FOTO)

Junuzović je pak pripretio Kiraljiju u 36. minutu, ali se rekorder EP odlično bacio i paradom sačuvao svoj gol. Da, dobro ste pročitali - Kiralji je sa 40 godina i 75 dana postao najstariji učesnik šampionata Starog kontinenta.

Pored toga, Kiralji je upisao svoj 104. nastup za nacionalni tim. Zanimljivo debitovao je 1998. godine upravo protiv Austrije. I tada je nosio trenerku po kojoj je postao prepoznatljiv.

Svoju jedinu i najbolji priliku u prvom poluvremenu Mađari su imali u 43. minutu, kada se iskusni Džudžak ubacio sa desne strane, ali traljavo šutirao.

Džudžak je prvi zapretio i u drugom delu kada je u 53. minutu opalio ''bombu'' sa 25 metara. Almer je sjajno reagovao, ali 10 minuta kasnije ništa nije mogao da učini. Mađari su poveli preko Salaja koji se odlično snašao u petercu.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Da nesreća nikada ne ide sama videlo se samo tri minuta kasnije kada je Austrijancima poništen gol, a već nekoliko sekundi kasnije ostali su bez isključenog Dragovića. Drugi žuti, odnosno crveni karton, posle starta u kaznenom prostoru Mađara. U tom momentu Hintereger je zatresao mrežu Kiraljija, ali je, naravno, poništen zbog pomenutog prekršaja.

Austrija nije postojala od tog 66. minuta. Protivnik je preuzeo inicijativu, leteli su po terenu i konstantno ugrožavali austrijski gol. Kruna dobre igre stigla je u finišu kada je Gera izbacio Stibera jedna na jedan sa Almerom, a vezista Nirnberga je samo bocnuo loptu za 2:o i prva tri boda.

Sjajan način da se vratite na EURO posle 44 godine...

AUSTRIJA - MAĐARSKA 0:2

(Salaj 63, Stiber 88)

Austrija: Almer, Klajn, Fuks, Dragović, Hintereger, Alaba, Baumgartlinger, Harnik (Šop 78), Junuzović (Salicer 59), Arnautović, Janko (Okoti 65)

Mađarska: Kiralji, Fiola, Kadar, Guzmic, Lang, Gera, Nemet (Pinter 89), Nagi, Klajnhesler (Stiber 88), Dudžak, Salaj (Priskin 69)

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA