U ovoj staroj kući rađaju se Barsini velikani: Priča o farmi koja je promenila fudbal! (FOTO) (VIDEO)

Kuća "La Masia", što na katalonskom znači "Farma", sagrađena je 1702. godine, a 1979. je kupljena od strane FK Barselona, nakon inicijative Johana Krojfa da se promeni pristup omladinskom pogonu. Iz nje su izašli najbolji fudbaleri sveta današnjice, uključujući i Mesija

  • 0
La Masja, FK Barselona La Masija, kuća sagrađena 1702. godine, na slici iz 1925. godine. FK Barselona ju kupila 1979, i sve do 2011. u njoj je bila smeštena slavna omladinska škola ovog kluba. Foto: Wikimedia Commons/Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya

"La Masia de Can Planes", odnosno skraćeno "La Masia", što na katalonskom znači "Farma", stara je kuća koja se nalazi u Barseloni, a koja je trideset godina bila centar omladinske fudbalske škole FK Barselone, tako da je postala sinonim za nju.

Kuća La Masija, kako ćemo je mi u nastavku teksta jednostavno zvati, nalazi se u gradskom distriktu Les Korts, nedaleko od stadiona Kamp Nou, u kući sagrađenoj 1702. godine a koju je klub pazario 1979. nakon inicijative Johana Krojfa da se promeni pristup omladinskoj školi.

U periodu od 1979. do 2011. godine, 503 dečaka napustilo je svoje domove i došlo da živi, školuje se i trenira u La Masiji; polovina ih je bila iz Katalonije, na drugom mestu iz ostatka Španije, ali i iz drugih krajeva sveta. Od toga, preko 40 ih je završilo u prvom timu Barselone.

Kuća La Masija, u kojoj je bila smeštena omladinska škola FK Barselone, na slici iz maja 2011. Foto: Wikimedia Commons/MARIA ROSA FERRE Kuća La Masija, u kojoj je bila smeštena omladinska škola FK Barselone, na slici iz maja 2011. Foto: Wikimedia Commons/MARIA ROSA FERRE

Prvobitna La Masija (o tome gde je sada, pričaćemo na kraju) u svakom je trenutku imala 60 igrača, od toga 10 u samoj kući, dok je ostatak ili živeo u sobama na stadionu ili su se njihovi roditelji sami brinuli o smeštaju (ovo je bio slučaj sa Mesijem, koji je živeo sa ocem u iznajmljenom stanu).

Ovakav pristup je donekle smanjivao troškove, ali je La Masija svejedno bila i ostala najskuplja fudbalska akademija u Evropi, budući da njeno održavanje košta pet miliona evra godišnje.

JOHAN KROJF, NAJVEĆI TRENER IKADA? Kako je Leteći Holanđanin u Barsi izvršio revoluciju fudbalske igre (FOTO)

Nisu svi igrači u školi fudbala ujedno bili i u La Masiji kao kući, već samo najbolji; godišnje u Barsinu školu pokuša da uđe oko 1.000 dečaka, a samo se 200 najboljih primi. Pored toga, i sama Barsa traži talente: 15 skauta vršlja po Kataloniji uzduž i popreko, 15 po ostatku Španije, i još deset po ostatku sveta.

Gvardiola je reorganizovao sistem preko koga mladić napreduje do prvog tima. Prvo se kao omladinac rotira u-i-iz Barselone B (koja je glavni klupski mladi tim); potom postaje standardan u Barseloni B, i stavlja mu se do znanja koliko je važan i šta se od njega očekuje; konačno, određen je kao ključni igrač Barselone B, daje mu se kapitenska traka, i stavlja mu se do znanja da će biti pozvan u prvi tim.

Dugo je La Masija bila van radara javnosti, ne zato što je bila tajno postrojenje već zato što je bilo potrebno vreme da njena filozofija dođe do izražaja; posebno je na to uticala generacija 1987. godišta koja je donela takve igrače kao što su Sesk Fabregas, Đerar Pike, Pedro i, naravno, Lionel Mesi. Pre toga su došli Ćavi i Inijesta.

Čak ni sami Katalonci nisu verovali preterano u to da je moguće sa sopstvenim omladinskim pogonom napraviti čudo: kada je Luj van Gal 2000. godine javno obznanio svoj san da Barsa osvoji Ligu šampiona sa 11 sopstvenih fudbalera, čitava sportska javnost grada Barselone ga je ismejala; svi su začepili kada je klub počeo da osvaja titule prvaka Evrope sa ponekad i osam domaćih igrača.

Ono što La Masiju i Barseloninu omladinsku školu generalno izdvaja od ostalih jeste činjenica da na desetine trenera i mladića rade složno na stvaranju "jedne filozofije, jednog mentaliteta, od dna do vrha kluba", kako kaže bivši tehnički direktor katalonskog giganta Pep Segura.

KAKO JE NASTALA BARSA: I zašto su boje FK Barselona drugačije od boja Katalonije? (FOTO)

To znači totalni fudbal - dakle, kretanje u fluidnim formacijama, gde igrači brzo mogu da menjaju svoje pozicije - pomešan sa onom već čuvenom igrom "tika-taka".

Insistiranje na ovome, na svim nivoima razvoja igrača, rezultiralo je Barsinom dominacijom u poslednjoj deceniji, u kojoj su osvojili četiri Lige šampiona i osam titula prvaka Španije.

Sportski grad "Žoan Gamper", kompleks na površini od 14 hektara imenovan u čast osnivača FK Barselone, u koji se iz La Masije preselila omladinska škola FK Barselone. Foto: Wikimedia Commons/Jordiferrer Sportski grad "Žoan Gamper", kompleks na površini od 14 hektara imenovan u čast osnivača FK Barselone, u koji se iz La Masije preselila omladinska škola FK Barselone. Foto: Wikimedia Commons/Jordiferrer

I ne samo Barsinom dominacijom; Španija je osvojila Svetsko prvenstvo i dva Evropska praktično sa njima: u finalu SP u Južnoj Africi, u prvoj postavi ove reprezentacije, bilo je čak osam Barsinih igrača, od čega je sedam bilo baš iz La Masije. To je rekord sam po sebi.

La Masija se 2011. godine preselila u novi, moderni kompleks izgrađen na površini od 14 hektara, koji je nazvan Sportski grad "Žoan Gamper", u čast Švajcarca i zaljubljenika u Kataloniju, koji je osnovao FK Barselonu.

Ovaj novi kompleks nalazi se nekoliko kilometara udaljen od stadiona Kamp Nou i prima daleko više mladića nego prvobitna La Masija: sada tu može da živi 80-120 budućih asova.

(O. Š.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA