VELIKA PRIČA: Zašto svi beže od toga da nose zastavu Srbije u Riju?

Postoji opravdan razlog zbog čega bi nošenje zastave na otvaranju Igara mogao da bude potencijalni problem za barjaktara

  • 28

Nositi zastavu svoje zemlje na Olimpijskim igrama je trenutak koji, bez dileme, budi najjača patriotska osećanja kod barjaktara. Nema tog sportiste koji bi odbio takvu čast.

Ili, ipak ima?

>>> Ivana Španović carski odgovorila na pitanje da li zaslužuje da nosi zastavu Srbije u Riju (VIDEO)

U Srbiji se odjednom povela živa debata oko toga ko bi trebalo da ponese zastavu na otvaranju Igara u Riju od trenutka kada je Novak Đoković prepustio tu čast drugom, jer je on, kako je obrazložio, već nosio srpsku trobojku u Londonu.

- Ne znam kako se sada bira, ali ukoliko budem izabran, neću to prihvatiti, mogu to već sada da kažem. Već sam imao tu čast u Londonu, smatram da je korektno da neko drugi ove godine oseti tu čast, to je moj stav - rekao je nedavno Đoković.

Od tada traje licitacija ko bi trebalo da ponese zastavu.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

I bez Novaka Srbija, naravno, ima veliki broj kandidata za barjaktara, ali ono što je interesantno i pomalo zagonetno u celoj priči, je da najveći favoriti za tu ulogu, kao po pravilu biraju drugog.

Tako imamo sledeću situaciju: da Novak Đoković prepušta to nekom drugom, da Ivana Maksimović predlaže Ivanu Španović, a Ivana Španović predlaže Milicu Mandić.

>>> Ivana bira Ivanu za barjaktara u Riju!

Zapitali smo se zašto beže od tog čina najvećeg ponosa kao đavo od krsta. Razlog, za koji čvrsto verujemo da leži iza njihovog odbijanja, je, reklo bi se, potpuno opravdan.

Naime, od raspada bivše države samo je jedan od ukupno pet nosilaca zastave na otvaranju osvojio medalju na olimpijskim igrama!

U pitanju je Vanja Grbić, koji je 2000. godine sa odbojkašima došao do zlata.

Pre njega, 1996. godine, Igor Milanović je predvodio našu delegaciju, a te godine vaterpolisti nisu osvojili medalju, kao ni posle toga Bodiroga (2000), Jasna Šekarić (2008) i Novak Đoković (2012).

Dakle, ko se lati zastave, odmah neka računa na to da neće osvojiti medalju. Makar tako kaže statistika.

Ko god da bude dobrovoljac biće svakako bolje nego da na kraju dođemo u situaciju da čelnici Olimpijskog komiteta mole sportiste da nose zastavu.

(M. B)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA